Kulüpler, devre arasında takımlara yaptıkları takviyeleri resmen açıklamaya başladı. Ligin ilk devresinde eksik olduğu düşünülen mevkiiler, teknik direktörlerin raporları doğrultusunda yapılan transferlerle tamamlanıyor. Büyük kulüpler, her zaman olduğu gibi yıldız transferleri yaparak hem kadrolarını ciddi anlamda güçlendirmenin, hem de taraftarların beklentisini karşılamanın peşinde. Bu da ancak dünya çapında tanınan ya da gelecek vaadeden yabancı oyuncuları kadroya katmakla mümkün olabiliyor. Başarı için takımı güçlendirmek ve bütçeyi zorlamayacak şekilde yabancı yıldız oyuncuları transfer etmek elbette mantıklı. Ancak imzalanan sözleşmeler, oyuncunun yaşına göre en az 2 yıllık oluyor. Bu durumda kulüpler, transfer yaparken yalnızca bu sezon sağlanacak başarıyı düşünmemeli. Zira, TFF'nin kararına göre önümüzdeki sezon Süper Lig'de yabancı statüsü 5+0+3 olarak uygulanacak.

Mevcut 6+0+4 sınırlamasında bile oldukça fazla sıkıntı yaşayan ve bazı oyuncularını takımdan göndermek zorunda kalan kulüplerin, kadro planlamasına buna göre yapmadıkları takdirde sıkıntı yaşayacaklarını söylemek yanlış olmaz. İşte kulüplerin oyuncuları elden çıkaramaması hâlinde kasasından çıkacak ücretler...

Fenerbahçe: 8 milyon 300 bin euro

Devre arasında bulunduğumuz sezonun başında Fenerbahçe, yabancı sınırlaması ve maliyet sebebiyle 2 yabancı oyuncusu Miroslav Stoch ve Milos Krasic'i kiralık gönderdi. Stoch, Yunanistan'ın PAOK takımında, Krasic ise Fransa'nın Bastia takımında forma giyiyor. İki oyuncu da sezon sonunda Fenerbahçe'ye geri dönecek ve ikisinin de Sarı-Lacivertli kulüple olan sözleşmesi 2016 yılında sona erecek. 

Krasic, bu sezon Bastia'da 15 maçta oynadı, 2 gola attı. Stoch ise 23 maçta 5 gol attı, 8 de asist yaptı. Bu iki oyuncu için Fenerbahçe'nin kapısının çalınıp çalınmayacağını, oyuncuların ikinci devrede ortaya koydukları performans belirleyecek. Teknik Direktör Ersun Yanal, Stoch'u ve Krasic'i kadroda düşünmediğini sezon başında ifade etmişti. Hocanın fikri gelecek sezon için değişmezse ve iki oyuncu da elde kalırsa bu Sarı-Lacivertliler için hem 2 yabancı oyuncu kontenjanından olmak, hem de ciddi bir mali yük anlamına gelecek. Krasic, yaptığı anlaşmaya göre 2014/15 ve 2015/16 sezonunda yıllık 2 milyon 300 bin euro garanti ücret ve maç 12 bin euro kazanacak. Stoch'un sözleşmesinde ise, yıllık ücretinin gelecek sezon için 1 milyon 800 bin euro ve maç başı 16 bin euro olduğu, bir sonraki sezon için ise yıllık 1 milyon 900 bin euro ve maç başı 17 bin euro kazanacağı yazıyor. 

Galatasaray: 6 milyon 300 bin euro

Yabancı sınırlaması konusunda en şikâyetçi kulüp olan Galatasaray'da, kiralık yabancı oyuncuların geri dönmesiyle oluşacak bir sıkıntı söz konusu değil. Aslan'ın kiralık gönderdiği tek oyuncu İsveçli Johan Elmander. Yıldız oyuncu, İngiltere'de Norwich City'de ve Galatasaray'la olan sözleşmesi sezon sonunda bitecek. Dolayısıyla Sarı-Kırmızılılar, sezon sonunda kadro planlaması yaparken en azından bu konuda rahat edecek gibi görünüyor. Ancak Cim Bom, şu anda transfer yapmak istiyor ve mevcut kadrodaki yabancılardan Dany'nin ve Amrabat'ın kiralık olarak gönderilmesi gündemde. Bu senaryo gerçekleşirse ve Dany ile Amrabat'ın yerine 2 yabancı oyuncu transfer edilirse durum Galtasaray için de Fenerbahçe'den pek farklı olmayacak. 

Dany'nin sözleşmesi 2016'da bitecek. Oyuncu, kalan 2 sezon için yıllık 1 milyon 200 bin euro garanti ücret ve maç başı 10 bin euro kazanacak. 

Amrabat'ın sözleşmesi ise 2017 yılına kadar. Faslı oyuncu, 2014/15 sezonu için 1 milyon 200 bin euro, 2015/16 sezonu için 1 milyon 300 bin euro, 2016/17 sezonu  için ise 1 milyon 400 bin euro yıllık garanti ücret alacak. Amrabat'ın maç başı ücreti ise 17 bin 500 euro.

Beşiktaş: 1 milyon 200 bin euro

Kartal'ın kiralık olarak gönderdiği yabancı oyuncu Eneramo. Nijeryalıdan boşalacak kontenjan başka bir yabancıyla doldurulursa, sezon sonunda sorun olabilir.

Eneramo'nun sözleşmesi 2015'e kadar. Oyuncu, gelecek sezon 1 milyon 200 bin euro garanti ücret ve maç başı 10 bin euro kazanacak.

Trabzonspor avantajlı
Bordo-Mavililer'in kiralık gönderdiği tek yabancı oyuncu Ondrej Celutska. Çek oyuncu İngiltere'nin Sunderland takımında forma giyiyor. Trabzonspor'la sözleşmesi 2016 yılında bitecek olan Celutska'nın alacağı yıllık garanti ücret 350 bin euro, maç başı ücret ise 3 bin 125 euro. Yani oyuncunun maliyeti oldukça az. Üstelk Celutska, Sunderland'de iyi bir performans gösteriyor ve İngilizler'in 2.5 milyon sterlin'lik opsiyonla oyuncunun bonservisini alması da gündemde. Eğer Celutska dönerse, az maliyetle iyi performans göstererek Fırtına'ya faydalı olabilir. Dönmezse de kulübe para kazandırarak gitmiş olur.



Gökay Akgün / fanatik.com.tr
Editör: TE Bilişim