Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) tarafından düzenlenen 50. Yıl Sporun Zirvesi Semineri, Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesinde başladı. Bugünkü toplantı da Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, Elazığspor Teknik Direktörü Yılmaz Vural ve Beşiktaş Teknik Direktörü Samet Aybaba konuşmacı olarak açıklamalar yaptı. Teknik Direktör Rıze Çalımbay, babasının rahatsızlığından dolayı seminere katılamadı.

Şenol Güneş'in açıklamalarından satır başları,

2002 DÜNYA KUPASI'NDA FAİR PLAY DERSİ

"Biz 2002 de dünya kupasını yaşadık.Giderken yalnızdık.Oraya giderken biz üç hedef koyduk. Birincisi tanıtım ikincisi fair play 3.başarı. Futbolculara hocalık sözü verildi. Ben 1 saat fair play dersi verdim. Sonra bizim görüntülerimiz fair play dersi olarak gösterildi. Ev sahibi takımı yendik saygıyla karşılandı. Biz brezilyaya kaybettik. Oyuncular yerde sürünüyor topladık konuştuk. Sonra ikinci ev sahibini yendik muhteşem görüntüler oluştu.FİFA toplantılarında bu görüntüler fair play olarak işlendi. Bizim bu eğitimimiz yok. Herkes bunu işlemeli. Biz yanlış yaparsak oyuncuda yapar. Maça kazanmanın kaybetmenin yanında mutlaka fair play de olmalı. Biz yaptığımız şeyi bile sunmadık. Başarılı olduk geldik Turizm konuşuldu.O zaman geçti. Biz giderken bunlar yapılmalıydı. Ama geldikten sonra yapılmaya çalışıldı."

YABANCI OYUNCULARA KARŞI DEĞİLİM

"Türk futbolu için yerli oyuncu ve antrenöre ihtiyaç var. Ama dünyaya kapalı kalamazsınız her şeye açık olmalısınız. Karşı olamazsınız. Türkiye futbol konusunda yeniden sorgulamalı. Neden yabancı oyuncu alıyoruz. Neden yabancı hoca alıyoruz bunla sorgulanmalı. Biz yabancı oyuncu alıyoruz ama mukavele şartları bizde bozuk ya erken gidiyor ya sözleşmeyi uzatıyoruz. Burada en önemli şey kurumsal olunması gerekir. Ben yabancıya karşı değilim ama en iyisini alalım. Sadece sayımız fazla bunu azaltmalıyız. Ama Türk oyunculardan da çok başarılı isimler var."

6 HAKEM ÖNEMLİ DEĞİL, NİYETİ BOZUK OLMASIN

"Türk futbolunda en çok yükselen şey hakemler bence. Bunu uluslararası organizasyonlarda da görüyoruz. Ama Türkiye'deki baskıdan dolayı çok hata yapıyorlar. Bunları bilmelerini istiyoruz baskıdan dolayı yaptıkları hataların farkında olmaları gerekir. Bence 6 hakem çok önemli değil niyeti bozuk olmasın hakemlerin yeter."

SAMET AYBABA ŞENOL GÜNEŞ'E SAHİP ÇIKTI

"Taraftarlar Şenol hocayı çok eleştiriyor ama Trabzonspor'da hocalık yapacak en iyi insandır. Trabzon'dan kötü birşey oldu mu? Hemen hocalar sorgulanıyor. Trabzon'dan yetişmiş ve Trabzonspor'u tanıyan bir insandır. Trabzon sınırları dışında başka bir hoca gelse Şenol Güneş'in sadece hocalık kısmını yapabilir. Bu yüzden Şenol hocamız Trabzonspor için büyük şans"

BİZİM DÖNEMDE TARAFTAR DAHA SAĞDUYULUYDU


Bizim oyunculuk dönemimize göre taraftarlar daha sağduyulu.Bizim taraftarlarımıza bakıyorumda kitap çıkartıyolar,kütüphane açıyolar saha içindeki olumsuzluklardan hiç etkilenmiyorlar.Bu derecede sağduyulu taraftarlarımız var ama içlerinde yanlış yapan taraftarlarımızda var.Bu yanlış yapan kişileri düzeltmek için kulüp bir şirket gibi hareket etmeli ve taraftarlar bu şirketten bağımsız hareker etmemeli.Bizde bu sistemi değiştirmek için kedimizdeb bir şeyler katmaya özen göstermeliyiz.

İLK YARI BENİ MEMNUN ETMEDİ


Güneş ilk yarı sonunda  takımınızın aldığı sonuçların ardından kendinizi nasıl hissediyorsunuz şeklindeki bir soruya da "Kendimizi hissetmiyoruz.Oynadığımız oyn ve aldığımız sonuçlar beni memnun etmedi. Aldığımız sonuçlara baktığımda Trabzonspor benim dönemimde en kötü sonuçları aldı. Bu sonuçları almamız gerekirdi.Ben kendimi sorumlu tutuyorum.Aldığımız sonuçlar memnun etmedi ve kendimi başarısız görüyorum."

BEN HALA BAŞARILIYIM


" Sürekli bir değişim yaşandığını belirten Güneş benim gençliğimde gazeteciler burada .Şimdi gençler de buda. Şahsıma atfedilen her şeye teşekkür ederim.Biz 2002'de ekip ruhuyla başardık. Ben hala başarılı olduğuma inanıyorum.Çünkü hala varız. Sıralamayı bilmiyordum 7. sıradan 45 sıraya geriledik ama hala varız. Buraya nerden nasıl geldik kimse sorgulamıyor.Biz kişiler üzerinde duruyoruz sistemi yok soyuyoruz. Kişiler kahraman oluyor yada hain.Ben 2002 de göreve geldiğimde 30. sıradaydık sonra 7. olduk şimdi 5. sıradayız. Çağ atladık .Yatırım yaptığınız kadar başarıdır."

YABANCI OLMAZSA NE YAPACAĞIZ?

"Ben kendimle ilgili konuşmalıyım. Spor da şiddet var.Kesinlikle karşı olmamam rağmen en fazla yabancısı olan takımım.Karşıyım ama böyle.O zaman benim gitmem gerek. Peki ne olacak .Yine aynısı olacak. Oturmuş bir düzenimiz yok.Yatırımda yok, düşünce de yok sonuçta başarı nasıl olacak. 2004 de Avrupa şampiyonası finallerine gidemediğimizde bana bırak git dediler ."

YABANCILAR FIRSAT VERİLİNCE BAŞARIYORLAR

Yabancılara fırsat verilince başarıyorlar. Sağlıklı ve uzun ömürlü olur mu o bilinmez. Başarıyı ve başarısızlığı gören bir ülke olarak yeniden başaracağımıza inanıyorum.Yabancı konusunda kriterleri  koymadığımız anda bunlar olur.Türkiye yabancıya açılsın.Ama bunu baskıyla yapmayalım.Yabancı alınsın diye baskı yapıyorlar,sonra bunu kim aldı diye sorguluyor. Durum yabancı konusunda vahım gibi görünüyor.Bunu günlük yapıyoruz. Sezon planlaması yapıyoruz. Ekonomi ve sosyal yapı değişimi ile sporu bağdaştıramadık.Türk futbolunu nasıl kurtarırız diye konuşan kimseyi görmedim.Yaratıların düşüncesi yaşlıların tecrübe birleşmeli. Futbolun ana ilkesi . Futbolunu gerçeklerinin güne göre ayarlıyoruz. Adaleti tecil etmediğinizde bunlar olur.Benzer suçlara farklı cezalar veriliyorsa sorun var demektir. Şiddet yasası ne oldu. Çıkardık ama uygulamıyoruz.Bugün şiddet olmuyor.Baştan kaybettik biz"

Yabancı sayısı fazla alt yapıdan da oyuncu yetişemiyor diyorsunuz peki kimi oynatacaksınız? 

"Hiç bir mazeret Trabzonspor haklı kılmaz.Transfere bağlı adaletsizlikte olsa haklı kılmaz.İki sezon önce bir cümle kullandım bunu alıp Trabzonspor üzerinden hesaplaşma.Mustafa Denizli ile ilgili bir espri yaptım.Konu başka mecralara gitti.Kimse tek başına karar almıyor.Bunu yapmak ilkesizliktir.Tek başına kimse karar veremez.Patronlar kulüp başkanıdır.Almayın demesine rağmen alınıyor göndermeyin demesine rağmen gidiyor.Yabancı fazla. Ama yerli yetişirse yabancı gelmez.Yetiştirirsen gelmez. Biz sonr- anda Şampiyonlar ligine gittik yerli oyuncularımız gitti.Son anda almak zorunda kaldık.Türkiye'yi kim tanıyor dedik.Yabancı aldık. Kamuoyu baskısı şudur. Basın sorar.Kimi alıyorsunuz.Başarılıysanız niye alıyorsunuz. Genç oyuncu hazırsa oynatırım.TFF kural koydu genç oyuncu alacaksınız. Niye oynatmayacaksın niye almayın.Maçı kazanacaksınız oynatmayacağınız oyuncu kadroda.Bunu bilmemiz gerek.Az oyuncu kadrola girmedi mi sorun oluyor.Yabancı sınırı 6 ise doldurmak zorunda kalırsınız"
Editör: TE Bilişim