Balıkesir’in 40 kilometre güneybatısında yer alan Bigadiç görülecek yerler bakımından daha çok doğal kriterleri içermektedir. Simav Çayı’nın yanında iğne yapraklı ağaçlardan meydana gelen ormanları ile meşhurdur. Öte yandan ise Karesi Beyliği ve Osmanlı Devleti’ne dair izleri de içerebilmektedir. Bigadiç görülmesi gereken yerler içerisinde genellikle sakin ve fazla ziyaretçisi olmayan doğal güzelliklere de yer verilebilmektedir.

Bigadiç Kalesi

Bizans döneminden kalan ve M.S 11. Yüzyıla ait olan Bigadiç Kalesi; aynı zamanda da Achyrasos Kalesi olarak da bilinmektedir. Çok fazla tahribata uğrasa da bu kalenin dış surları halen daha ayaktadır. Milli Mücadele yıllarında da kullanılan bu kale karargah görevi de görmüştür.

Yörücekler

Yörücekler Köyü’nden geçen Simav Çayı’nın kenarında bulunan doğal alan da aynı isimle anılmaktadır. Bigadiç’e 7 kilometre uzaklıkta bulunan bu bölgede çınar ağaçların ile huzur dolu bir noktada yer alabilirsiniz.

Cevizli Köyü

Balıkesir-Bigadiç yolunda bulunan ve Bigadiç’e 3 kilometre uzaklıkta olan Cevizli Köyü; ceviz ağaçları ile meydana gelmiş doğallığı hissettirebilmektedir. Piknik ve mesire için uygun olan bu köyde de keyifli zaman geçirilebilir.

Hisarköy

Bigadiç’e 20 km uzaklıkta olan Hisarköy; daha çok antik harabeleri ile ilgi çekmektedir. Pek fazla tanıtımı yapılmasa da ziyaretçilerini kabul eden Hisarköy Roma dönemine dayanan eserleri ile ilgi çekmektedir. Aynı zamanda bu bölgede var olan jeotermal enerjiler de şifalı su kaynakları olarak adlandırılmaktadır.

Alaçam ve Ulus Dağları

Bigadiç gezi yazıları içerisinde Alaçam ve Ulus Dağları’ndan sık sık söz edilmelidir. Doğal güzellikleri kadar yer yer tarihi kalıntılarla da kkarşı karşıya kalınabilecek olan bir doğal güzellik alanı olarak bu dağlar söylenebilmektedir. Bigadiç’i sarmalayan dağlar olduğu da bilinmektedir.

Kasımpaşa Cami

Osmanlı dönemine ait camilerden bir tanesi olan Kasımpaşa Camii, Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden olan Cezerizade Kasım Paşa tarafından yaptırılarak günümüze kadar ulaşması ile bilinmektedir. Yapılış tarihi olarak da 1549 tarihi öne çıkmaktadır.

Yeşilli Cami

1715 tarihinde Bigadiçli Çavuşzade İsmail Ağa tarafından yaptırılmıştır. Aynı zamanda da Merkez Cami olarak da bilinmektedir.

Evliya Çelebi Cami

Dönemin Bigadiç Voyvodası olan Seyyid Hacı Hasar Ağa tarafından 1795 yılında yaptırılmıştır. Aynı zamanda da Lonca Cami olarak da bilinmektedir.

Bigadiç Müze ve Kültür Evi

Bigadiç içerisinde bulunan tarihi kalıntıları içeren Bigadiç Müze ve Kültür Evi aynı zamanda da kültürünü de iyi bir biçimde yansıtmaktadır. Bu müze içerisinde Kuvay-ı Milliye, Arkeoloji ve Etnografya bölümleri bulunmaktadır.

Gavur Hamamı

Işıklar Köyü’nde bulunan Roma’ya ait mezar kalıntılarının bulunduğu alan olarak bilinmektedir.

Asaralan

Bizans kalıntılarının Asar Köyü civarında bulunduğu bölge olarak görülmektedir. Sur harabelerini ve 3 adet su sarnıcını içermektedir.

Barak Baba Türbesi

Bigadiç’e 36 km uzakta bulunan Barak baba Türbesi; Selçuklu Dönemi’nden kalma bir türbedir. Topalak Köyü’nün Müslüman Mezarlığı içerisinde bulunan bu türbede mezar taşı ve sekiz köşeli Gülşen-i Takke dikkat çekmektedir.

Editör: TE Bilişim