Belçika’nın Steenokkerzeel şehrinde bulunan 127 Bis adlı kapalı geri gönderilme merkezinde ilk defa çocuklu bir aile sınır dışı edildi.

Steenokkerzeel şehrinde bulunan 127 Bis adlı kapalı geri gönderme merkezinde hapis tutulan Ermeni anne ve iki çocuğu sınır dışı edilerek uçakla Ermenistan’a geri gönderildi. Aileyle birlikte yaşamayan baba ise bulunduğunda sınır dışı edilecek.

Belçika’da böylece ilk kez Ermeni anne ve iki çocuğuyla beraber tekrar ülkelerine gönderildi. Mülteci ve Göç’ten Sorumlu Bakanı Theo Francken, Ermeni ailenin sınır dışı edilmesinden dolayı memnuniyet duyduğunu, tek üzüntüsünün ise iki çocuğun babasının ortadan kaybolması olduğunu söyledi. Francken, “Ermeni ailenin sınır dışı edilmesinde herhangi bir tatsızlık olayı yaşanmadı” dedi.

Dört çocuklu Sırp asıllı bir aile ise kendi ülkelerine geri gönderilmek üzere kapalı merkezde tutuluyor. Aile, Steenokkerzeel şehrinde bulunan kapalı geri gönderilme merkezine halen bekletiliyor. Sırp aile oturum izni için gerekli tüm prosedürlere başvurmuş ve olumsuz yanıt almış olan aile 2013 yılından beri Belçika’da yasa dışı ikamet ediyor. Geçmişte de geri gönderilme emri almış olan aile, ‘açık geri gönderilme evine’ yerleştirilmiş, fakat aile oradan kaçmıştı. Tekrar kaçmalarını engellemek için anne ve çocukları şimdi kapalı geri gönderilme merkezinde ‘aile koğuşunda’ kapalı tutulurken, baba ise şiddet kullanılarak işlenen soygun suçundan cezaevine gönderildi.

Azerbaycanlı başka bir aile de ülkelerine geriye gönderilmesi için Steenokkerzeel 127 Bis adlı kapalı geri gönderme merkezinde bulunduğu esnada çocuklarının birisinin sağlık sorunu nedeniyle tedavisi için başka bir yere nakil edildi. Sırp ve Azerbaycanlı ailenin tekrar ülkelerine gönderilmesi için gerekli işlemlerin yapıldığı belirtildi.

Geri Gönderilme Merkezi

Kapalı geri gönderilme merkezleri ülkelerine geri gönderilme emri kesinleşen göçmenlerin geri gönderilme hazırlıkları esnasında kapatıldıkları merkezlerdir. Açık geri gönderilme evleri ise reşit olmayan çocuklu ailelerinin geri gönderilme hazırlıklarının yapıldığı sürede ‘tutuldukları’ evlerdir. Bu evlerde kalan ailelerin çocukları okula gidebilirken, ebeveynlerin hareket alanı kısıtlıdır. Sadece bir ebeveynin evde kalması şartı ile diğer ebeveyn alışveriş işlerini görebilir, doktora gitmek ve avukatla görüşmek için evden ayrılabilir.
Kaynak: iha