Boşanma davası açmak için öncelikle bir boşanma davası dava dilekçesi hazırlanmalıdır. Boşanma davası nasıl açılır tespit edebilmek için öncelikle davanın hangi usulde görüleceği tespit edilmelidir. Boşanma davası iki türlü olabilir: Anlaşmalı boşanma davası veya çekişmeli boşanma davası. Eğer boşanma davası anlaşmalı boşanma davası olacak ise eşler arasında anlaşmalı boşanma davası protokolü imzalanmalıdır. Ardından davacı olarak adliyede yer alan tevzi bürosuna başvurarak boşanma davasını dava harcını ödeyerek boşanma davası başlatılabilir. Ayrıca, bu süreç yerine bir boşanma avukatı tutularak vekaletname verilebilir. 2022 yılında anlaşmalı boşanma davaları ortalama 1 hafta ile 1 ay arasında sonuçlanmaktadır. Eğer eşlerden biri boşanmayı istemiyor ya da tazminat, nafaka gibi konularda anlaşma sağlamıyorsa çekişmeli boşanma davası açılır. Çekişmeli boşanma davaları ortalama süre 1-2 yıl kadardır. Çekişmeli boşanma davası açmak için bir boşanma davası avukatına başvurmak uzun süreç içerisinde kolaylaştırıcı bir etmendir. Boşanma avukatı İstanbul ilindeki davaları mahkemelerin iş yükü çok olmasına rağmen en hızlı bir biçimde neticelendirmekte önemli bir rol oynar.

Boşanma sürecinde boşanma avukatından destek almak, süreci kolaylaştıracaktır. Boşanma davası avukatına danıştıktan sonra eşlerden birinin yerleşim yeri ya da dava açılmadan önce son altı aydan beri beraber yaşadıkları yer mahkemesine başvuruda bulunulur. Boşanma davası dilekçesi; boşanma istemi, sebebi ve gerekçesi ile tüm maddi tazminat, manevi tazminat, çocuk nafakası ya da yoksulluk nafakası ve tüm velayet taleplerini içermektedir. Mahkeme tarafından dava dilekçesinde bulunan talepler doğrultusunda gerekli araştırmalar yapılıp bir neticeye varılmaktadır. 2022 yılında, anlaşmalı boşanma davaları, çekişmeli boşanma davalarından çok daha hızlı sonuçlanmaktadır.

Türkiye’de boşanma davalarına bakan görevli mahkeme “Aile Mahkemesi” dir. Yer bakımından ise boşanma davası için yetkili mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri ya da boşanmadan önce altı ay boyunca ikamet ettikleri yer mahkemesidir. Eğer bu yer mahkemelerinde aile mahkemesi yok ise aile mahkemesi sıfatı ile asliye hukuk mahkemeleri de boşanma davalarına bakar.

Boşanma davası açmak isteyen kişilerin avukata başvurma zorunluluğu bulunmamakta olsa da dava sürecinde tarafların haklarının korunması ve delillerin oluşturulması için mutlaka bir boşanma avukatına danışmalıdır. Boşanma davası avukatı, yasal süreci düzenli olarak takip edecek ve dava sonucunda yapılabilecek her türlü hukuki işlemi güvenilir bir şekilde gerçekleştirmenize yardım edecektir. Boşanma davalarında hukuki destek alan kişi, dava süreci bakımından güvende olacaktır. Anlaşmalı boşanma avukatına başvuran eşler için hukuki süreç oldukça hızlı tamamlanacaktır. Çekişmeli boşanma davası için boşanma avukatından destek almak ise kişisel haklarının maddi manevi korunmasını sağlayacaktır. Üstelik, boşanma davanızda maddi durumunuzun olmadığına dair belgelerinizin bulunması durumunda baro tarafından ücretsiz avukat atamasından faydalanabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim