Türkiye'nin ilk yerli ve milli sim kartı olan eSIM, sadece cep telefonlarında değil, giyilebilir teknolojiler, akıllı telefonlar ve makinalar arası iletişimden pek çok endüstriyel üründe yer bulacak. 2021 yılından itibaren eSIM'ın yaygın bir şekilde kullanılması bekleniyor. BTK toplantısında bilgi veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, eSIM'ın Türk mühendisleri tarafından geliştirildiğini açıkladı. Detaylar haberimizin devamında...

Ulaştırma ve haberleşme alanında Türkiye'nin gelecekte en güçlü ekonomilerden biri olma yolunda ilerlediğini kaydeden Karaismailoğlu, çağın gerektirdiği teknolojik değişimlerin ülkemizde adım adım hayata geçirildiğini de sözlerine ekledi.

eSIM Özellikleri Neler Olacak?

Bu yıl bilişim sektöründe ülkemizin büyüme oranı %14'e yaklaştı. Yerli teknoloji kullanımının artırılması hedefler arasında iken, Türk mühendislerinin geliştirdiği yeni eSIM uygulaması kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. SIM özelliği olan tüm cihazlarda kullanılabilecek olan eSIM, güvenli çip özelliği sayesinde cihazlara uzaktan da yüklenebilecek. E-SIM'in klasik SIM kartlara göre çok daha güvenli olması dikkat çekiyor.

eSIM kullanıcıları operatör değişikliklerini bayilere gitmeden yapabilecek. SIM kartların dış etkenlere maruz kalması ve çabuk bozulmasına karşın, eSIM uzaktan yönetildiği için darbeye, neme ve diğer etkenlere karşı güvenli kalacak. SIM kartların çevreye olumsuz etkileri de ortadan kalkacak. En önemlisi, Türkiye'nin verisi Türkiye'de kalacak ve hassas bilgiler başkalarının eline geçemeyecek. Acil durumlarda kullanılan eCall sistemi eSIM kartla birlikte yaygınlaşabilir.

eSIM sayesinde mobil haberleşmede öncü adımlar atan Türkiye, tüm sektörler açısından çok avantajlı olan bu buluş ile birlikte yeni yıl inovasyon hedeflerinde önemli bir adım attı. Enerji, otomotiv, elektronik, sayaçlar, ödeme noktaları, M2M gibi pek çok alanda internete bağlı cihazlarla eSIM kullanımı yeni yılda başlayacak.

Siber güvenlik açısından da umut vaat eden bu gelişme, aynı zamanda salgınla mücadele döneminde insanların hayatını kolaylaştırmak açısından da önemli bir rol üstlenebilir. İlerleyen dönemlerde kullanılmaya başlanması planan eSIM, klasik SIM kartların sağladığı güvenliğe eş değerde tutuluyor. Sunduğu pek çok avantajla şimdiden geniş bir kullanıcı kitlesinin dikkatini çektiği gözlerden kaçmıyor.

Editör: TE Bilişim