Adıyaman Barosu Kadın Hukuku Komisyonu üyeleri, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü yaptığı açıklamada, son dönemlerdeki kadına şiddet olayları nedeniyle tepki gösterdi.

Adıyaman Barosunda gerçekleştirilen basın açıklaması Komisyon Başkanı Av. İlknur Tel Altungök tarafından yapılırken komisyon üyesi olan avukatlarda hazır bulundu. Kadına yönelik şiddetin bir insan hakkı ihlali olduğunu vurgulayan Komisyon Başkanı Av. İlknur Tel Altungök, “Günümüzde yalnızca kadın olmaları nedeniyle cinsiyete dayalı ayrımcılığa uğrayan, şiddete maruz kalan kadın sayısının giderek arttığını görmekteyiz. Yapılan tüm eğitim, bilinçlendirme çalışmalarına ve yasal düzenlemelere rağmen kadınların temel hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmesi engellenememektedir. Kadınlar hukuki, ekonomik, sosyal ve siyasi alanda eşit biçimde yer alamamakta, yaşam hakları ihlal edilmekte, geliri eşit paylaşamamakta, savaş ve yoksulluktan en fazla etkilenen kesim olmakta, toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle mücadele etmektedir" dedi.

Kadına şiddetin önlenebilmesi için mücadeleyi sürdüreceklerini de belirten Altungök, "Kadın kazanımlarını hukuken ortadan kaldıracak yasal düzenlemelerin yapılmaya çalışılması, laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşılması, kurumlarda üniversitelerde ve kamu-kurum kuruluşlarında kullanılan dil ve açıklamalar kadın mücadelesini olumsuz etkilemekte, kadının insan haklarının ihlalinin artmasına yol açmaktadır. Devlet ve siyasi iktidarlar, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın önlenmesi için gerekli yasal düzenlemeleri yapmak, tedbirleri almak, toplumsal zihniyetin dönüşümünü sağlayacak politikalar üretmek ve bunun ödünsüz uygulaması için çalışmak, bu alanda faaliyet gösteren barolarımız ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmak durumundadır. Kadınların elde ettiği kazanımlara aykırılık oluşturacak yasal değişikliklerin karşısında olmaya devam ederek, kadınların insan haklarının ihlallerine yol açan her türlü davranışa, tutuma karşı, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması mücadelemizi etkin ve kararlı bir şekilde sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz” diye konuştu.
Kaynak: iha