HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu’nun “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme ve bunların hareketlerine katılma" suçundan beraat ettiği davayı istinaf mahkemesi bozdu. Mahkeme, milletvekili seçilen Kerestecioğlu’nun yeniden yargılandığı davada yasama dokunulmazlığı nedeniyle ’durma’ kararı verdi.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu’nun “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma" suçundan beraat ettiği davanın istinaf mahkemesinde bozulmasının ardından yeniden yargılanmasına başlandı. Anadolu 6’ıncı Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanık Filiz Kerestecioğlu katılmazken, avukatları Gülşah Kaya, Fatma Hoşgör ve Barış Aybay salonda hazır bulundu. Mahkeme hakimi Gülperi Güneş, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Ceza Dairesinin Filiz Kerestecioğlu hakkında verilen beraat kararını bozduğunu belirtti. Bunun üzerine söz alan sanık avukatı, “Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Ceza Dairesi’nin bozma kararını kabul etmiyoruz. Ancak istinaf kararına karşı direnme yolu olmadığını da biliyoruz. Bu konuda ayrıntılı olarak yazılı savunmamızı sunduk. Müvekkilimiz son seçimlerde Ankara milletvekili olarak seçilmiş, yeniden dokunulmazlık kazanmıştır. Bu dokunulmazlığın kaldırılmadan yargılamaya devam edilmesi mümkün değildir. Anayasanın 83. maddesi doğrultusunda durma kararı verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Davayı karara bağlayan mahkeme, sanık Filiz Kerestecioğlu’nun 27’inci dönem milletvekili seçimlerinde Ankara milletvekili seçildiği ve dokunulmazlık elde ettiğini belirtti. Sanık hakkındaki yargılamaya devam edilebilmesi için yeniden dokunulmazlığın kaldırılması gerektiğini kaydeden mahkeme, sanık hakkında açılan kamu davasının durmasına karar verdi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sosyal paylaşım siteleri üzerinden 14 Şubat 2016 tarihinde "Kongreya Jinen Azad" adı ile oluşturulan bir organizasyonun Kadıköy Boğa Meydanı’nda toplanıp eylem yapılacağı yönünde çağrılar yaptığı belirtilerek, Filiz Kerestecioğlu’nun da bu çağrıya katıldığı kaydedilmişti. İddianamede, aralarında Filiz Kerestecioğlu’nun da bulunduğu 100’e yakın gösterici kadının sloganlar attığı, pankartlar açtığı, araç ve yaya trafiğini aksattığı anlatılırken, emniyet görevlilerinin eylem yapan gruba dağılmaları konusunda uyarılarda bulunmasına rağmen grubun dağılmadığı vurgulanmıştı. Şüpheli Filiz Kerestecioğlu’nun "kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma" suçundan 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti. Anadolu 6’ıncı Asliye Ceza Mahkemesi, Kerestecioğlu hakkında "kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme ve bunların hareketlerine katılma" suçunun yasal koşulların oluşmadığı gerekçesiyle beraatine hükmetmişti. İstinaf mahkemesi ise sanık Filiz Kerestecioğlu’nun yargılama aşamasında savunmasının alınmadığından dolayı yerel mahkemenin kararını usulen bozarak, dava dosyasını Anadolu 6’ıncı Asliye Ceza Mahkemesi’ne geri göndermişti.
Kaynak: iha