Günümüzde toplu taşıma kullanan insanların sayısı oldukça fazladır. Özellikle İstanbul gibi oldukça yoğun nüfusa sahip bir şehirde yaşıyorsanız araç trafiğinden dolayı ister istemez kendinizi toplu taşıma da bulursunuz. Peki en iyi toplu taşıma hangisi.

Tabi ki toplu taşımada en rahat ve keyiflisi vapurdur. Vapura bindiğiniz zaman hem trafik sıkıntınız olmaz hem de deniz manzarasını doyasıya tadını çıkarırsınız. Martılara simit atarak hoş fotoğraflar çekilebilirsiniz. Özellikle İstanbul'da vapur kullanımı oldukça fazladır. İnsanlar keyif açısından en çok Adalar ve Beşiktaş-Kadıköy vapur seferlerini tercih ederler. Eğer daha hızlı bir yolculuk yapmak istiyorsanız hızlı feribotları; arabanızla beraber yolculuk yapmak istiyorsanız arabalı vapurları kullanabilirsiniz.

En çok kullanılan toplu taşıma aracı otobüs'dür. Her ne kadar metro daha avantajlı olsa da her yerde metro olmadığı için otobüsler daha fazla kullanılmaktadır. Otobüsün neredeyse tek avantajı ulaşım ağının daha geniş olmasıdır. Otobüsle trafiğe yakalanmak, boş koltuk bulamamak İstanbul da yaşayan insanların en büyük kabuslarıdır. Otobüslerin en çekilmez olduğu dönem yaz aylarıdır. Yaz aylarında insanlar daha çok dışarı çıkmak istediği için hem trafik yoğunluğu artar hem de aşırı sıcaklar otobüslerde bunalmanıza neden olur.

Tramvaylara bakmak gerekirse otobüslere göre bir nebze iyi ama metrolara göre bir nebze kötüdür. Çünkü tramvay da otobüs gibi yer üstünde gittiği için ister istemez araç trafiğinden etkilenebiliyor. Bu dezavantajının yanı sıra otobüse göre daha ferah ve daha az sıkıntılı bir ulaşım yöntemidir.

Marmaray toplu taşıma ile boğazın diğer tarafına geçişin en kolay yoludur. Ne otobüs gibi köprü trafiğine takılır ne de vapur gibi uzun sürer. Vapurun ve köprünün manzarasını yerini tutmaz ama oldukça hızlı bir şekilde boğazın karşısına geçersiniz. Metro hatlarıyla da bağlantılı olduğu için kolayca aktarma yapabilirsiniz.

Havaray çok fazla duyulmasa da yavaştan toplu taşımaya eklenen bir sistem. Tramvay gibi olan Havaray genellikle kısa mesafelerde kullanılıyor. İstanbul da Seyrantepe metrosundan Vadi İstanbul Avm'ye geçerken kullanabilirsiniz.

Metrobüs'ü metronun yer üstündeki hali olarak hayal edebiliriz. Uzun bir ulaşım ağı olan metrobüs kendine ait bir yolu olduğundan dolayı oldukça hızlı bir şekilde trafiğe karışmadan sizi istediğiniz yere ulaştırır.

Ve en son olarak metrodan bahsedelim. Günden güne genişleyen metro ağı en rahat toplu taşımalardan birisidir. Yer altından gittiği için hiç trafik sorunu yaşamazsanız. Sefer aralıkları oldukça sık sıktır, uzun süre araç beklemeniz  gerekmez. Özellikle İstanbul'da oldukça işinize yarar. Hafta içi vagon sayıları fazla olduğu için iş çıkışı, okul çıkışı gibi saatlerde daha rahat yolculuklar yapabilirsiniz. Sıcak havalarda otobüsteki kadar zor bir yolculuk geçirmezsiniz. Avm gibi yerlere direk ulaşım sağlaması da en büyük avantajlarından birisidir.

Editör: TE Bilişim