Spor Toto Süper Lig'in köklü kulüplerinden Trabzonspor, son dönemlerde yurt dışına gönderdiği oyuncularla dikkat çekerken, Avrupa takımları bordo-mavililerin golcü oyuncularına ilgi gösteriyor.

Geçtiğimiz sezon Spor Toto Süper Lig'i 4. sırada tamamlayan, Avrupa kupalarında ise Juventus maçına kadar yenilgisiz yoluna devam eden Trabzonspor, yurt dışına transfer ettiği oyuncularla dikkat çekiyor. 1905-1907 sezonunda Nejat Evliyazade ve Talat Erboy ile Türk futbolcusuna açılan Avrupa kapılarından, Trabzonspor da nasibini aldı. Bordo-mavili takım bugüne kadar yurt dışına yapmış olduğu transferleri kendi keşfedip, daha sonra yıldız oyuncu olarak yurt dışına gönderdi.

HAMİ MANDIRALI İLE BAŞLADI

Trabzonspor'un yerli oyuncu olarak yurt dışına transferi Hami Mandıralı ile başladı. 10 yaşında Trabzonspor'a katılan Mandıralı, iki sezon dışında tüm sezonları bordo-mavili takımda geçirdi. Trabzonspor'da attığı bir birinden güzel goller yanında mesafe tanımaksızın yaptığı sert şutlarla ünlenen Hami, 1998 yılında Bundesliga takımlarından Schalke 04'de transfer oldu.
İkiz kardeşi Arçil Arveladze ile birlikte Dinamo Tiflis takımında futbol oynadıkları dönemde Trabzonspor tarafından keşfedilen Şota Arveladze, bordo-mavili takımın Avrupa futboluna kazandırdığı önemli yıldız oyuncularda biri. Bordo-mavili takıma geldiğinde çok genç olmasına rağmen gösterdiği performans ile penaltı atmadan 25 gol ile gol kralı olan Şota, Trabzonspor'a ve kendisine çok şey kattı. Şota'nın Trabzonspor'da gösterdiği bu performans genç yetenek avcısı Ajax'ın dikkatini çekti ve bu oyuncuyu transfer etti.

GÖKDENİZ VE FATİH TEKKE İLE TRANSFER REKORU

17 yaşında Trabzonspor A Takımı'na yükselen Fatih Tekke; Hami, Ünal, Tolunay, Abdullah, Ogün ve Orhan'lı kadroda yer aldı. Genç yaşında bordo-mavili takıma yükselmesine rağmen tecrübesizliği ve agresifliği yüzünden Altay'a kiralandı. Buradan tekrar Trabzonspor'a dönen Fatih Tekke, sürekli değişen teknik adamlar yüzünden kadroda kendisine yer bulamadı. Bu kez Gaziantepspor'a giden Fatih Tekke, 2002-2003 sezonunda Trabzonspor'a geri döndü. Takıma katılmasıyla Trabzonspor iyi bir çıkış yakaladı. Bordo-mavili takım, Fatih döneminde 2 Türkiye Kupası ve 2 kez de ligde 2. oldu. Ligde gol krallığı tahtına da oturan Fatih, Türkiye'de başta Fenerbahçe olmak üzere; yurt dışından ise başta Tottenham olmak üzere birçok takımın transfer listesinde baş sırada duruyordu. Ancak Fatih Tekke, 2006-2007 sezonu başında Trabzonspor'a 7,5 milyon Euro öneren Rusya'nın Zenit St. Petersburg takımına transfer oldu ve bu takımda UEFA Kupası'nı kaldırdı.

Bordo-mavili takımın alt yapı ürünlerinden olan Gökdeniz Karadeniz ise Fatih Tekke'nin ardından rekor bir ücretle, Trabzonspor’dan Rusya’nın Rubin Kazan takımına 8 milyon 700 Bin Euro'ya transfer oldu.
Musa Büyük ile birlikte Ankaraspor'dan transfer edilen Ersen Martin, bordo-mavili takıma transfer olmasıyla birlikte dikkatleri üzerine çekti. Teknik direktör Ziya Doğan'ın takımın başına gelmesiyle birlikte ilk kez Beşiktaş maçında forma giyen golcü oyuncu, bu maçta attığı 2 şık kafa golü ile kariyerine yeni bir başarı ekleyerek ün kazandı. Daha sonra oynanan Galatasaray maçında yine 2 şık gol atan Martin, Trabzonspor forması altında kendini ispatladı. Trabzonspor'a gelmeden önce Beşiktaş, Denizlispor, Göztepe ve Ankaraspor formalarını giyen golcü oyuncu, Trabzonspor'un ardından İspanyol Recreativo Huelva'yla 2 yıllık sözleşme imzaladı.

VAHİD HALİLHODZİC GETİRDİ PORTO'YA TRANSFER OLDU

Trabzonspor tarafından keşfedilen ve Avrupa futboluna kazandırılan diğer oyuncu ise Milan Stepanov. Dönemin teknik direktörü Vahid Halilhodzic tarafında Sirbistan'ın FK Vojvodina Novi Sad takımından Trabzonspor'a kazandırılan Stepanov, gösterdiği performans ile Chelsea gibi devlerin takibine alındı. Oyuncu 2007-2008 sezonu başında Portekiz'in başarılı takımı Porto'ya transfer oldu. Halilhodzic'in yeni sezonda da birçok genç ismi Avrupa piyasasına kazandırması bekleniyor.
Trabzonspor'un yurt dışına transfer ettiği ancak burada başarılı olamayarak tekrar kadrosuna dahil ettiği Tolga Seyhan da bordo-mavili takımın yurt dışına verdiği oyunculardan biri. 2003 yılında teknik direktör Ziya Doğan'ın isteği üzerine Malatyaspor'dan, Trabzonspor'a transfer oldu. Bordo-mavili forma altında başarılı bir sezon geçiren Tolga, 2005 yılında Mircea Lucescu'nun yoğun çabalarıyla Ukrayna'nın Shakhtar Donetks takımına transfer oldu. Ukrayna temsilcisinde fazla forma şansı bulamayan Tolga, 1 yıllık olmak üzere Galatasaray'a kiralandı. 2007-2008 sezonunda tekrar Shakhtar Donetsk'e dönen Tolga, sezon başlamadan teknik direktör Ziya Doğan'ın isteği üzerine Trabzonspor'a kiralık olarak 1 yıllık sözleşme imzaladı.
Kariyerinde birçok başarı bulunan ve dünya yıldızı olarak adlandırılan Brezilyalı oyuncu Marcelinho'nun Trabzonspor'a gelişi gündem olmuştu. Marcelinho 2006 yılının Temmuz ayında Trabzonspor'a transfer oldu. Trabzonspor'da performansını gösteremediği için tekrar ün yaptığı Bundesliga'ya döndü. Uzun yıllar Almanya'da Hertha Berlin forması giyen oyuncu bu kez Wolfsburg takımına transfer oldu.
Trabzonspor'un kasasına para soktuğu bir diğer isim ise Umut Bulut oldu. 28 Haziran 2011 tarihinde Fransa'nın Toulouse FC kulübüne 3 milyon 500 bin Euro karşılığından transfer olan oyuncu, bordo-mavili kulübe para kazandırarak yurt dışına transfer olan isimlerden oldu.

UZAK DOĞU VE ARAP ÜLKELERİ TRABZONSPOR'U İZLİYOR

3 Haziran 2011 tarihi itibariyle Trabzonspor ile 5 yıllık anlaşma yapan yapan Paulo Henrique, 3 yıl bordo-mavili kulüpte forma giydikten sonra Çin'in süper lig ekiplerinden Shanghai Greenland FC takımına 4 milyon Euro'ya transfer oldu.
Karadeniz ekibinin büyük umutlarla transfer ettiği Adrian Mierzejewski, bordo-mavili forma altında bekleneni veremese de bazı maçlarda ortaya koyduğu performansla etkisini göstermişti. 16 Haziran 2011'de Polonya'nın, Polonia Varşova takımından 5 milyon 300 bin Euro gibi yüksek bir bonservis bedeli ile transfer olan oyuncu, 2 sezon formasını giydiği Trabzonspor'un ardından, 3 milyon 200 bin Euro karşılığında Al Nassr kulübüne transfer oldu.
Bordo-mavili kulüp Colman, Sol Bamba, Celustka ve Malouda gibi isimleri de yeni sezon öncesi yurt dışına göndermek için çalışmalarını sürdürüyor.