Futbolculuğu döneminde Trabzonspor forması altında harikalar yarattı. Gol krallığı tacını elde etti. Taraflı, tarafsız sahadaki centilmenliği dışında saha dışındaki hayatıyla da herkesin beğenisini kazandı. Şimdi Teknik Direktörlük yapıyor. Kasımpaşaspor ile başarılı olmak, teknik adam olarak da zirveye çıkmak istiyor Şota Arveladze...
Kendisiyle Antalya’da bir araya geldik. Biz sorduk, o cevapladı. Keyifli bir röportaj ortaya çıktı...

- 3 aydır Kasımpaşa’dasınız. Skorlar sizi tatmin etti mi?
- Herkes daha fazlasını ister. Ama lige bakarsak, 13-14 maçlık iyi bir yenilmezlik serisi yakaladık. Maalesef Türkiye Kupası’nda iyi oynadığımız maçta Trabzonspor önünde kötü bir sonuç aldık. Kupada alt liglerdeki takımlarla oynamak kolay olmuyor. En önemlisi de konsantrasyonu sağlamak bir hayli zor. En ufak hata da ayağınız kayabilir. Biz iyi oynadığımız bir maçta Trabzonspor’a penaltılarla mağlup olduk, elendik. İkinci yarıda ligde daha fazla puan toplayacağız.

4 BÜYÜKLERİN DIŞINDA ŞAMPİYON İSTEMEZLER

- Şampiyonluk yarışı nolur?
- Yarış 4 büyük kulüp arasında dönüyor. Her sezon birisi bu yarışı kazanabilir. Anadolu Kulüpleri’nden biri her yıl bu yarışa dahil olsa da zirvede kalamıyor. Bunun elbette bir çok sonucu var. Lig tarihinde de son 60 senede yarışın hep büyük kulüpler arasında geçtiğini gösteriyor. Bu sezon da bir farklılık yok.
- 4 büyük kulüp dışından şampiyon çıkması çok mu zor?
- Bunu kaç kişi ister? 4 büyükler dışında bir kulübün şampiyon olmasını 70 milyonluk Türkiye’de kaç kişi benimser? 70 milyon insandan 2 milyon kişi bunu ister belki, o sayıyı da geçmez.

BENİM ALDIĞIM PUANI KİMSE ALMADI

- Trabzon’u nasıl buluyorsunuz?
- Son seneleri inanılmaz şanssız geçirdiler. 2 sene önce şampiyonluğu son hafta kaçırdığı sezon müthiş bir futbol ortaya koydular. Benim seyrettiğim en iyi futbolu ortaya koyan, çabuk oynayan Türk takımıydılar. Bence Trabzonspor bu yarışta her zaman olur ve oynar. Ama hedefleri Şampiyonlar Ligi olmalı. Bu çok mantıklı.
- Kayserispor’da neden başarılı olamadınız. Ne ters gitti?
- Anadolu’da 50 puanı geçen kaç kulüp var. Ya da sezonda 50 puanın üzerinde ligi bitiren yabancı kaç tane teknik adam var. Bizi 4 büyükler geçti. Serdar Kesimal, Hasan Ali Kaldırım ve Amrabat gitti, ondan sonra düşüş başladı.

Para transferde önemli bir faktör

- Selçuk, Engin ve Burak Yılmaz’ın İstanbul’a gelmesi eleştiriliyor.
- Herkesin kendi hayatı var. Kiminle evleneceksin bunun kararını kendin verirsin. Biz oturduğumuz yerden başkalarının hayatına karışıp, hükmetmeye çalışıyoruz. Bu çocuklar 25-26 yaşında. Adamın hayatı bu ve kendi tercihini yapar. Mesela ben Ferrari’yi beğeniyorum ama hiçbir zaman almayacağım. Yoldan geçerken herkes bana baksın demiyorum çünkü. Orada şampiyonluk yaşasalardı belki de Trabzon’u bırakmayacaklardı. Trabzon’da iş yapıp büyüyen iş adamlarının kaçı Trabzon’da yaşıyor. Kaç kişi Trabzon’u tercih ediyor. İstanbul’da yaşamayı daha mantıklı görmüş olabilirler. Para da önemli rol tabii ki.

Selçuk ve Burak Yılmaz’ı unutursan canını yakar

Galatasaray’ın iki kozunu serbest bırakırsan, ikisine de oynama şansı verirsen gelir canını yakar. İkinci yarının ilk maçında bunu gözardı etmeyeceğim.

- İkinci yarıya G.Saray maçıyla başlayacaksınız. Bu dezavantaj mı?
- Avantaj ya da dezavantaj diye düşünmüyorum. Lig başlıyor. Galatasaray ile nasılsa oynayacağız. İlk veya son hafta. Her türlü zor maç olacak. Ancak şu gerçek Türkiye Ligi’nde kolay maç yok.
- Galatasaray’da özel önlem alacağınız bir isim var mı?
- Selçuk İnan ve Burak Yılmaz’ı sadece ben değil, herkes seyrediyor. Bu ikiliyi serbest bırakırsan, oynama şansı verirsen elbette canını yakar. Bu gerçeği asla göz ardı etmeyeceğiz.

Şota kimdir?

İsim: Şota Arveladze
Doğum tarihi: 22.02.1973
Yaş: 39
Uyruk: Gürcistan-Tbilisi
Mevkii: Forvet
Milli takım: 61 maç 26 gol

Başarı için önce kulüp olacaksın

- Kasımpaşa’da hedefleriniz nedir?
- Çok güçlü ve örnek bir kulüp istiyorum. Benim felsefem ve hedefim böyle. Fenerbahçe ne kadar zor bir süreç geçirse de büyük kulüptür. Alın bakın G.Saray iki sene önce neredeydi, şimdi nerede. Önce kulüp olmayı başaracaksın. Takım olmak kolay. Alırsın oyuncuları bir sene başarılı olan bir takım olur, sonra aşağı düşersin. Önce kulüp olacaksın, evi alacaksın. Ev olursa aile olur.
- Ben Turgay Ciner Bey ve Zafer Bey ile görüştüm. İnanıyorum ki Kasımpaşaspor’un başına geçmem için de gerekli kararı onlar almıştır. Bu yüzden bu kadar büyük bir projede beni düşündükleri ve güvendikleri için teşekkür ediyorum. 2.5 yıl Kayseri’de çalıştım ve orada çalıştığım başkan Recep Mamur, yöneticiler ve Süleyman Hurma’ya da teşekkür ederim.

G.Saray Amrabat için 10.5 milyon Euro verdi

Benim bildiğim Amrabat 8 değil, 10.5 milyon Euro karşılığında Galatasaraylı oldu. O kadar eder mi bilemem. Ama çok iyi futbolcu.

- Amrabat üzerinde emeğiniz çok büyük. Avrupa’dan teklifler alıyor. Oralarda oynayabilir mi?
- Galatasaray’da oynuyorsa, İtalya ya da İngiltere’de de oynar. Orada daha fazla düzen, disiplin var. PSV’de çok başarılı olamadı ama çok gençti. Şimdi tecrübe kazandı. Amrabat’ın müthiş bir yeteneği var, çok kuvvetli ve çabuk oynuyor. Vuruşları iyi, egoist değil ve pas verir. Bence hangi lige giderse gitsin Avrupa’da her kulüpte oynar.

BİZ SATMAK İSTEMİYORDUK

- Amrabat 8 milyon Euro eder miydi?
- 8 milyon Euro değil, 10.5 milyon Euro ödedi Galatasaray. Benim bildiğim rakam bu. Eder mi etmez mi konusuna gelince. Galatasaray bu bedeli ödüyorsa, demek ki bir bildiği vardır. 
Kayserispor için belki de Amrabat 25 milyon Euro değerindeydi. Çünkü Amrabat’ı biz satmak istemiyorduk ve takımdaki en iyi oyuncumuzdu. Önemli bir yeri vardı.

Erdoğan’a teşekkür ettim

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile tanışıyor musunuz?
- Sayın Başbakan’ı tanıyorum. Futbolu, Başbakan’ın sevdiğini biliyorum. İki sene önce Kayseri’de seçim vardı, orada tanıştık. Gürcistan’a savaş olduğu zaman yardımları olmuştu. Bütün ülkem adına kendisine teşekkür ettim. Tek konuşmamız buydu. Göreve gelince başbakan beni arayıp, tebrik etmedi (Gülüyor).

Hakemler büyük hatalar yapıyor

- Türkiye’deki hakemleri beğeniyor musunuz?
- Burada her maç sonrası hakem kararları eleştiriliyor. Bizler nasıl bazen formsuz oluyorsak, hakemler de formsuz olabiliyorlar. Yanlış düdük ya da kararlar verebiliyor. Sonuçta insanlar ve bazı maçlarda performans, fizik veya yetenek yetersiz kalıyor.

En iyi golcüler Galatasaray’da

-Beğendi-ğiniz golcü kim?
- Beğendiğim Türk golcüler Umut ve Burak. Kendi kalitesini, gücünü bilen bir oyuncu, daha da gelişir ve kendini ileri götürür. Mesela Umut, neyi iyi yapacağını bilir. Sahada bir maçta 150 defa araya koşar, gider, oraya buraya kafasını sokar. Çalıma gitmez ve bu tarz bir oyuncu olmadığını bilir. Rakip defansları deli eder. Burak’ın da koşuları çok iyi.