Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca, Dubai’den İstanbul’a getirilen 5 adet konteyner içerisinde gümrüklenmiş değeri 23 milyon TL olan, 2 milyon 500 bin paket kaçak sigara ile gümrük işlemleri yapılmaksızın Türkiye’ye sokulmaya çalışılan 18 bin adet örtü ve 500 adet kıyafet ele geçirildi.

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünce alınan bir istihbari bilgi üzerine Dubai’den İstanbul’a gelecek konteynerler takibe alınmış, İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri ile merkez ekiplerince müşterek çalışma başlatıldı. Kaçak malları taşıyan gemi, Bakanlık Komuta Kontrol Merkezince gemi takip programı üzerinden rotası boyunca izlenen gemi Haydarpaşa Limanı’na gelmesine müteakip İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri konteynerlerin sahaya girişine dair bilgilendirildi. Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğünce, CCTV Kapalı Devre Kamera Sistemi vasıtasıyla limanda konteynerler fiilen takibe alındı. Konteynerlerin gümrük işlemleri tamamlanmadan, 10.05.2018 günü sahte evraklar ibraz edilerek gümrüklü sahadan çıkarmaya çalışacaklarının anlaşılması üzerine araçlar durduruldu. Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğüne bağlı, Çay Tütün Dedektör Köpeği ROCKY marifeti ile yapılan kontrolde köpeğin tepki vermesi üzerine, araçlar X-Ray taramasına sevk edilmiş ve taramada elde edilen görüntünün analizinde konteynerlerin içinde sigara olduğu belirlendi.

Firmaların belgeler üzerinden yürütülen detaylı araştırmalar sonucunda, Ambarlı’da bulunan özel bir firmaya ait konteyner garajında aynı firmaya ait 2 konteynerin daha bulunduğu tespit edildi. Söz konusu garaja gümrük muhafaza ekiplerince gidildiğinde konteynerlerin boşaltıldığı görülmüş ve suçüstü yapıldı. 5 adet konteyner içerisinde gümrüklenmiş değeri 23 milyon TL olan, 2 milyon 500 bin paket kaçak sigara ile gümrük işlemleri yapılmaksızın Türkiye’ye sokulmaya çalışılan 18 bin adet örtü ve 500 adet kıyafet ele geçirildi.
Kaynak: iha