Haber 1 ay önce geldi. Ceza kesindi ama Fenerbahçe'nin tavrı boyutunu büyüttü. UEFA'nın konuyu zamana yaydığı tarihlerde rahatlayan TFF'yi, PFDK üyelerinin uyardığı da ortaya çıktı!

Fubol Federasyonu yetkilileri, UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik ve hatta UEFA Tahkim Kurulu Üyesi Levet Bıçakcı, hep aynı şeyi söyledi: "Bu iş bitti." Ancak UEFA Disiplin Kurulu cezaları yağdırınca kafalar karıştı. "Bu işin içinde olan insanlar bile nasıl yanılır" sorusu akla geldi.

DİSİPLİN KURULU ENDİŞELİYMİŞ
UEFA konuyu zamana yayınca, rahatlık oluştu. Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) verdiği kararların yeterli görüldüğü sanıldı. Ancak TFF'deki disiplin müfettişleri, yöneticileri sık sık uyardı. "UEFA her an sürpriz yapabilir. Dosya henüz karara bağlanmadı" dediler. Kafalarındaki soru işaretlerini her zaman ilettiler.

Ancak Levent Bıçakcı'nın bile "Bu iş bitti. Federasyon'umuzu tebrik etmek lazım" demeci, büyük bir rahatlık oluşturdu. Bu arada Bıçakcı, kulüplerin itirazının görüşüleceği UEFA Tahkim Kurulu'ndaki karar toplantılarına usul gereği katılamıyor.

TFF 1 AY ÖNCE HABERDARDI
Bugün Gazetesi'nden Ahmet Konanç'ın iddiası gündeme bomba gibi düştü. İddiaya göre; Bir ay kadar önce ortaya çıkan "UEFA, merkezi İstinye'de bulunan TFF'yi uyardı. Dosyanın karara bağlanacağını bildirerek, muhtemel cezaların ön bilgisini verdi" şeklindeki iddialar, kamuoyunu meşgul etmişti. O dönemde federasyondaki bazı yöneticiler, konunun gerçek olup olmadığını araştırdı. Ancak yönetimdeki üst düzey isimler, diğer yöneticilere sır vermedi. Halbuki iddialar doğruydu. TFF'den direkt alınan bilgi net: Önce UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik haberdar oldu.

Dosyanın açıldığı ve sert bir rapor hazırlandığı bilgisi ona geldi. Ardından Levent Bıçakcı bilgilendi. Tüm bu bilgiler TFF'ye ulaştı. Ardından dışarı sızdı. Galatasaray Başkanı Ünal Aysal'ın "Fenerbahçe ceza alacak" söylemi de bunların ardından yaşandı! Bu arada Sayın Erzik şu anda nerede derseniz, biraz hasta. Kendisiyle ilgileniyor. Acil şifalar dileriz.

HAFİF ATLATILABİLİRDİ
Fenerbahçe ve Beşiktaş bu işte UEFA karşısında sert durdu. Özellikle Fenerbahçe 'Bize yol gösterin, bu işten ülke futbolumuz en az zararla çıksın' yaklaşımını seçseydi, UEFA'nın tutumu farklı olacaktı. Steau Bükreş örneği bu yönde değerlendiriliyor. Romanya'da cezalar verildi ve Steau bu iddiaları reddetmedi, kabul etti. Fenerbahçe cephesinin ise özellikle son toplantıda UEFA müfettişine karşı takındığı sert tavır, işleri değiştirdi.

TFF'deki bir endişe de, UEFA Tahkim Kurulu'nda cezanın artırılması ihtimali. Çünkü Tahkim dosyaya yeniden bakacak. Kendi kararını verecek. Fenerbahçe'nin suçluluğuna kanaat getirilir ancak Sarı-Lacivertliler yine de iddiaları reddederse, cezanın 2+1 yılın da üstüne çıkma ihtimali var. Ancak Fenerbahçe'deki umut, bu cezanın iptali veya en azından ertelenmesi yönünde.

TRABZON'A DA BİLGİ GİTMİŞ
Ve kupa 2010-11 sezonu şampiyonluk kupası Fenerbahçe'de mi kalacak? Bir PFDK üyesi "Talimatlar değişmezse, dosya önümüze de gelse aynı kararı veririz. Talimatlar değişirse, UEFA'nın kararlarına benzer sonuçlara varabiliriz" diyordu.

Bu arada bundan bir süre önce, Trabzonspor'un yeni yönetimine giren bir isim, kupanın geleceğinden bu kadar emin olmalarını "Bekleyin, bildiğimiz bir şey var!" sözleriyle yanıtladı. Yani, Erzik'e gelen bilgiye o tarihlerde Trabzonspor da ulaşmış ve taraftara bir kez daha kupa sözü vermiş.

2 YIL ÖNCE UYARMIŞTIK
O dönemde Fenerbahçe'nin Emenike ile transfer şikesi yaptığı iddia edilmişti. Aynı Emenike şimdilerde Kanarya'nın transfer gündeminde yine yer alıyor ve Oscar Cardozo'nun alternatifi olarak gösteriliyor. UEFA Disiplin Kurulu'nun Fenerbahçe ve Beşiktaş'a verdiği ağır cezaların nedenleri araştırılırken çok önemli bir detay ortaya çıkmıştı. Disiplin heyeti, karar aşamasında TFF'nin 2 yıl önce UEFA'ya gönderdiği "Kulüplerimiz temizdir" raporunu masaya koymuş, bir yandan da Türkiye'deki mahkeme karanını göstererek iki ekibimize "Hani temizdiniz" diye sormuştu.
Editör: TE Bilişim