Mars yörüngesine uydu yerleştiren ilk Arap ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Son yıllarda Çin ve ABD arasında yaşanan uzay rekabetine şimdi de Araplar dahil oldu. İlk uzay görevi için hazırlıkları tamamlayan BAE, Mars yörüngesine 'Umut' adını verdiği insansız uzay aracını yerleştirdi. Uzay aracı 19 Temmuz'da Japonya'dan fırlatılmıştı. Geçtiğimiz gün yörüngeye yerleşti. Umut adlı insansız uzay aracının görevi, kızıl gezegenin atmosferini keşfetmek...

Birleşik Arap Emirlikleri, umut anlamını taşıyan 'Hope' adlı uzay aracını göndererek uzay yarışlarına katılan ilk Arap ülkesi oldu. Merkezden gelen açıklamada, uydudan sağlıklı sinyaller alındığı ve sorun yaşanmadığı öğrenildi. BAE'nin simgesi olan Burç Halife gökdeleninin önünden canlı yayın yapıldı. Uzay aracının Mars'a başarılı bir şekilde ulaştığı canlı izlendi. BAE uzay ajansı, Mars'a ulaşan 5. uzay ajansı oldu.

Umut Uydusunun Hedefleri Neler?

Umut adlı insansız uzay aracının BAE'ye maliyeti 200 milyon dolar oldu. Mars'ın atmosferini detaylı bir şekilde incelemesi planlanan araç, hava durumu ve iklim değişimlerini takip edecek. Bilim insanlarına değerli bilgiler sunacak, gezegenin iklimsel evrimine ışık tutacak.

Uyduda yüksek çözünürlüklü kameralar bulunuyor. Bu kameralar, gezegenin yüzeyinden fotoğraflar çekecek ve su buzlarını keşfedecek. Alt kısımlardaki su ve toz katmanını inceleyecek.