Türkiye'de kişi başı bir yılda 3,5 kg çay tüketiyor. Şekerli çay metabolizma sorunlarına yol açıyor mu? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sübet Özerdem uyardı ve bilgilendirdi... İşte çayla ilgili dikkat çeken gerçekler...

Diyabet, kalp damar hastalıkları ve metabolizma hastalıklarına yol açabilen çay ne kadar sağlıklı? Ancak; burada önemli bir detay var. İyi bir antioksidan kaynağı olan çay tek başına çok faydalı. Fakat çayı şekerli tüketmek bir o kadar zararlı!

Uzm. Dr. Özerdem çayı nasıl tüketmemiz konusunda önemli uyarılarda bulundu. Şeker belli başlı bir kalori içeriği ve gün içinde çayla birlikte çok yüksek miktarda tüketiliyor. Bu da belli hastalıklara yakalanma riskini artırıyor. Günde 3-4 fincan şekersiz çay öneriliyor. Şekerli çay diş yapısını bozuyor, ağızda enfeksiyon oluşmasına aracı oluyor. Sıkı bir ay tiryakisi her gün şekerli çay içerek bazal metabolizmasını tehlikeye atıyor ve ciddi hastalıklara açık bir hale geliyor.

Şekersiz çay ise aksine, kalp damar hastalıklarının azalmasında etkili. Trigliserid ve kolesterol seviyelerini düşürüyor. İnme ve damar hastalıkları riskini azaltıyor. Fakat demir ve kan eksikliği yaşayanlar çok fazla çay içmemeli. Çünkü içinde demir emilimini engelleyen tanin maddesi var...

Çayı Doğru Tüketmek Önemli!

Çok uzun süre demlenen çaylar içilmemeli. Çok sıcak çaylar da. 70 derecenin altında içilmesi öneriliyor. Böylece gırtlakta tahrişe ve tümöre sebep olmayacaktır. Çay çok sıcak, çok uzun süre beklemiş vaziyette ve şekerle beraber tüketilmemeli. Ayrıca çayın demir eksikliğine sebep olmasından dolayı, yemekten hemen önce ve hemen sonra ya da yemek sırasında da içilmemeli.