Bordo-mavili kulübün yönetim kurulu tarafından takımdaki Müslüman ve Hristiyan oyuncuların ibadetlerini rahat şekilde yerini getirmeleri için Mehmet Ali Yılmaz Tesislerinde inşa ettirmeyi kararlaştırdığı mescit ve şapelin (küçük kilise) yapımı için görevlendirilen Trabzonspor Yönetim Kurulu Üyesi Köksal Sadıklar, tesislerin arka kısmında yer alan, mescit ve şapelin yapılacağı ağaçlık bölümde incelemelerde bulundu. Sadıklar'ın incelemesi sonrası söz konusu alana gelen iş makinesi, şapel ve mescidin yapılacağı bölümde temel kazma işlemlerine başladı.

Sadıklar, yaptığı açıklamada, belirledikleri alanda 84 metrekarelik Osmanlı mimarisine uygun bir mescit ile 26 metrekaralik bir şapel yapacaklarını belirterek, bu ibadet mekanlarını 6 ayda bitirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Tesislerde mescit ve şapel yapılması fikrini ilk dile getiren Sadıklar, "Bir gün televizyonda 'Mesut Özil'e Real Madrid Kulübü mescit yapacak'

diye bir haber görmüştüm. Bu haber beni tetikledi. Çok hoşuma gitti. Bir yabancı takım Türk oyuncular hakkında böyle bir şey yapıyorsa biz kendi oyuncularımız için neden yapmayalım, yabancılar için de neden şapel yapmayalım diye düşündüm" dedi.

İnsanların maneviyatına hitap etmenin güzel bir şey olacağını ve şapel yaparak Hristiyan oyuncularına değer verdiklerini belirten Sadıklar, şöyle devam etti:

"Takımda 8 Hristiyan oyuncumuz var. Bu oyunculara değer verdiğimizi göstermenin bir şekli bu. İnsanların inanç özgürlüğüne hitap ederek onlara değer verdiğinizi belirtirseniz onlar da size değer verir, daha güzel sonuçlar alırsınız. Dünyanın yüzde 90'ı inançlı insanlarla dolu. Onların inançlarına hitap etmek bize bir şey kaybettirmez, performanslarına da olumlu yansır. Ben Barcelona'da oynasam orada benim için mescit yapsalar bana verilen değeri ölçmüş olurum. Daha mutlu olurum, iyi oynarım, daha verimli olurum. 'Şu adamlar beni düşünmüş bunları yapmışlar, niye karşılığını vermeyeyim' derim."

"Oyuncular olumlu karşıladı"

Köksal Sadıklar, mescit ve şapel yapma kararını oyuncuların olumlu karşıladığını ifade ederek, "Futbol direktörümüz Ünal Karaman, hocamız

vasıtasıyla oyuncular, olumlu karşıladıklarını bize ilettiler" diye konuştu.

Kamuoyunda da çoğunluğun bu fikirlerini olumlu karşıladığını anlatan Sadıklar, "Bize, 'Kilise yaptınız, papaz, imam da alacak mısınız' diyenler oldu. Bir defa mescitlerde imam zorunlululuğu yoktur. Trabzon'da cuma namazını kıldıracak birçok insan var. Trabzon'da hangi Kuran kursumuzdan talep etsek 'hocaya ihtiyacımız var kıldırır mısınız' desek yüzlerce hoca çıkıp gelir. İçimizden de kıldıracak birçok kişi var" dedi.

"Şapel yapımı için Sancta Maria Kilisesi'nden yardım alınabilir"

Şapellerde de din görevlisi olmayacağını belirten Sadıklar, "Şapellerde papaz gerekmez, öyle zorunluluk yok. Yunanistan da bu konuda öncü,
tek bir kişinin girebileceği şapeller yapmışlar. Oradaki şapelleri inceledim. İçlerinde hiç görevli yok. Önemli olan futbolculara girdiğinde o manevi havayı yansıtabilmek" ifadelerini kullandı.

Şapelin içi konusunda Trabzon'da bir dönem uğradığı silahlı saldırıda öldürülen Rahip Santoro'nun görev yaptığı Sancta Maria Kilisesi yetkililerinden yardım alabileceklerini söyleyen Sadıklar, "Şapelin iç dizaynı konusunda onların görüşlerini alabiliriz. Yurt dışında bir mescit yapılsa imamdan görüş alınsa nasıl bir sakınca yoksa yine bir sakınca yoktur" diye konuştu.

Trabzon Büyük Sanayi Sitesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ayhan Arpacı da Sadıklar'ın arkadaşı olduğunu belirterek, "Fikir ortaya atılınca çok olumlu karşıladım. Burada yapılmaya başlandığını duyunca da merak ettim, gelip bir göreyim dedim. Dinimizde inanç özgürlüğü vardır. Yapılacak mescit ve şapel futbolcuların maneviyatına hizmet edecektir" dedi.
Editör: TE Bilişim