İş arayanların özgeçmişlerini video yoluyla şirket ve kurumlara ulaştırılmasını sağlayan bir platform kuruldu. KOSGEB tarafından desteklenen ve İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi’nde yer alan Addvio, engelliler için iş görüşmelerinde kolaylık sağlıyor. Girişimin kurucusu Muhammet Önder Erdoğan, “Amacımız İK’ya hız, kolaylık ve verimlilik katmaktır. Video CV, video referans, promter, video mülakat gibi modülleri bulunan ADDVIO dijital İK alanında faaliyet gösteren bir girişimdir” dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Teknokent bünyesindeki İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi’nde yer alan Addvio teknolojinin imkanlarını engelliler için zorladı. Uygulamanın asıl amacı, İK’ ya hız kolaylık ve verimlilik katacak olması. Aynı zamanda KOSGEB tarafından desteklenen uygulama engelliler için iş imkanı kolaylığı sağlıyor. Video CV, video referans, promter, video mülakat gibi modülleri olan platform bu özellikleriyle, engelli bireylerin fiziksel sorunlarına çözüm sunuyor.

Uygulama hakkında bilgi veren Addvio kurucusu Muhammet Önder Erdoğan,”ADDVIO video odaklı modülleri bulunan yeni nesil insan kaynakları platformudur. Amacımız IK’ ya hız, kolaylık ver verimlilik katmaktır. Video CV, video referans, promter, video mülakat gibi modülleri bulunan ADDVIO dijital İK alanında faaliyet gösteren bir girişimdir. Ön kuluçka olarak ‘İTÜ ÇEKİRDEK’te yer alıyoruz. Aynı zamanda bizim engelsiz CV modülümüz var; engelli adaylılarının işe alım süreçlerinde trafik, ulaşım, fiziksel zorlukları ortadan kaldırıyor. Türkiye’ de yaklaşık yüzde 7, dünyada ise yaklaşık 1 milyar engelli bulunmaktadır. Programımızın asıl amacı IK’da verimli zaman yönetimi gerçekleştirmek ve ekonomik tasarruf sağlamak aynı zamanda hem işletmede hem de IK departmanında iş verimliliğini arttırmaktır. Engelli adaylar içinse; trafik, ulaşım ve fiziksel zorlukları ortadan kaldırdığı gibi, engellilere yönelik bir IK platformu olarak TUBİTAK BİGG kapsamında çalışmalarımıza devam ediyoruz. TUBİTAK kısmında Yıldız Teknopark’ta yer alıyoruz, ön kuluçkada ise İTÜ Çekirdek’ te yer alıyoruz” diye konuştu.

“Amacımız Avrupa ve Amerika eksenli çıkış gerçekleştirmek”

Girişim için KOSGEB desteğinin onaylandığını kaydeden Erdoğan, “TÜBİTAK BİGG’de ise sürecimiz devam ediyor. Amacımız Türkiye’de ilk 5 büyük şehirden sonra, Avrupa ve Amerika’ya eksenli çıkış gerçekleştirmek ve dünyada engelli iş gücü farkındalığı oluşturmak. Video güçlü bir araçtır, yazılı bir cvden çok daha fazla veri sunabildiği gibi adayın rekabette öne çıkmasını da sağlamaktadır.Sitemiz beta yayındadır, ilk beş büyük şehirden sonra Avrupa’ya çıkış yapmayı düşünüyoruz. On yaşındaki bir çocuğa yirmi yaşındaki birinin bisikletini verdiğiniz zaman o bisikleti kullanmak zorunda kalıyor.Kariyer platformlarında ise; normal adaylar için yapılmış kariyer platformlarını engelli adaylar kullanmak zorunda kalıyor. Bizim Addvio engelsiz CV modüllerinde ise tamamen engellilere yönelik kurgulanmış bir ara yüzü olduğu gibi menülerde, engeliler için sayısı azaltılmış ve sessiz komutta çalışan menüler bulunmaktadır.Buradan teknolojinin bize getirdiği kolaylıklara dijital IK ile birlikte engellilere yönelik kolaylık sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.

İK’nın gelişen teknolojiden olumlu yönde etkilenmediğini hala geleneksel yöntemleri kullandığını anlatan Erdoğan, “Teknolojide yaşanan gelişmeler oyun sektörünü, ticareti etkilediği gibi kültürü de etkiliyor. Ama İK sektörü daha geleneksel süreçlerle devam ediyor. Halbuki video cv ve video mülakat özelliklere insanların yaşamlarına ciddi kolaylıklar sağlamakta; hem bireylere hem de kurumlara çok ciddi kolaylıklar sağlamaktadır” şeklinde konuştu.

Dünyada engelliler için konumlandırılmış bir IK platformu eksikliğinin söz konusu olduğunu kaydeden Erdoğan, “Biz sektörde olan bu eksiklikleri tespit ettik ve çözümler üretmeye başladık. Ortaya ‘Addvio’ çıktı. Engellilerin işe alım süreçlerini, yaşadığı fiziksel zorlukları ortadan kaldırma amacı taşıyoruz. Engelliler Federasyonu ve İşkur’la görüşmelerimiz oldu. Mevcut süreçler içerisinde engelliler, otobüse binmek, asansörde inmek-çıkmak gibi çeşitli zorluklarla karşılaşıyorlar. Addvio’nun ‘video cv’ ve ‘video mülakat’ modülleri ile birlikte engellilerin hayatına çeşitli kolaylıklar ve kazanımlar geliyor” diye konuştu.

Muhammet Önder Erdoğan, çalışmalarının İTÜ Teknokent, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Yıldız Teknopark tarafından desteklendiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: iha