Bilmemiz gereken ve eski telefonumuzdan daha iyi olduğuna emin olduğumuz cihazlara para verip almamız gerekiyor ve özellikle de dövizin acımasız oranı yüzünden ekonomik bir cihaz tercih etmemiz gerekiyor yani hem ekonomik bir fiyat hem de yüksek bir performans elde edebilmemiz gerekiyor kısacası fiyat performans ürünlerini araştırıp doğru ürünü doğru fiyata almamız gerekiyor.

Ve bunun içinde aslında bazı hususlara dikkat etmemiz gerekiyor bu yazımda sizlere yeni telefon alırken hangi konulara dikkat etmemiz gerektiğini ve aslında gerçekçi olarak baktığımızda neyin bizim için yeterli olacağını sizlerle paylaşmaya çalıştım.

1-Dış Kasa

Bu konuda telefonunuzu kullanım şeklinize dayanıyor aslında eğer evden çok çıkmıyorsanız ya da bol bol ofiste çalışan birisi iseniz telefonunuzu metal kasa olarak tercih etmenize gerek yok yani plastik kasa hem sizin için ekonomik olacaktır hem de darbeler için sadece bir kılıf yeterli olacaktır eğer telefonunuzu çok fazla düşüren birisi iseniz ve ağır bir işte çalışıyorsanız kesinlikle cihazınızı metal seçmelisiniz. Özellikle telefonunda oyun oynayan kişilerin de metal telefon almaları gerektiğine ben öneriyorum. Çünkü metal cihazlar daha kolay soğuyabilen cihazlar, Ancak metal kasalı cihazların bir de eksi yönü var kolay çizilebiliyor olması, ne kadar dayanıklı bir metalden yapıldığı söylense de temel olarak birçok metal telefon alüminyumdan yapılır bazı istisnalar vardır. Fakat bu istisnalar zaten fiyatı ile kendini belli eder telefonunuzu sadece metal almak onun sağlam olduğu anlamına gelmez. Onun gorile Class kaç teknolojisini kullanıyor olması ve dış kasasının metal olması ile birlikte bir kılıfla kullanılması her zaman daha önemlidir.  Tekrar söylüyorum eğer telefonunuzu çok düşünen birisi değilsiniz ve işiniz daha sakin bir ortamda geçiyorsa plastik almanız sizin için daha ekonomik olacaktır.

2-Ekran Boyutu

Birçok insan ekran boyutunun fazla olmasının cebimizde taşıma konusunda bize rahatsızlık vereceği düşüncesinde, ancak bu konuda farklı bir açıdan düşünmemiz gerekiyor. Özellikle mesaj yazarken çok fazla hatalı tuşa basıyorsanız, kesinlikle küçük ekran telefonu tercih etmeyin telefonunuzun ekranı minimum 4.5 ya da 5 inç olmalıdır 5.5 , 6 ,7 inçler biraz daha büyük olur.

Ve bu konuya kasada biraz karışıyor. Yani eğer plastik bir kasa cihaz kullanıyorsanız telefonunuzun 4.5’ten daha büyük almayın. Çünkü plastik kasalarda büyük ekran cihazlar kullandığınızda telefonunuzun yamulmaya eğilimli olduğunu görebilirsiniz. Bu yüzden metal kasa kullanıyorsanız 5inç üstünde almanızı şiddetle tavsiye ediyorum benim tüm kullanıcılara önerim 5.5 inçlik telefon ekranıdır hem daha kolay yazmanızı sağlayacak hem de cebinizde rahatlıkla taşıyabileceksiniz. 5 inç den küçük ekranlı telefonların kullanıcıları klavyede yazı yazarken zorluk çektiğini ve birçok kez hızlı yazarken yanlış yazdığını söylemekte, bu yüzden parmaklarımıza en ideal oranda ki telefonu seçmeye dikkat edin.

3-Kamera

Telefonunuzun kamerasının kaç megapiksel olduğu aslında çok da önemli değildir. Ama arka kamerasının sekizden küçük ön kamerasının da beşten küçük olmaması tavsiye edilendir. 12 megapiksellik kamerayla 8 megapiksellik kamera arasındaki farkı siz göremezsiniz ama profesyonel bir fotoğrafçı görebilir. Telefonunuzu Vlog çekmek için ya da YouTube’da videolar hazırlamak için kullanmıyorsanız günlük yaşamda sekiz ve beş megapiksellik kameralar gayet yeterlidir. Videoları da 1080p 30fps den aşağı kalitede çekmemesi gerekir.

4-Hız ve Performans

Cihazın hız ve performansını araştırırken sizin satıcıya istediğiniz hız seviyesini ifade etmeniz aslında zordur. Bunun için benim önerim bir önceki telefonunuzu götürün ve ben bundan iki kat daha hızlı bir cihaz istiyorum şeklinde anlatın. Bir satıcının size önerdiği telefonda şunu sorun.

“ Bu cihazın RAMİ kaç GB? ” eğer oyun oynayan birisi değilseniz 3 GB RAMli bir cihaz sizin için son derece yeterli ve hızlı olacaktır, ancak ben ara sıra 2D ve 3D oyunlar oynuyorum diyorsanız 4 GB RAM den az telefon sizin için yeterli olmaz.

6-Hafıza

Yazılım sektörünün gelişmesi ile birlikte telefonunuzda yüklü olan uygulama sayısının artması ve uygulamama boyutlarının ve işletim sisteminin boyutunun yükselmesiyle birlikte hafızamız bize yetmez o yüzden minimum hafızanın 32 GB olması gerekmektedir. Eğer telefonunuzda YouTube videoları çekiyorsanız ve sürekli fotoğraf çekiyorsanız ve telefonunuzu iş için kullanıyorsanız 64 GB dan aşağı cihaz tercih etmeyin ya da 32 GB bir telefon alın yanımda 8 - 16 GB’lık CD kart alın.

Ama bence 32 GB herkes için tam ayarında hafızadır.

7-Pil

Pil konusunu çok önemsemenizi açıkçası istemiyorum. Size düşük performanslı bir telefonu pili uzun gidiyor diye satabilirler o yüzden bu yazıda anlattığım özelliklerde aldığınız bir cihazın o özelliklere eş değer bir pil taşıyacağına eminim. Yani pili düşük bir telefonun performansı yeterli olmayacaktır. Bundan gönül rahatlığıyla emin olduktan sonra alabilirsiniz. .

Editör: TE Bilişim