Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının, "Kozlu-Zonguldak-Üzülmez Demiryolu Hattı Fizibilite Raporu ve Konsept Geliştirme Çalışması Hazırlatılması" projesinin ilk paydaş toplantısı yapıldı.

BAKKA Hizmet Binası’ndan gerçekleştirilen toplantıya, Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya, Kozlu Belediye Başkanı Kerim Yılmaz, TTK Kozlu Taşkömürü İşletme Müessesesi Müdürlüğü, TTK Liman ve Demiryolu İşletme Müdürlüğü, Zonguldak İl Özel İdaresi, Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Zonguldak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, TCDD Zonguldak Gar Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Zonguldak Şube Müdürlüğü, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV), Zonguldak Kent Konseyi, İhsaniye Mahallesi Muhtarlığı, Office PAN Mimarlık ve BAKKA yetkilileri katıldı.

BAKKA Genel Sekreter Vekili Elif Acar açılış konuşmasında, önceki yıllarda başlatılan çalışmalar doğrultusunda çeşitli fikirlerin oluştuğunu belirterek, var olan turizm potansiyelinin endüstriyel mirası da katarak değerlendirilmesini amaçlayan bu çalışmada tüm paydaşların düşüncelerini öğrenmek istediklerini ifade etti.

BAKKA Strateji Geliştirme ve Programlama Birim Başkanı Mehmet Çetinkaya, şimdiye kadar Ajans tarafından bu konuda yapılan çalışmalardan bahsederek ve projenin bölge için önemine değindi.

Çetinkaya’nın konuşmasının ardından KİVİ Stratejik Planlama A.Ş. temsilcilerinden Müge Yorgancı, TTK tarafından kömür madeni taşımasında kullanılan Kozlu-Zonguldak-Üzülmez demiryolu hattının, turizm amaçlı ve kent içi ulaşım amaçlı kullanımının ekonomik, sosyal ve mekânsal etkilerini ve ihtiyaç duyduğu yatırımları araştırmak, tanımlamak ve mekânsal müdahaleler ile ilgili önerilerin de yer almasının planlandığı çalışmayla ilgili sunum yaptı.

Sunumda Kozlu-Zonguldak-Üzülmez Demiryolu hattının nitelikleri ve yapılan araştırma sonuçları kısaca aktarılmış söz konusu hattın kent yaşamına kazandırılmasının gerekliliği, karayolu ulaşımına alternatif bir güzergâhın oluşturulmasına, kent kültürünün ve endüstriyel mirasın korunmasına katkılarından bahsedildi. Ayrıca projenin sadece yolcu taşıma hattı şeklinde algılanmaması gerektiği; kömüre dayalı endüstriyel mirasın korunması, turizme kazandırılması ve tanıtılması açısından bölge için büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Sunuma müteakip, karşılıklı görüş alışverişi ve soru cevap bölümüyle toplantıya katılan paydaşların Kozlu-Zonguldak-Üzülmez Demiryolu Hattı projesi ile ilgili görüşleri alınarak, demiryolu hattının proje ile ilgili ortaya çıkabilecek olumlu ve olumsuz yönleri de değerlendirildi. Bu kapsamda katılımcı bir anlayış ile toplantıda vurgulanan noktaların çalışmada kullanılacağı dile getirildi.
Kaynak: iha