Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Turizm Haftasınde deniz dibi temizleme çalışması yapıldı.

Dünya dalış rekortmeni Derya Can’ın yanı sıra Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı Ayvalık İtfaiye Grup Amirliği bünyesindeki dalgıçların da katıldığı etkinlikte Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Ayvalık Belediye Başkan Yardımcısı Gökay Bacan, İlçe Turizm Danışma Bürosu Birim Sorumlusu Ömer Şancı, Sualtı Fotoğrafçısı Erhan Esirtgener, TÜRÇEV Sorumlusu Doğan Karakaç, TURMEPA Proje Koordinatörü Saygın Yörük, Dalış Eğitmeni Koray Gerçe, Ayvalıklı yüzücü-dalgıç Çetin İşten ve çevreci vatandaşlar hazır bulundu.

İlçe merkezindeki Cumhuriyet Meydanı sahilinde yapılan deniz dibi temizlik çalışmasına katılan tüm dalgıçların gönüllü olarak katıldıkları bir saatlik etkinlikte, denizden çıkarılan atıklar meydan sergilendi.

Sakarya İlkokulu Ana sınıfı minik öğrencilerinin de katılarak destek verdikleri etkinlikle ilgili açıklamalarda bulunan Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen etkinlikle, Balıkesir’deki turizmin en önemli merkezlerinden biri olan Ayvalık’ın tanıtımını Türkiye ve Dünya’ya yapabilmek olduğunu söyledi.

Deniz dibi temizlik çalışmalarına katılan Dünya Dalış Rekortmeni sporcumuz Derya Can da, düzenlenen deniz temizliği etkinliğinin; Ayvalık Kaymakamlığı, Ayvalık Belediyesi ve TURMEPA Deniz Temiz Derneği’nin ortak bir çalışması olduğunu hatırlatarak, “Bende Çanakkale’den destek vermek amacıyla geldim. Deniz dibinden yarım saatte çıkan çöpleri gördünüz. Gerçekten de denizlerimizi kirletiyoruz. Dünya’da demiz temizliği çok önemli. Halkımızdan bu konuda biraz daha duyarlı olmalarını rica ediyorum. Çünkü denize atılan her pislik, geleceğimize emanet edeceğimiz denizlerimizi yok etmek demek. Biz bu bilinci çocuklarımıza öğreteceğiz, onlar da kendi çocuklarına öğretecekler. Umarım bundan sonra bu tarz etkinliklerle daha çok farkındalık oluşturulup, dikkat çekilebilir. Önümüzdeki günlerde de ben bu tarz etkinliklere katılacağım. Birkaç gün önce Çanakkale limanında da böyle bir etkinlik vardı. Bu tarz etkinliklerin artmasını diliyorum. Bende dünya rekortmeni bir sporcu olarak bu tür etkinliklere elimden gelen desteği vereceğim.” dedi.

Yapılan etkinliği değerlendiren Ayvalık Belediye Başkan Yardımcısı Gökay Bacan da, düzenledikleri etkinliğin son derece anlamlı ve güzel bir organizasyon olduğunu savunarak, “Turizm Haftası etkinlikleri içerisine bu etkinliği de dahil ettik. Bu etkinliğe birçok kurum ve kuruluşumuz da bizlere destek verdiler. Şu anda gönüllü dalgıçlar tarafından deniz dibinden çıkarılan çöpleri sergiliyoruz. Bu çöplerin bir hafta boyunca burada sergilenmesini sağlayacağız. Biz, ‘İyilik yap ama denize atma’ diyoruz. Sloganımız buydu bugün. Bu slogan dahilinde de bu etkinliği hayata geçirdik. Bizlere destek veren tüm kuruluşlara çok teşekkür ediyorum. İnsanlarımızı bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyorum. ” ifadelerini kullandı.

Ayvalık’ın Türkiye’nin cennet köşelerinden biri olduğunu kaydeden Gökay Bacan, “Denizlerimiz de; toplum olarak hepimize ait alanlardır. Hepimiz bu denizlerden çıkan ürünleri yiyoruz. Tatillerimizde bu denizlere giriyor ve serinliyoruz. Ortak kullandığımız bu alanları ne yazık ki yine kendimiz kirletiyoruz. Bugün denizden çıkan çöplerden oluşan sergiyi gördükçe, insanlarımızın daha duyarlı hareket edeceklerine inanıyorum” diye konuştu.

Deniz Temiz Turmepa Derneği Proje Koordinatörü Saygın Yörük de, halk olarak denizlere gereken ilginin gösterilmediğini vurgulayarak, “Toplum olarak bizler, denize yüzümüzü değil, ne yazık ki sırtımızı dönüyoruz. Bu durumun önüne hep birlikte mücadele ederek geçeceğiz.” diye konuştu.
Kaynak: iha