Rafet El Roman, "Trabzonsporluluğumdan asla vazgeçmeyeceğim" dedi.

Rafet El Roman hepimizin bildiği Trabzonsporlu bir sanatçı. Bugüne kadar yaptığı bütün albümlerinde kalbe dokunan şarkılar yazan Rafet El Roman, romantik şarkılarıyla hayatımıza yeni bir soluk getirdi. Edirneli olduğunu bildiğimiz Rafet El Roman'a ilk sorumuz Trabzonspor sevdasıyla ilgili oldu.

“ŞENOL GÜNEŞ'TEN MİRAS BANA”

Sizi tanıdık tanıyalı sürekli her yerde Trabzonspor sevdanızdan bahsediyorsunuz. Bu sevda nereden geliyor? Biz biliyoruz ancak bir kez daha sizin ağzınızdan duyalım. 

6 yaşımda Almanya'ya gittiğimde Alman kulübüne yazıldım ve kalede görev aldım. 70 yılların sonuydu. O yıllarda bizim Milli Takım kalecimiz 'uçan kaleci' lakaplı Şenol Güneş'ti. Ben de kalede oynadığım için Türk Milli Takım kalecisini örnek alıyordum. O yıllarda Şenol Güneş hayranlığım başladı. Daha sonra da Şenol Güneş'in Trabzonspor kalecisi olduğunu öğrendiğimde Trazonspor'a karşı sevgim de arttı. Tabiki o yıllarda Trabzonspor da en şaşalı günlerini yaşıyordu. O yıllardan kaldı bana Trabzonspor sevgisi. Ve de hiç değişmedi, değişmeyecek de...

“ABİM KOYU FENERLİYDİ”

Şampiyonluğa uzun bir ara verdik. Bir sanatçı olarak hiç daha popüler takımı tutmayı düşündünüz mü?

Ben de değişmeyen duygulardan biridir Trabzonspor sevgisi. Sadıktır her zaman. O kaldı bende. Ben neyi sevdiysem hayatım boyunca onu hep taşıdım gönlümde. Trabzonspor sevgisi de bende kaldı ve hep kalacak. O şampiyonluk dönemleri bana çok farklı şeyler yaşattı. Diğer takımı tutan o kadar çok kişi vardı ki, bir 'alay'a karşı neredeyse ben tek başımaydım. Tek Anadolu takımını tutan bendim mesela. Abim koyu Fenerbahçeli'ydi. Ağabeyim de o yıllar libero oynadığı için Fenerli Cemil'i örnek almıştı kendine (Cemil Turan). Sanırım kulüplerde oynayan futbolcularla alakalı takım tutmaya başlamak. O'nlar etkili oluyorlar oynadıkları kulübü sevmenize. Yada anneden babadan gelen fanatiklik oluyor. Bana Şenol Güneş'ten, ağabeyime de Cemil'den kaldı. 

Sporcu iken neden sanatı tercih ettiniz?

16 yaşıma kadar futbol oynadım. Uzun yıllar libero olarak görev yaptım. Neredeyse her mevkide oynadım. İyi bir futbolcuydum. Ya futbolcu olacaktım ya da müzisyen. Ben müziği tercih ettim.

“İSTİKRAR KORUNMASI GEREK”

Trabzonspor'un iddialı bir kadrosu oluştu. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Trabzonspor'da hedefler hep geçmişte olduğu gibi büyüktü. Yeni sezonda istikrarı korursak başarı gelir. Taraftar olarak bu yıl tribünde hiçbir taşkınlık görmedim. Bu memnuniyet verici olsa destek daha fazla olmalı. Takım yavaş yavaş oturacaktır. Bence yeni sezonda Trabzonspor daha iddialı olacaktır. 

Kolbastı oyununu beğeniyor musunuz?

Kolbastı inanılmaz bir oyun. Çok kısa sürede iyi bir fizibilite yaptık. Konserlerde bile oynuyoruz. Yusuf (Güney) biliyorsunuz çok iyi oynuyor kolbastıyı. Hayatımıza çok çabuk girdi bu oyun. Ama süper bir görüntü. Eğlenceli ve renkli...

“BENİ HEP TRABZONLU SANIYORLAR”

Trabzon halkını dışarıdan nasıl görüyorsunuz?

Benim çoğu karşılaştığım Trabzonsporlular beni hep Trabzonlu zanediyorlar. Edirneli olduğumu duyan şok oluyor. Sonra hikayesini anlatıyorum Trabzonsporluluğumun, onlarda beni anlıyorlar. Özellikle Trabzonlular içinde müziğimi dinlemeyen ancak Trabzonsporlu olduğum için dinleyip daha sonra da müptelası olanlar var. Bu çok güzel birşey. Ben Trabzonlular'ı seviyorum. Sıcak ve samimi insanlar.

Şehri hiç gezdiniz mi?

Trabzon'a yaklaşık 10 kez geldim. Önemli yerlerine gittim. Köşke, Sümela Manastırına, Ayasofya Müzesini gezdim. Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'ne giderek idmanı izledim. Hatta o zaman takımı Şenol hoca çalıştırıyordu. Takımda Hamiler, Ogünler, Abdulahlar vardı. O idmanı ve son Fener maçını unutamıyorum. Şampiyonluğun kaçtığı son maçtı ve adeta yıkılmıştım... 

“SCHALKE MAÇINI İZLEMİŞTİM”

1975-80 Yılları arasında Trabzonspor bir devrim yaptı. Sizin sevginiz de o yıllarda başladı. Hiç unutamadığınız bir maç ya da anı varmı sizin için özel olan? 

Maçlara gidemiyordum. Almanya'da olduğum için inanmazsınız belki ama ben ilk Trabzonspor maçına ünlü olduktan sonra geldim. 1995-96 Yılında canlı olarak UEFA Kupası maçında Schalke maçını izlemiştim. 

“ELEŞTİRİ HİÇBİR İŞE YARAMIYOR”

Vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Trabzon güzel bir şehir, Trabzonspor özel bir kulüp. Bunun değeri tüm Trabzonsporlular tarafından iyi bilinmeli ve koşulsuz sevilmeli bana göre. Sevgi karşılıksız olursa güzeldir. Bir çıkar uğruna yapılacak şey değildir taraftarlık. Taraftar olmak desteklemeyi gerektirir. Zamansız ve gereksiz eleştiri, ya da kötü tezahürat inansınlar ki hiçbir şeyi çözmez. Aksine zarar verir. Taraftarlarımız takımlarını centilmence izlerken desteklemeyi unuttular izlenimi veriyorlar. Yeni sezonda da bu centilmenliklerine bir de olumlu tezahüratlı desteği de eklerlerse eminim çok daha güzel bir atmosfer oluşacaktır. Bu güzel atmosfer de takıma olumlu yansıyacaktır. Ben futbol oynadığım için bunu biliyorum. Futbolcu tribünden çok etkilenir. 

Hasan YILMAZ / HaberTS