İnsanlar geçmişte geleceğin robotlarla dolu olacağını düşünmüşlerdi, bunu birçok dizi ve filimde görmek mümkündür. Dikkatli düşünürsek kara şimşek adlı dizi de yapay zekânın en büyük örneğini o yıllarda bile görebiliyoruz. Şu an insanların etrafında dolaşan robotlar yok ama birçok yapay zekâ hayatımıza girmiş durumdadır. Bizler dikkatli bakmadığımız için yapay zekâları göremiyoruz ama onlar şu anda cebimizde bile bulunuyor. Her gittiğimiz yere bizlerle geliyor. Bizler için basit işleri hızlı bir şekilde yapma yeteneğine de sahiptirler. Yapay zekâlara zeki demek yanlış olur çünkü onlar birer programdır ve içlerinde bulunan programa göre hareket ederler. Günümüzde bulunan yapay zekâları açıklayalım.

  1. Navigasyonlar

Telefonda ve ya yeni çıkan arabalarda gördüğümüz navigasyonlar yapay zekânın birer örneğidir. Bizler için yol tarifi gibi bir işlemi yerine getir aynı zamanda sorulan soruya cevap verirler. Bu robotik işlem programla çalışan, insan hayatını kolaylaştırmaya yarayan bir yapay zekâ örneğidir. Her yıl çıkan navigasyonlara yeni özellikler eklenerek geliştirilmeye çalışılır ve bu konuda başarılı olduklarını görüyoruz.

  1. Siri

Telefonlarda bulunan ve günümüzde en çok tanına başka bir yapay zekâdan bahsedelim. Hey siri, bu ses size bir yerden tanıdık geliyor olabilir. Siri yapay zekânın son dönemde görülen en gelişmiş halleri içinde yer alıyor. Ona ismi ile hitap edebilir basit bir şekilde sohbet bile edebilirsiniz. Telefon uygulaması olan siri hayatı kolaylaştırma konusunda işe fazlası ile yarıyor. Uygulama çıktığından bu yana yeterli gelişmeyi sağlayabildi mi tartışılır. Üretim olarak ise bir yapay zekâ harikası olarak nitelendirmek siri için yanlış bir tarif olmaz.

  1. Dijital asistanlar

Google asistan diye tanımlarsak daha açıklayıcı bir tanım olur, google üzerinde bulunan dijital arama motorları yapacağımız işlemi fazlası ile kolay kılıyor. Harflerle yazmak yerine sesli bir şekilde verilen komutları algılayan dijital asistanlar bizler için arama yapıp sonuçları açıyor. Yine büyük bir yapay zekâ örneği olan dijital asistanlar hızlı bir şekilde geliştiriliyor. Özellikle telefon firmaları içinde bulundukları rekabetten dolayı yapay zekâlara birçok özellik katıyor.

  1. E -ödemeler

Her gün banka kuyruğu beklemek ve ya devlet kuruluşlarına yatırılacak paralar için sıraya girme dönemi yavaş yavaş kapanıyor. Genç nesli bankalar önünde görmek imkânsız bir hale geliyor onlar telefon üzerinden e ödeme şeklinde bütün işlemlerini yapabiliyorlar. Bizlere ödeme kolaylığı sağlayan bu sayfalarda yine yapay zekâ olarak tanımlanıyor. Sizlerin verdiği komutları dinleyen ve işlemleri ona göre yapan bu zekâ ürünleri günümüz teknolojisinin bizlere sağladığı kolaylıklardan bir tanesidir.

  1. ATM’ler

ATM para çekip yatırmanızı sağlayan bir alet olarak bilinir, doğru bir bilgi ama eksik. ATM'ler içinde yer alan programlarda yine birer yapay zekâ ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Para çekerken gerekli komutları alıyor, ne kadar para aldığını biliyor, ne kadar para verdiğini biliyor. Sizleri kimlik bilgilerinizden tanıyıp yaptığı işlemi diret olarak bankaya bildiriyor. Bu kadar işlemi yapabilecek yapay zekâları çokça görmekteyiz. ATM içinde bulunan programlarda birer yapay zekâ ürünü olarak tanımlanıyor.

  1. Akıllı telefonlar

Birçok program ve model ile anlatılabilir, telefon teknolojisi çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Teknolojik aletlerin prensi cep telefonları iskelet olarak değil ama içlerinde bulundurdukları programlarla yapay zekânın birçok örneğini bizlere gösteriyor. Cep telefonları içinde bulunan yapay zekâlar ilerde ne kadar yüksek seviyelere çıkacak bunu hep beraber göreceğiz.

Robotlar ne zaman aramızda olacak?

Yapay zekâlardan bahsederken konu başında robotlardan bahsetmiştik. Robotlar geçmişten günümüze arzulanan insanların yapmak istediği aletlerdir, bu aletlerin ise halkın arasında ne zaman görüleceği merak konusu. Daha öncesinde robot olarak üretilen varlık insanlara haber spikerliği yapmış ve neler yapabileceğine dair kendini anlatmıştı. Bu robot konusunda yeterli çalışmaların olduğunun en büyük kanıtıdır. Robotların aramızda ne zaman olacağı ise bilinmiyor. Bu tarihin çok uzak olacağını bizlerde düşünmüyoruz, yakın zamanda robotları aramızda göreceğimizden şüphemiz yok.

Editör: TE Bilişim