Emmanuel Emenike'nin Karabükspor-Fenerbahçe maçında şike yaptığı gerekçesiyle 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası almasını talep edildi.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ufuk Ermertcan, ''Futbolda şike'' davası kapsamında savunması alınamadığı için dosyası ayrılan futbolcu Emanuel Emenike'nin ''şike'' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, ''Futbolda şike'' davası kapsamında savunması alınamadığı için dosyası ayrılan Nijeryalı futbolcu Emanuel Emenike'nin yargılanmasına devam edildi.

Tutuksuz sanık Emmanuel Emenike'nin katılmadığı duruşmada, avukatı Rezan Epözdemir hazır bulundu. Esas hakkında görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Ufuk Ermertcan, soruşturmanın genişletilmesiyle ilgili bir taleplerinin olmadığını belirterek, mahkemeye 3 sayfalık mütalaasını sundu.

Duruşmada, esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Ufuk Ermertcan, Emenike'nin ''şike'' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Savcı Ermertcan, Emenike'nin spor faaliyetlerinden yasaklanmasını da istedi.

''İadesi istenen şike parası''

Mütalaasında, 8 Mayıs 2011 tarihinde Karabük'te yapılan Kardemir Demir Çelik Karabükspor - Fenerbahçe futbol karşılaşmasında yürütülen şike faaliyetleri kapsamında Karabüksporlu forvet oyuncusu Emmanuel Emenike'nin menejeri olan Erdem Konyar ile Mehmet Şekip Mosturoğlu'nun yönlendirdiği Sami Dinç'in bağlantı kurduğu ve şike konusunda anlaşmaya çalıştığını belirten savcı Ermertcan, Dinç'in Konyar'a, ''Emenike'nin ya Fenerbahçe maçında oynamaması ya da kötü oynaması'' şeklinde teklifte bulunduğunu öne sürdü.

Emenike'nin bu karşılaşmadan bir hafta önce yapılan Ankaragücü - Karabükspor karşılaşmasında sakatlanarak oyundan çıktığını ve Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da, bu sakatlığın Emenike'nin Fenerbahçe maçında oynamamasına sebep olabileceğini düşünerek rahatsızlığını telefonla Şekip Mosturoğlu'na ilettiğini aktaran Ermertcan, Mosturoğlu'nun da Sami Dinç'i arayarak konuyla ilgilenmesini istediği ve Dinç'in de menejer Erdem Konyar'ı arayıp şike amacıyla ödenen parayı geri istediğini açıkladı.

Menejer Erdem Konyar'ın Emenike'nin bir önceki maçta sakatlanmasını bahane ederek, ''Fenerbahçe maçında oynamayıp takım lehine hareket edeceğini'' belirttiğini ve sonuçta Emenike'nin söz konusu 8 Mayıs 2011 tarihli maçta oynamadığını ifade eden Ermertcan, lig bitiminde Emenike'nin Fenerbahçe'ye transfer olduğunu ve menejer Erdem Konyar'ın da para karşılığı şike faaliyetine aracılık ettiğini ileri sürdü.

Savcı Ermertcan, söz konusu maçta Emmanuel Emenike'nin 18 kişilik kadroda yer almadığını ve karşılaşmanın da 1-0

Fenerbahçe galibiyetiyle sonuçlandığını da hatırlattı.

Mütalaasında söz konusu bu eyleme ilişkin iletişim tespit tutanakları, Emenike'nin mahkeme huzurunda tercüman aracılığıyla verdiği savunması ve tanık Feridun Tankut'un beyanlarına yer veren Ermertcan, sanık Emenike'nin 8 Mayıs 2011'deki Kardemir D.Ç.Karabükspor - Fenerbahçe maçında şike yapılması eyleminden dolayı 6259 sayılı yasanın 11/1. maddesi gereğince 1 ile 3 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmasına karar verilmesini talep etti.
Savcı Ermertcan, Emenike'nin aynı yasa kapsamında spor faaliyetlerinden yasaklanmasını da istedi.

''Açılmamış bir telefondan sorumlu tutuluyor''


Savcının mütalaasının okunmasının ardından söz alan Emenike'nin avukatı Rezan Epözdemir, ''Müvekkil açısından suçlamaya yönelik yapılan 3678 sayılı tape, Sami Dinç tarafından Ali Kıratlı'nın arandığı, ancak cevap verilmediği bir tapedir. Müvekkilim, açılmamış bir telefondan sorumlu tutulmak istenmektedir. Tape, ortam dinlemesi olarak elde edilen bir kayıttır. Kaldı ki olay yerinde hakkında karar verilen müvekkil Erdem'in de bulunduğu belli değildir'' dedi.
Avukat Epözdemir, CMK'ya göre ortam dinlemesinin şike ve teşvik suçlarında delil olarak kabul edilemeyeceğini savunarak, müvekkili Emenike'nin beraatine karar verilmesini istedi.
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, mütalaaya karşı beyanda bulunması için Emenike'nin avukatı Epözdemir'e süre verirken, duruşmayı erteledi.

Davanın geçmişi


''Futbolda şike'' soruşturması kapsamında Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 93 sanık hakkında çeşitli hapis cezaları istemiyle hazırlanan iddianamede, soruşturma çerçevesinde ifadesi alındıktan sonra savcılıkça serbest bırakılan Emmanuel Emenike hakkında da ''şike'' suçundan 1 ile 3 yıl arasında hapis cezası istenmişti.
Konuya ilişkin yargılamayı yapan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 Temmuz'da 48 sanık hakkında çeşitli hapis cezalarına, 44 sanık hakkında da beraat kararına hükmederken, Rusya'da bulunduğu için savunması alınamayan futbolcu Emmanuel Emenike'nin dosyasının ayrılmasına karar vermişti.

Spartak Moskova-Fenerbahçe maçı için 28 Ağustos'ta İstanbul'a gelen Emenike'nin celse arasında savunması alınmıştı.

Editör: TE Bilişim