Kediler, özgür ruhlarıyla bilinen hayvanlardır. Kedilerdeki davranış bozukluğu diye tanımladığımız şeylerin neler olduğunu belirlememiz gereklidir. Tabi ki bunları tanımlayabilmemiz için kedimizi de iyi tanımamız gereklidir. Her canlının ayrı karakteristik özellikleri bulunmaktadır. Tıpkı biz insanlar gibi oldukça yoğun dürtülere sahip olan kedilerin de davranış bozuklukları mevcuttur.

Kedilerin Davranış Bozuklukları Nelerdir?

  • Asosyallik; Kedilerdeki en büyük davranış bozukluğu asosyal olmalarıdır. Tabi ki bu asosyal olma durumunu kedilerimiz kendi istekleriyle gerçekleştirmemektedir. Kedilerimizi asosyal yapan, bizlerin fazla korumacı olmamızdır. Sizin dışınızda iletişim kuracağı herhangi bir canlının olmaması kedilerimizin hırçın olmasına sebep olmaktadır. Sizin dışınızdaki tüm dış varlıkları tehdit olarak görmektedir. Kedilerin davranış bozukluklarıyla nasıl başa çıkarsınız, sorusunun en önemli cevabı sosyalleşmek olduğunu bilmeliyiz.

  • Yoğun Enerji; Kediler ırklarına göre değişik karakterlere sahip olmakla birlikte, genel olarak çok haraketli canlılardır. Gün içerisinde enerjisini atabileceği ortamlar olmadığında agresifleşmesi de gayet normaldir. Aslında bu durum başlangıç olarak davranış bozukluğu oluşturmasa bile, geçen günler, haftalar, hatta aylar içerisinde kronik bir davranış bozukluğu haline gelebilir. Kedinizde bu tip bir davranış bozukluğu oluşmasını istemiyorsanız, her gün onunla oyun oynama saati yapmalısınız.

  • Kedi Karakteri; Kedilerin özgür ruhundan bahsetmiştik. Bu halk arasında nankör olarak adlandırılsa bile, işin aslı onlara bir bireymiş gibi yaklaşılmamasından kaynaklıdır. Toplumdaki genel yargı, hayvanları insanlardan aşağıda olması ve insanlara hizmet etme zorunluluklarının bulunmasıdır. Kediler hizmet etme konusunda somut deliller ortaya koyamadığı için nankör diye düşünülmektedir. Kedilerin eğitilmesinin zor olması, onların zekalarıyla alakalı değildir. Tamamen özgür ruhlarından kaynaklıdır. Kedilerimizin davranış özelliklerini gözlemleyip, onlara bu şekilde yaklaşırsak herhangi bir davranış bozukluğu kalmayacaktır.

Toplum kedileri bir kalıp içerisine yerleştirmeye çalışsa da köpeklerle kıyaslayarak nankör ilan edilseler de onlar, bu hayattaki en yaramaz ve bir o kadar da sevimli canlılardır. Kedilerin davranış bozukluklarıyla nasıl başa çıkarsınız sorusunun cevabı aslında sorunu yaratan bizlerin davranışlarını düzeltmesiyle mümkündür. Unutmayalım ki, tüm canlılar bu dünyada mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşama hakkına sahiptir.