Türkiye'nin Maldivleri olarak bilinen Burdur-Yeşilova'da bulunan Salda Gölü'nün suları iyice çekildi. NASA'nın Salda Gölü hakkındaki açıklamaları pek çok kişinin Salda'ya ilgisini çekmişti. NASA'ya göre bu gölün mineral ve jeolojik yapısı, Mars'taki Jezero Krateri ile aynı.

Beyaz kumu, turkuaz renkli suyu ile popüler hale gelen, sayısız kişinin fotoğraflamaya gittiği Salda Gölü çaresiz günlerden geçiyor. Pandemiye rağmen geçen sene 1 milyon turisti ağırlayan gölde, yağışların azalması sebebiyle sular çekildi. Gölde yürümek bile mümkün.. Beyaz Adalar ve Halk Plajı arasında sular 30 metreye kadar çekilince, ortaya küçük adacıklar çıktı.

Geçtiğimiz haftaki yağmur ve kar yağışı dahi Salda Gölü'ne çare olamadı. Yazın suya girilen bölümlerde adacıklar meydana geldi. Göl üzerinde artık yürünebiliyor!

Bölgedeki diğer göllerle aynı kaderi paylaştığı, çok yakında akıbetinin Burdur Gölü'ne benzeyeceği ifade edildi. Yağışsızlık, insan etkisi, tarımsal faaliyetler, yapılaşma, su kullanımı ve turizm faaliyetleri Salda Gölü'nü yavaş yavaş kurutuyor.

Salda Gölü ile ilgili açıklamalar yapılsa da, ok daha dikkatli olunması gerektiği vurgulandı. Şimdilik göle girilmemesi konusunda tedbir alındı. Kapalı bir havza gölü olan ve dışarıdan fazla beslenmeyen gölün kimyasal bir kirlenmeyi rahatça kaldıramayacağı belirtildi. En önemli kriterin gölü kirletmemek olduğu, yaz sezonu için ciddi önemlere ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

Editör: TE Bilişim