Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Milli Uzay Programı hedefleri gitgide büyüyor. Türkiye Uzay Ajansı'nın hedefleri ülke çapında heyecan ve merak uyandırdı. Dünyanın da dikkatini çeken hedefler açıklandı. 10 hedeften biri uzaya erişim sağlamak ve uzay limanı işletmesi kurmak.

Türkiye Uzay Ajansı, geçtiğimiz günlerde BBC kanalına konuşmuş ve uzay limanı için uygun ülkelerden bahsedilmişti. Somali, Pakistan ve Katar'ın adı geçmiş, Ajans yetkilisi ise bu soruya 'Dersinizi iyi çalışmışsınız' demişti. Hükümet planıyla ilgili bir Türk kaynaktan bilgi sızdı. İddiaya göre, Türkiye'nin uzay limanı için uygun ülke olarak Somali seçildi.

Somali, 2011 yılından beri Türkiye'nin önemli bir güvenlik ortağı ve aynı zamanda en büyük askeri eğitim üssünün ev sahibi. Bu nedenle Somali'de roket fırlatma sahası kurulması planlanabilir. Ayrıca; Somali'nin diğer ülkelere nazaran ekvatora daha yakın olması, işlemleri daha uygun hale getiriyor.

Ankara'nın hesaplamalarına göre Somali'de kurulacak bir uzay limanı 350 milyon dolara mal olacak. Uzay programı toplamda 1 milyar dolarlık bütçeyi aşacak. Türkiye, Ay'a 2023 yılında sert iniş yapacak, 2028 yılında yumuşak iniş yapılması hedefleniyor. Ülkemizdeki doktora öğrencilerinin yurt dışında astrofizik eğitimi alması için burs ayrılması da gündemde.