Marketlerde ambalaj depozitosu dönemi başlıyor. Peki depozito nedir? Ne zaman ve nasıl uygulanacak? İşte son detaylar...

Kağıt, plastik, cam ve metal ambalajda ücret iadesi anlamına gelen marketlerde depozito nedir, nasıl ve ne zaman uygulanacak?

Ambalaj ürünlerinde iade sistemi yılbaşından itibaren uygulanacak. Bu şekilde 1 milyon yon atık her yıl önlenmiş olacak. Ambalajlar aynı zamanda ücretli de olacak. Market ambalajlarını markete iade ederek ücretini geri alabileceğiz. Şu an ülkede 20 milyar kadar içecek ambalajı tüketiliyor. İlerleyen yıllarda içecek ambalajı tüketiminin 30 milyara çıkması bekleniyor. 1 Ocak 2022'den itibaren depozito sistemi geldiğinde bu tüketimin önüne geçilecek.

Bu uygulama geri dönüşümü teşvik edecek. Vatandaşlar da depozito iadesi alacak. Sosyal ve ekonomik katkıları büyük olacak. 1 milyon ton yeni atığın çevreye dökülmesi engellenmiş olacak. Ayrıca ekonomiye 1.4 milyar TL civarında bir katkısı da olacak. En önemlisi de atıklar tertemiz bir halde geri dönüştürüldüğü için çöpe girmeden endüstrinin hammadde ihtiyacı da çözülecek. Marketlerde depozito dönemi, 263 bin ton karbon emisyonunun azalmasına da katkı sağlayacak.

Editör: TE Bilişim