Spor To­to Sü­per Lig’de 2014-15 se­zo­nu için ge­ri sa­yım ar­tık baş­la­dı. 34 haf­ta sü­re­cek ve 2015’in Ma­yıs ayın­da so­na ere­cek zor­lu ma­ra­ton 29-31 Ağus­tos ta­rih­le­rin­de oy­na­na­cak ilk haf­ta maç­la­rıy­la start ala­cak.

18 ta­kı­mın mü­ca­de­le ede­ce­ği li­gi­miz­de İs­tan­bul 5 ekip­le en çok tem­sil edi­le­cek il ola­cak. Lig mü­ca­de­le­sin­de coğ­ra­fik ko­num da bü­yük önem ta­şı­ya­cak.

Özel­lik­le dış sa­ha maç­la­rı, ta­raf­tar sa­yı­sı, yol­cu­luk es­na­sın­da fut­bol­cu­la­rın yıp­ran­ma pay­la­rı, ra­kım far­kı ve yol­cu­luk mas­raf­la­rı gi­bi bir­çok et­ken de he­sap­lan­dı­ğın­da ta­kım­lar için kâ­bu­sa dö­nü­şe­bi­li­yor.

Bu çer­çe­ve­den ele alın­dı­ğın­da Sü­per Li­g’­in en han­di­kap­lı takımları Trabzonspor ve Ç. Rizespor. Kuş mesafesi gidiş-dönüş mesafeleri hesaplandığında ligde ki dış saha maçları hesaplandığında, Rizespor  26 bin 230 km  Trabzonspor ise 24 bin 214 km yol yapacak. Ancak bu duruma Avrupa maçları katıldığında ise Trabzonspor, Süper Ligde en fazla mesafe yapacak takım olarak göze çarpıyor.  Bu alan­da 3’ün­cü sı­ra­da yer ala­cak ekip ise 21 bin 706 km ile Gü­ney­do­ğu tem­sil­ci­si Ga­zi­an­teps­por ola­cak.

18 ta­kı­mın tüm se­zon bo­yun­ca gi­dip-ge­le­ce­ği top­lam me­sa­fe ise 290 bin 804 km’­yi bu­la­cak.Ek­va­tor çev­re­si­nin 40 bin 76 km ol­du­ğu dü­şü­nül­dü­ğün­de, ta­kım­la­rı­mız dün­ya­yı ade­ta 7 kez do­laş­mış ola­cak. Ancak bu alanda Avrupa maçlarını da katıldığında lider olan Trabzonspor, kuş mesafesi ile Ekvator'un çevresini yani dünyanın yarısını dolaşmış olacak. 

Eskişehir’in coğrafi avantajı
Ligin coğrafik açıdan en şanslı takımı ise Eskişehirspor. İç Anadolu temsilcisi temsil ettiği ilin konumunun verdiği avantajla deplasman mücadeleleri için sadece 12 bin 244 km yol yapacak. Bir başka deyişle Rize- spor’dan tam 13 bin  986 km daha az mesafe katedecek. Es Es’in ardından en az yolculuk yapacak takımlar Gençlerbirliği (12 bin 656) ve Bursa- spor (13 bin 6) olacak.

İstanbullular az yorulacak
İstanbul’un 5 temsilcisi Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Kasımpaşa ve Başakşehir ise coğrafik konumlarının değil aynı ilde yer almalarının avantajıyla diğer birçok ra- kibine oranla çok daha az mesafe kat edecek. Birbirleriyle oynayacakları deplasman maçları için uçak yolcuğu yapmak zorunda kalmayacak olan bu 5 ekip diğer deplasman maçları için 13 bin 136’şar km yolculuk yapacak.

Ev sahibi çok güldü
Geç­ti­ği­miz se­zon Spor To­to Sü­per Lig’de oy­na­nan 306 ma­çın 145’ini ev sa­hi­bi ta­kım­lar ka­zan­mış­tı. Dep­las­man ta­kım­la­rı 80 maç­ta gü­ler­ken 81 kar­şı­laş­ma­da eşit­lik bo­zul­ma­mış­tı.