Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta, A Spor'da Yunus Emre Sel'in sorularını yanıtladı.

Akyazı'da sona yaklaşıldığını belirten Usta, ''Sona yaklaştık ama tarih vermek doğru enformasyon olmuyor. Burada yapılmakta olan stadın teknik boyutlarına baktığımda sonlara yaklaştık. Bu ay sonuna doğru burası toparlanmış olacak, bir dahaki ay da maç oynamaya başlayacağız. Bugün daha da toparlanmaya yüz tutmuş durumda iyi bir stat oluyor. Türkiye'de de dünyada da statlar önemli bir dönüm noktasını oluşturuyor. Beşiktaş'ın stadı, Galatasaray'ın stadı, Fenerbahçe'nin, Bursa'nın Konya'nın açılışında aynı şeyleri gördük. Burada yeni bir hayat başlayacak. Yeni bir soluk olacak, ayağa kalkması için büyük bir güç olacaktır. Burada inanıyorum çok güzel günlerimiz olacak. Geleceğimiz açısından önemli bir stat olacak. '' dedi.

YENİ TRABZONSPOR İNŞA EDİLİYOR!

Trabzonspor'un yeniden inşa edildiğini söyleyen Usta, ''Büyük Trabzonspor'umuzun zor bir dönemini yaşıyoruz. Yeniden ayağa kalkmaya ihtiyacı var Trabzonspor'un. Trabzonspor'un da kendini yenilemesi gerekiyor, her şeyiyle yenilemesi gerekiyor. Yenilemek o kadar kolay olmuyor. Yeniden inşaat etmek o kadar kolay olmuyor. Saha dışına baktığımızda epeyce yol aldığımız görülüyor. Saha içinde en çok benim başkan olarak böyle bir morale ihtiyacım var. Bizim yönetim olarak böyle bir direnç gösterip taraftarı toparlamamız gerekiyor. Gönül istiyor ki fırtına gibi bir kadro olsun ama Trabzonspor'un içinde olduğu şartlar bu tabloyu ortaya çıkarttı. Göreceğiz ki devre arasında çok iyi takviyelerle, sene sonunda çok iyi takviyelerle bu takım ayağa kalkacaktır. Bu kötü günler sürekli olmayacak. Hep birlikte Trabzonspor'u bu hale getirdik, hep birlikte bunu ayağa kaldırmalıyız. Olabilecek en kısa sürede... Her gün bizim için sportif anlamda üzüleceğimiz gün olmayacak, bunun da bir dönüşü olacak. '' dedi.

Sorunların golcü alarak çözülemeyeceğini belirten Usta, ''Bir tane golcü olsaydı bu böyle olmazdı gibi basit bir düşünceden herkesin sıyrılması lazım. Veya takıma 2 oyuncu monte etmeyle bu sorun çözülecek bir sorun değil. Takım olmaya çalışıyoruz. Hadi oyuncu değişsin, hadi hoca değişsin, hadi yönetici değişsinle bu sorunlar çözülmüyor. Bu sorunların altında yatan şey istikrar. İstikrarı çözersek sorunları da çözeceğiz. '' dedi.

KOMBİNE PROJELERİ TAM GAZ!

Stadyumda kombine çalışmalarını devam ettiğini ifade eden Usta, ''Stadın isim hakkıyla ilgili görüşmelerimiz hala bitmedi. Bunun pek çok nedeni var ama başka konularda pek çok anlaşma imzaladık. 10 binin üzerinde kombine satılmış durumda. Yeni taraftarlar eklememiz gerekiyor. Çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Trabzon'daki amatör spor kulüplerinde lisanslı 5.500 sporcu var. Onlara sponsor bulduk. Maçlara gelmek isteyen amatör lisanslı futbolcukların kombinesi ve passolig kartını Trabzonspor olarak biz vereceğiz. Bunun ücretini bedava vermiyoruz, sponsorlardan karşılıyoruz. Finansmanını yönetim olarak bizim bulmamız kaydıyla üniversite gençliğinden Asım Örem ve Asbaşkanımızla birlikte üniversiteden 3.000 kombinesi ve passoligini Trabzonspor'un vermesi kaydıyla hayata geçireceğiz. Yine Milli Eğitim Müdürlüğü'yle ortaklaşa projemiz var. Lliselerde 3000 liseli genci de burada konuk edeceğiz. Bir başka projemiz şu... Trabzon'da ki antrenörler, delegelerimiz, kurullarımız, eski yöneticilerimize de sponsorlar üzerinden 4- 5 bin kişilik de böyle bir grubumuz olacak. Kadınlara eşleri ve çocuklarıyla gelmesi kaydıyla 4 bin kişilik daha yer ayırdık. Amacımız şu buradaki 41 bin kişilik statta 15 - 20 bin kişilik yeni bir kitle daha oluşturmaya çalışıyoruz.  Taraftar derneklerimize de sponsor bulmak kaydıyla Trabzonspor'u güçlendirmeye çalışacağız. 25 bin kombineyi buradaki ilk maçımıza yetiştirmiş olacağız. '' dedi.

Maçların Avni Aker'de oynanmaya devam edeceğini belirten Usta, ''Trabzonspor'un ilk maçları kötü gittiği için Avni Aker'in zeminiyle ilgili çok spekülasyon yapıldı. Trabzonspor'un ilk haftalarda stadı hep kötü olur. Şimdi orada bir bakım yapıldı. Bu ay sonuna kadar Akyazı toparlanmış olur ama oynana kadar maçlar Avni Aker'de devam edecek. '' dedi.

TRABZONSPOR TAKIM OLAMIYOR!

Taraftarı arkalarında görmek istediklerini belirten Usta, ''Biz baştan beri şunu söylüyoruz... Kırılgan bir takımımız olacağını, iniş çıkışlar olacağını biliyorduk ama bu kadarını ben de beklemiyordum. Ama şunu da görmek lazım biz burada yeniden bir yapılanma içerisindeyiz. Burada sonuçlar kötü de olsa taraftarını ve camiasının kötü gününde sahip çıkmadığı bir Trabzonspor'un dirilmesini bekleme hayaldir. Kötü de olsa bizim bu takıma destek vermemiz lazım. Uçakta Özkan Sümer'e denk geldim, onunla da konuştuk Trabzonspor'un derdi takım olamamak. İskelet oturtmakta da zorlanıyoruz. Dünyanın en iyi starlarını da koysak kaybolur gider, bu oyuncu sorunu değil. Bizim derlenip toparlanıp bu çocukların arkasında 10 binleri 100 binleri gördüğünde ayakları yere daha sağlam basacak. '' dedi.

ONUR'UN DESTEĞİNE İHTİYAÇ VAR!

Kaptan Onur'a büyük iş düştüğünü söyleyen Usta, ''Ben, Ersun hoca ve Kaptan Onur'a burada çok iş düşüyor. Ben ve yönetime, Ersun hoca ve teknik ekibe, Onur'un üzerinden takıma çok büyük iş düşüyor. Buradan çıkan çok net bir durum var daha çok çalışılmak zorunda, daha çok uykusuz kalınmak zorunda. Başta Onur olmak üzere herkesin işini daha iyi yapması lazım. Daha çok titizlenmesi lazım. Camia büyükse ne olursa olsun insanların beklentileri vardır. Ne hoca bunu içinde sindiriyor, ne ben ne de kaptan. Oyuncular bunun içinde ana aktör ama onların da desteğe ihtiyacı var. '' dedi.

TRANSFERDE DEVRE ARASI HAREKETLİLİK!

Transfer için devre arasında girişimlerin hızlanacağını belirten Usta, ''Devre arasına kadar ne kadar iyi gidebilirsek, devre arasında ve sezon sonunda daha iyisini yapmak istiyoruz.'' dedi.

İSTENEN TRANSFERLERİ YAPAMADIK!

Transfer yapmakta zorlandıklarını belirten Usta, ''Bu takım standartları daha yüksek oyunculardan oluşsun isteniyor ama olmaz, olamaz, yapamazsınız. Belirli bir bütçeniz var. Yani bunu hep söylüyorum işi ekonomik tarafa götürmek için değil ama 20 milyon euroluk bir kadro kurabilme şansımız vardı. Son 5-10 yılın en sıkışık bütçesiyle bir kadro kurmak zorunda kaldık. Şimdi sponsorluklarla manevra alanımız artıyor. Şimdi devre arasında elimiz biraz daha rahatlayacak, sene sonunda daha da rahatlayacak. '' dedi.

HER ŞEYİN BAŞI İSTİKRAR!

İstikrarın önemine dikkat çeken Usta, ''Geçtiğimiz gün divan kurulu ve diğer kurullarla buluştuk. Herkes ortak bir mutabakata geldi, istikrar.... yönetimin istikrarını olması, teknik ekibin istikrarlı olması, takımın istikrarlı olmasına ihtiyacı var camianın. Bunu başarabilirsek bu sene bir yere varacağız, seneye başka bir yere varacağız. Tahammülümüz kalmadı ama pes edemeyiz. Ne camia ne de bizler pes edemeyiz. Keşke Trabzonspor'umuz buralara düşmeseydi. Kimine göre 3 yıl kimine göre 13 yıl. İstikrara sahip çıkmakla mümkün. Herkesin çektiğinden daha fazlasını ben çekiyorum. Bu işi keşke ikiye ayırsak diye düşünüyorum. Saha dışı epey iş yaptık, saha içi daha iş var. Ama olmuyor ikisi bir bütün. '' dedi.

YANAL'LA BÜYÜK UYUM!

Ersun Yanal'la büyük bir uyum içinde olduklarını belirten Muharrem Usta, ''Tüm bu konuları hocayla masaya yatırıyoruz. Ne oldu, nasıl aksilik oldu, daha iyi ne olabilirdi. Ama bu anlattığım her şey hocanın da fikridir. Takım iskeleti yaratmakta zorluk yaşıyor hoca. Gaziantep'ten yenilgiyle dönmemiş olsak farklı olurduk. Oradan yenilgiyle dönmemiz de iskeletin oturmasında zorluk yaşattı. Bir taraftar hocayla otursa görecek ki hoca her şeyin farkında. Haliyle bizim bildiğimiz, camianın veya taraftarın bildiği ve hocanın bilmediği bir şey yok. Hoca başından beri çok mesai veriyor. Sağda solda bir şeyler yazıldığını görüyorum. Hoca en az benim kadar, taraftar

kadar kendisini bu takıma vermiş ve daha fazlasını vermek için çırpınıyor. Her şeyini Trabzonspor'un geleceğine adamış durumda. Hocayla bir sorun mu var, oyuncuların hocayla bir sorunu mu var diyorlar ama biz bunu çaprazlama da test ediyoruz. Bilmediğimiz, sonucu etkileyecek bir tablo var mı diye merak ediyoruz. Gerçekten takımın içinde bir cennet havası var. Trabzonspor tarihinde az görülmüş bir ahenk var, en iyi olabilecek bir dizayn var ama bu sonuçlara yansımamış durumda. Paralarını ödüyoruz, sonuçların böyle olmaması gerek. Belli ki bu böyle gitmeyecek, sonuçlar da düzelecek. '' dedi.

ÖDEMELER TIKIR TIKIR!

Ödemelerin zamanında yapıldığını ve futbolcuların desteklenmesi gerektiğini belirten Usta, ''Oyuncular kendi arasında toplanıyor ve şunu konuşuyorlar yönetime çok mahcubuz çünkü hiçbir şeyimiz eksik değil diyorlar. Trabzonspor'daki hiçbir futbolcuya tarihi geçmiş hiçbir borcumuz olmadığı gibi gününü bile geçirmiyoruz. 1 saat geçmeden ödemelerini yapıyoruz. Sadece bizim bu ay futbolcular dahil ödememiz 35 milyon. Bunlar ufak tefek rakamlar değil. İnsanlar şunu düşünsünler, ekonomik taraftar istikrar varsa burası düzelecek. Rahat olsunlar, onlardan daha fazla benim üzüldüğümü canımın yandığını bilsinler. Şunu yapmaya çalışsınlar bu takıma kötü gününde sahip çıkmazsak iyi gününde herkes sahip çıkar. O gün Trabzonsporlu olarak övünmenin bir esprisi yok ki... Kötü gününde bu takımın saha çıkanların ''eyvah ilk hatada beni ıslıklayacaklar mı'' diye endişeleri var. Gönül şunu istemez miydi, Trabzon'da oynadığımız 3 maçta bizim Avni Aker'imiz dolu olsa, Konyaspor taraftarı gibi taraftar desteğine çok ihtiyacımız var. o yüzden Akhisar maçını bütün taraftarımızın Trabzonspor'a sahip çıkma maçı olarak görmemiz lazım. Onlar da şunu bilsinler ki futbolcular taraflarının arkasında durduğu bir Trabzonspor'u çok özlüyor ve istiyor. Onlarla birlikte dirileceklerini biliyorlar.Akhisar maçında hiçbir şey yokmuş gibi bağrımıza basalım. Bugün yaşanan olumsuzlukları görmezden gelelim. Onlar buna muhtaçlar. '' dedi.

SCOUT EKİBİNİN SUÇU YOK!

Scout ekibinin çok iyi çalıştığını belirten Muharrem Usta, ''Ben buradan birinci ağızdan bu polemiğin şeffaf noktaya gelmesi için bazı açıklamalar yapmam gerektiğini düşünüyorum. Scout ekibi yani Türkçesi futbolcu izleme - araştırma ekibi. Bunar ne yapar? Kendi bilgileriyle veya başkalarında var olan bilgilerle ne kadar etrafta kaliteli oyuncu varsa onu masaya getirme ve analiz yaparak rapor yazma işi onlara aittir. Bizim scout ekibiyle sistemimiz hocanın yanındaydı. Birlikte çalıştılar. Avrupa'daki kamplarda gördünüz. Nevzat bey onlarla ilintiliydi, ama yapılan tüm işlerde ben varım. Hatasıyla sevabıyla ne varsa ben Nevzat bey, Ersun Hoca ve scouttaki ekip birlikte yaptık. Daha iyi oyuncular bulamadınız mı diyorlar, neler bulduk neler... Merak etmesinler hepsini bulduk ama şunu bir anlayalım bu oyuncuların alınmasında 4 tanesine bizzat ben gittim. Bero, Durica, Casttilo, Onazi bizzat ben gittim. Onlardan fazla 10'dan fazla oyuncuya da gittim. Alamadık. Gariban scouta neden bunu söylüyorlar. Ben Ersun hocaya ''isterseniz scoutu dağıtalım'' dedim. Hayır dedi. Bu scouttakiler birinci sınıf insanlar dedi. Sorun Trabzonspor yönetimi olarak biz alamadık...Başkan olarak söylüyorum, alamadık. Neden? UEFA ile yaptığınız anlaşmadan dolayı kısıtlamalar vardı. Bazı oyuncularla anlaşır gibi olduk 1- 2 gün sonra bozuldu. Soruyor arkadaşına, dostuna diyor ki başkan teminat verirsen gelirim. Trabzonspor oyuncu alacak bir de teminat mektubu verecek. Bunu yapacaksa zaten intihar etsin Trabzonspor. Başka kulüpten alacaksınız alamıyorsunuz. Diyorlar ki ''siz ödemezsiniz''. Keşke gelseydi denilen bir oyuncu var Kasımpaşa'daki keşke gelseydi deniliyor ama İstanbul'dan bir başka takım devreye girdiğinde gelmek istemiyor. Haliyle ben de scout olmadan 5 tane hiç kimseye sormadan şu oyuncuları getireyim diye düşünebilirim ama Trabzonspor'un içinden geçmiş olduğu durum buna müsaade etmedi. Bizim elimizde satılması gereken 10'larca oyuncu vardı. Onlar geride kaldı. Bir düşünsünler onlardan nasıl kurtulduk. Neden Trabzonspor'dan giden bir oyuncu çok iyi oynuyor.  Trabzon'da, Trabzonspor'da iyi oyuncu olabilmek her oyuncunun harcı değildir. Cardozo gitti nerede? Douglas nerede? Bizden gidenler Anadolu'da oynayabilir ama büyük takımlarda oynayamıyorlar. Trabzonspor'un bir sistem sorunu var. '' dedi.

DEVRE ARASINDA YENİ TRANSFERLER!

Devre arasında transfer edilecek bölgeleri de açıklayan Usta, ''Tüm Trabzonspor'u takip edenler şunu görür. Trabzonspor'un takım olamama sorunu var ama biraz daha derinlemesine bakınca gol atmama sorunu var. Bir tane santrafor getirelim atsın diye bir çözüm yok. Santrafor arkası, iki kanat yani ön bölgeniz sağlıklı çalışmıyorsa kimi getirirseniz getirin kimse atamaz. Suk da , N'Doye de olsa atamaz. Teknik konulara girmek istemiyorum ama ön bölgede çok sorun var. Haliyle belli ki devre arasında bizim daha acil olan yerlerimiz var. Transferin bittiği dönemde konuşulan bölgeler vardı. Devre arasında alınacak bir oyuncunun hemen takıma adapte olması lazım. Hemen, sıcak katkı sağlayacak oyuncuları bulamamız lazım. Socout ile Ersun hoca çok sıkı çalışıyor. Devre arasında bunu çözeceğiz. Trabzonspor'un geleceğinin alt yapısını yapıyoruz şu anda. '' dedi.

SPORTİF DİREKTÖR GÜNDEMİMİZDE YOK!

Sportif direktörlüğün gündeme hiç gelmediğini belirten Muharrem Usta, ''Trabzon'daki yönetimdeki arkadaşlar, Ersun hoca ve ben yemek yedik. Ersun hocayla biz her şeyi rahat rahat konuşabiliyoruz. Aramızda hiçbir sınır yok. Asbaşkan ben ve hoca acaba böyle bir ekibe ihtiyaç var mı diye sordum. Trabzonspor'umuzun şu anda derdi o değil. Trabzonspor'un derdi keşke araya bir ağabey koymakla çözülecek olsa... Ben daha çok Onur'a ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Atamayınca gol yeme, gol yendiğinde de dağılma sorunu var. Eğer gol yendiğinde takımın içinde ağabey olanlar takımı toparlayamıyorsa hocayı hiç görmezler. O yüzden Onur'a daha çok ihtiyacımız var. Hepimiz kadar Trabzonsporlu, 10 yıldır burada. Takım içinde en tecrübelimiz. Ağabeyden 10 kat daha fazla Onur'un sahip çıkması gerekiyor. Ama bir sinyal veriyorum. Onur burada o ihtiyacı en fazla gidermesi gereken oyuncumuz.  Bir ağabey ihtiyacı varsa dışarıdan birinden çok içeriden birine ihtiyacımız var. Milli takımdan dönüyor. Onur ve takım içinde bir kaç arkadaşının takımı daha sahiplenmesinde daha çok ihtiyacımız var. Sportif direktör konusu bizim hiç gündemimize gelmedi, gündemde olmayan konuyu da konuşmaya gerek yok. ''

SORUN SANTRAFOR DEĞİL!
 

Trabzonspor'da sorunu santrafor olmadığın belirten Usta, ''Eyvah, nasıl bu olabilir dediğim bir şey yok. Mutlaka hatalarımız vardır ama pek hatamız yok. Santrafor neden almadı denebilir ama orada da hata yapmadık. Takımın sorunu gol atan santrafor sorunu değildir. Bu kadar uğraşının sonunda bu olmamalıydı diye üzülüyorum aslında. Sportif tarafta en azından bu olmamalıydı. Çok üzülüyorum. Böyle de olsa ben Trabzonspor'un nereye gittiğini görüyorum. Trabzonspor günün sonunda herkesin yüzünün güleceği bir yere doğru gidiyor. Trabzonspor'un 2 temel sorunu var. İstikrarlı bir yönetimle, teknik kadroyla ve oyuncularla uzun bir yolculuk. Bunu çözersek devamı gelecektir. Taraftarımız destek versin bu yolculuğun sonu aydınlığa çıkacak. '' dedi.