Güney Kore Eski Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin, Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi’nden 12 milyon 830 bin lira rüşvet almaktan suçlu bulunması halinde mal varlıkları dondurulacak.

Rüşvet ve zimmetine para geçirmekle suçlanan Güney Kore eski Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin mal varlıkları dondurulabilir. Savcılar, Park’ın Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisinden 12 milyon 830 bin lira rüşvet almaktan suçlu bulunması halinde, mal varlıklarını dondurma kararını görüşüyor.

“20 ayrı suçlamadan yargılanıyor”

Park’ın geçen yıldan beri yargılandığı rüşvet, zorlama, iktidarı kötüye kullanma ve hükümet sırlarını yakın arkadaşı Choi Soon-sil’e sızdırmak da dahil toplam 18 suçlamaya, geçtiğimiz hafta 2 suçlama daha ekledi. Böylece Park toplamda 20 ayrı suçlamadan yargılanacak. Park’ın suçlamalarının arasında Mayıs 2013 ve Eylül 2016 yılları arasında Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi’nden zimmetine para geçirmesi de yer alıyor.

2 milyon 450 bin liralık butik harcaması

Güney Kore lideri Park’ın zimmetine geçirdiği paranın bir kısmını kişisel harcamaları, Seul’ün güneyindeki özel konutun bakımı ve tıbbi tedavileri için kullandığı, ve yakın arkadaşı Choi Soon-sil ile yaptığı bin 270 bin liralık fatura çıkan gizli telefon görüşmelerine harcadığı belirtildi. Bunun dışında görevi süresince kendisi için kıyafet hazırlayan bir butiğe de 2 milyon 450 bin lira ödeme yaptığı belirlendi.

Mahkeme, savcıların talebini kabul ederek Park’ın mal varlıklarını dondurma kararını verirse Park, taşınmazlarını satamayacak, devredemeyecek ya da kiraya veremeyecek. Görülecek dava sırasında çok sayıda iş adamı da tanık sıfatıyla mahkemede yer alacak. Park’ın görevi süresince çıkarlarına uygun hareket etmeleri yönünde yaptırımlarda bulunan, kimilerine de caydırma politikası yoluyla yanına çekmeye çalıştığı biliniyor.

2016 yılı sonunda görevinden azledilen Park’ın görevi sırasında 13 milyon lira değerinde bir mal varlığı edindiği tahmin ediliyor. Dava süresince avukatlarına da yüksek miktarlarda para harcaması göz önüne alındığında, Park’ın varlıklarının azalmış olabileceği düşünülüyor. Seul yakınlarında bir cezaevinde olan Park, kendini tecrit etmiş durumda. Geçen Kasım ayından bu yana mahkemeyi protesto eden Park’ın duruşmaları gıyabında gerçekleştiriliyor.
Kaynak: iha