Üni-TS İstanbul’un üçüncüsünü düzenlediği Karadeniz'in Enleri" ödül töreninde “yılın oyuncusu” olarak seçilen Başak Akbay, ”Trabzonlu olup da başka takımı tutanları anlayamıyorum. Bizim ekmeğimiz, tereyağımız, hamsimiz var tamam ama canıgönülden sahip çıktığımız Trabzonspor’umuz var.” Şeklinde sözleriyle salonu dolduranları büyüledi.

Ödül töreninde yaptığı konuşma ile büyük alkış alan Başak Akbay’ı yakından tanıyalım…

1-) Oynadığı dizilerde Trabzonspor formasıyla karşımıza çıkan Başak Akbay kimdir?

İnsanın kendini anlatması biraz garip geliyor aslında bana çünkü işimiz gereği pek çok kez buna maruz kalıyoruz. “Başak Akbay kimdir?” 9 Nisan 1987 yılında Trabzon'da İzmirli bir anneyle Trabzonlu bir babanın kızı olarak dünyaya gelmiş, memleketinde şahane bir 17 yıl geçirmiş, kararlarına her zaman saygı duyulmuş, hayallerinde özgür bırakılmış biridir kısaca. Müzik ve dans en çok keyif aldığı şeyken tiyatroyla tanışmış ve sahneye aşık olmuş biridir. Trabzon Ayasofya Mahallesi’nde büyümüş, 100.Yıl İlköğretim Okulu ve Yunus Emre Lisesi'nde okumuştur. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nü kazanınca ailece Ankara'ya taşındık. Hala orda yasıyoruz ama İstanbul'a taşınmayı düşünüyoruz. Artık vaktinin geldiğini düşünüyoruz. Ankara öğrenciliği, çalışma hayatını tüm güzel başlangıçları bana yaşatan şehir ve ayrılmak güç olacak.

2-) Başak Akbay'ın Trabzonspor'a olan aşkı nasıl başladı?

Fanatik Trabzonsporlu bir babanın kızıyım ben. Birlikte maçlara giderek başladı bu serüven. Futbolcuların eşleri hem sever hem bisküviler yedirirlerdi şeref tribününde bana. Babam Sosyal Hizmetler İl Müdürü olduğu için bu anlamda ayrıcalıklı bir çocuktum. Pek çok futbolcuyla tanışma imkanım oldu. 

3-) Dizilerde genelde kulüp armaları sansüre girer, fakat sizin oynadığınız dizide üzerinizde bulunan Trabzonspor arması sansüre uğramadı. Bunu nasıl başardınız?

Arma sansüre uğrayabilirdi. Ya öyle giyecektim ya da hiç giymeyecektim. Ben yetkili kişileri arayıp izin alma yolunu denedim giyebilmek için. Reklama girdiği için kanal ceza yemesin diye önce Trabzonspor yönetiminden birilerine ulaşmaya çalıştım. Önce şaşırdılar “senaryo nedir? Bizden forma mı istiyorsunuz? Tam olarak ne istiyorsunuz?” diye sordular. Ben de “hayır senaryoyla ilgisi yok sizden de bir şey istemiyorum Ts Clup'lardan istediklerimi zaten alıyorum. Ben  sadece ekranda sansürsüz giyebilmek için izin istiyorum” dedim. “Kaç bölüm için” diye sordular. Ben de “dizi devam ettiği kadar” dedim.  Tamam sorun yok dediler ve sonrasında kanal yönetimine ulaşmaya çalıştım ki en zoru oydu. İş uzadı da uzadı. Ama amacıma ulaştım ve Trabzonspor arması sansürsüz yayınlandı

4-) Trabzonspor'a tutulduğunuz günden bugüne kadar geçen zamanda en beğendiğiniz futbolcu hangisi oldu?

Hami Mandıralı. Gerçek değerini görmediğini düşünüyorum.

5-) Şuan ki kadroda en beğendiğiniz futbolcu hangisi?

Artık eskiden olduğu kadar sıkı takip etmiyorum. Sürekli bir yabancı futbolcu alımı filan beni sıkıyor. Bize bizden olan insanların faydalı olacağını düşünüyorum. İzmirli olduğu halde canla basla formasını taşıyan, Trabzon sevdalısı Onur Recep Kıvrak gibi mesela. Son donemde de Yusuf Yazıcı babamla favorilerimizden.

6-) Trabzonspor'da görev yapan başkanlar arasında en çok hangisini beğeniyordunuz?

Mehmet Ali Yılmaz ve Sadri Şener

7-) Trabzonspor'da teknik direktörlük yapan isimlerden en çok hangisini beğeniyordunuz?

Şenol Güneş 

8-) Trabzonspor'un yeni yapılan stadyumu Medical Park Arena hakkında düşünceleriniz nedir?

Aslında deniz doldurularak yapıldığı için başlarda tepkiliydim. Deniz ondan alınanı geri alır çünkü. Ancak tam bir görsel şölen olduğunu itiraf etmeliyim. Açılışa davet edildim ancak programımı denk getiremedim. Canlı canlı yerinde izlediğim zaman daha net bir yorum yapabilirim sanırım.

9-) Ünlüler dünyasında futbol tutkunları bir araya geldiğinizde Trabzonspor'u tutmanın farkını hissediyor musunuz?

Valla galibiyetler artınca havasını atmak daha kolay oluyor açıkçası. Yoksa İstanbul takımlarını tutanlarla tartışarak kendimi yıpratamayacağım, insani yoruyorlar. Trabzonsporlu olmamı, hele ki bir kadın olarak anlamlandıramıyorlar bazen.

10-) Profesyonel bir oyuncusunuz, gördüğümüz kadarıyla amatör ruhla da Trabzonspor'a bağlısınız. Trabzonspor yönetimi gençlere bordo-mavili kulübü sevdirmeyi amaçlayarak sinema filmi çekse ve bu filmde size de yer vermek istese, Trabzonspor Kulübü ile profesyonel oyuncu gibi mi görüşürsünüz yoksa ücret talep etmeden mi oynarsınız?

Sizin de söylediğiniz gibi profesyonelce iş yapıyoruz ve böyle bir profesyonel proje içinde yer alacaksam bu kendi takımım dahi olsa verilen emeğin sembolik de olsa bir karşılığı olacaktır.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir? 

Şunu eklemek isterim ki ülkemizde futbola değer verildiği kadar sanata ve diğer spor dallarına da değer verilmeli. Her şeyimiz, tek derdimiz futbolmuş gibi. Çok başarılı genç sporcularımız var. Ülkemizi en iyi şekilde yurtdışında temsil eden jimnastikçi genç kızımız var mesela. Haber bültenlerinde bile 3 gün sonra 2 saniyeliğine yer buluyorlar. Eklemek istediğim ikinci şeyse hiç bir şeyin aşırısını doğru bulmuyorum. Fanatizm tehlikeli bir şey . Spor  sportmence olmalı ki taraftar da delirmeden takımını destekleyebilmeli. Eğer böyle bir dünya kurulursa zaten kimse körü körüne takımını savunmaz, objektif bir bilinç oluşur.

Röportaj : Ali Çil