2017 yılında 50. yılını kutlayacak olan ve kadro planlamasını bu hedef doğrultusunda yapan Trabzonspor, Süper Lig'de 12 haftada aldığı sonuçlarla hayal kırıklığı yaşattı. Üst üste alınan başarısız sonuçlar sonrası kadroda sürekli değişiklik yapmak zorunda kalan Teknik Direktör Ersun Yanal, bordo-mavililerde son 6 sezondur büyük bir sorun haline gelen iskelet kadro kurmakta büyük bir zorluk yaşıyor. Yönetimlerin, teknik direktörlerin ve futbolcuların değiştiği bordo-mavililerde bir türlü zirveye oynayacak kadro istikrarı sağlanamadı.
2010-2011 sezonundan sonra iskelet kadro oluşturamadı
2008-2009 yılları arasında oluşturulan kadro ile Trabzonspor 2010-11 sezonunda şampiyonluğa oynadı ve averajla kaybettiği şampiyonluk sonrası kendisini 3 Temmuz 2011 şike sürecinin içinde buldu. Söz konusu sezondan sonra bordo-mavililer bir türlü kendisini zirveye taşıyacak kadroyu kuramadı. Tolga Zengin, Onur, Egemen Korkmaz, Glowacki, Colman, Jaja, Selçuk, Burak Yılmaz ve Yattara gibi önemli oyunculara sahip olan Karadeniz ekibi söz konusu dönemin ardından bir türlü kadro konusunda istikrar sağlayamadı. Bordo-mavililer bünyesine önemli oyuncular transfer etse de arzuladığı iskelet kadroyu oluşturamayarak sportif hedeflerini gerçekleştiremedi. Kadro istikrarını yakalayamayan Trabzonspor ekonomik olarak da dar boğaza girdi.
Psikolojik travma 
Trabzonspor, son yıllarda oluşturmakta zorluk yaşadığı iskelet kadro nedeniyle sıkıntı yaşamaya devam ediyor. Sabırsızlık sonrası büyük beklentiler ışığında kurulan kadrolar farklı sıkıntıları da beraberinde getirdi. Yapılan tercihler ve sistem değişiklikleri sahadaki oyuncularda öz güven kaybına yol açması, psikolojik olarak da travmaların yaşanmasına neden oldu.
Trabzonspor 6 yıldır transfer odaklı takım haline geldi
Trabzonspor, son 6 sezonda 80'e yakın oyuncu gelmesine karşı istikrarlı bir kadro kuramadı. Bordo-mavililerin bugün yaşadığı sorunların temelinde plansız yapılan transferler ve transfer odaklı bir takım haline gelmesi yatarken, gelinen süreçte yapılan teknik adam tercihleri ve takımda yer alan oyuncu grubuyla örtüşmeyen sistem yapılanması bordo-mavilileri arzuladığı sonuçlara taşıyamadı.
Değişmeyen tek isim kaleci Onur
Gelinen süreçte bordo-mavililerin son yıllardaki oyuncu tercihlerine bakıldığında değişmeyen tek bölge Trabzonspor'un kalesi oldu. Karadeniz ekibinde 9. yılını doldurmaya hazırlanan Onur Recep Kıvrak dışında uzun süre forma giyen oyuncu bulunmuyor. Yusuf Erdoğan 4. sezonunu yaşarken, Mehmet Ekici ise Karadeniz ekibinde 3. sezonunu geçiriyor. Trabzonlu oyuncular Mustafa Yumlu bir dönem Eskişehirspor forması giyerken, Zeki Yavru ve Mustafa Akbaş da sezon başında Kayserispor'dan takıma dahil oldu. Bordo-mavililerin Osmanlıspor'a kiraladığı Uğur Demirok da sezon başında takıma döndü. Okay Yokuşlu ve Esteban 2015-16 sezonunda takıma katıldı. Aytaç Kara ise Yanal'ın Trabzonspor'a geldiği ikinci dönem olan 2014-15 sezonunun devre arasında takıma katıldı. Akokpa, Muhammet Demir ve Güray Vural gibi oyuncular ise geçtiğimiz sezonun devre arasında takıma dahil olurken, Jan Durica, Bero, Castillo, Onanzi, Suk,Ramil Sheydaev ve Luis Ibanez bu sezon takıma dahil edildi. Sezon başında gönderilmesi gündemde olan Dame N'Doye ise geçtiğimiz sezon transfer edilmişti.
3 yılda 9 kez teknik direktör
Trabzonspor son 3 yıl içinde 2 yönetim değişikliği yaşarken 9. kez de teknik direktör değişikliği yaşadı. Bordo-mavililerde son 3 yıl içinde sırasıyla Tolunay Kafkas, Mustafa Reşit Akçay, Hami Mandıralı, Vahid Halilhdozic, Ersun Yanal, Şota Arveladze, Sadi Tekelioğlu, Hami Mandıralı ve Ersun Yanal göreve getirildi. 3 yıl içinde bordo-mavililerde Hami Mandıralı ve Ersun Yanal iki kez göreve getirildi.