İzmir’de yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan ve ‘örgüt yöneticiliği ve üyeliği’ suçlamasıyla yargılanan, kapatılan eski Zaman Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Vahit Yazgan hakkında 15 yıla kadar hapis talep edildi.

İzmir 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen üçüncü celse duruşmasına sanık Vahit Yazgan ve sanık avukatı duruşmada hazır bulundu. Bank Asya hesabındaki hareketlerle ilgili bilirkişi raporuna itiraz eden sanık Vahit Yazgan, FETÖ ele başı Fetullah Gülen’n talimatı ile bankaya para yatırmadığını 2014’te Fetullah Gülen’in Bank Asya’ya para yatırılması yönündeki talimatını içeren haberleri görmediğini ileri sürdü. GSM hattında ByLock olduğunu kabul eden sanık Yazgan, ByLock’un sakıncalı bir program olduğunu bilmediğini, ByLock’u bir talimat üzerine yüklemediğini, program üzerinden kimseyle şifreli bir şekilde mesajlaşmadığını iddia etti. KHK ile kapatılan Özel Yamanlar Koleji’ne 2014’te yaptığı ziyaret sırasında bir öğretmen ByLock’u cep telefonuna yüklediğini ileri süren sanık Vahit Yazgan, ’’Sakıncalı olmadığını düşündüğümden buna itiraz etmedim. Zaman zaman buradan gelen mesajlara cevap verdim. ByLock’tan bazen de basın bültenleri geliyordu. Sakıncalı olduğunu bilseydim, telefonuma yüklenmesine izin vermezdim. Hata ettim, pişmanım" dedi.

17/25 Aralık 2013 sürecinin ardından Zaman gazetesinde çalıştığından ve Bank Asya’da parasının olmasından pişman olduğunu belirten sanık Yazgan, tahliye talebinde bulundu.

Savcı 15 yıl istedi

Duruşma savcısı verdiği mütalaasında, sanığın ’Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak’ suçlamasıyla kamu dava açılmasına rağmen, Yazgan’ın Bank Asya’ya talimatla para yatırması ve ByLock kullanıcısı olması gibi hususların örgüt üyeliğine delil olabileceğini, sanığın ’Silahlı terör örgütü üyesi olmak’ suçundan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti. Sanık avukatı, esasa ilişkin savunma yapmaları için süre talep etti.

Mahkeme heyeti, sanığın ’Bylock’ çözümlemelerinin istenmesine, Bank Asya kayıtlarının bilirkişiye gönderilmesine, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verip duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Olayın geçmişi

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, geçtiğimiz Ağustos ayında eski Zaman Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Vahit Yazgan, iş adamlarıyla birlikte gözaltına alınmıştı. Emniyetteki sorgulamasının ardından Yazgan, çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. Cumhuriyet savcısının hazırladığı iddianamede Vahit Yazgan ’Terör örgütü yöneticisi olmak’ suçlamasıyla hakkında 22 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmak üzere dava açılmıştı. Sanık Yazgan hakkında hazırlanan iddianamede, FETÖ adına İzmir Emniyet Müdürlüğünde atamaları yönlendirdiği, Büyük Birlik Partisi içerisinde tasfiye yaptığı ve yeni görevlendirmeler yaptığı, iş adamlarına ’abilik’ yaptığı ileri sürüldü.
Kaynak: iha