Bitlis'e bağlı Nemrut Kalderası, doğal güzelliğiyle dikkat çekiyordu. Artık, UNESCO Listesinde yer alacak...

Bitlis'in Tatvan ilçesinde yer alan Nemrut Krater Gölü ve çevresi, dünyaya tanıtılmak isteniyor. Biyoçeşitliliği ve doğa harikası güzellikleriyle bilinen Nemrut Kalderası, her yıl binlerce turisti ağırlıyor.

2 bin 250 metre rakımlı bu alanın, UNESCO'nun Küresel Jeopark Ağı'na dahil edilmesi için çalışmalar sürüyor.

Bitlis Eren Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünün bölgedeki araştırmaları devam ediyor. Burada 5 sene önce başlatılan "Bitlis Nemrut-Süphan Potansiyel Jeopark Alanı" projesinde yeşil ışık göründü...

Akademisyenler bölgedeki gölleri, buhar bacasını ve buz mağarasını inceledi. Kalderanın toprak ve taş yapısını, endemik bitki türleri, bitki örtüsü ve jeomorfolojik özelliklerini tespit ediyorlar.

Avrupalı Seçkin Destinasyonlar (EDEN) Projesi'nde "Mükemmeliyet Ödülü" alan Nemrut Kalderası'nın UNESCO listesine alınması için başvuru yapılacak. Böylece Krater Gölü, dünyaca ünlü bir yer haline gelecek.

Başvuru 2022'de yapılacak. UNESCO burayı 2023'te denetleyecek. Türkiye'de şu anda jeoparkın tek bir örneği Kula Jeoparkı. Nemrut Kalderası da Türkiye'deki ikinci Jeopark olacak. Türkiye'de en son lav akıntısının olduğu alanların da burada bulunması, Kaldera'nın değerini artırıyor. İleride turizme ve ekonomiye katkıda bulunması bekleniyor.

Editör: TE Bilişim