Van Gölü alarm veriyor! Yağışların azalmasıyla son yılların en kurak dönemini yaşayan Van Gölü'nde çekilme, 1 kilometreyi aştı!

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü alarm veriyor. Sıcaklık ve yağış raporlarına göre, Van ve çevresi son yılların en kurak dönemini yaşıyor.

Son görüntüler iç yakan cinsten. Göl çekilince su altındaki bölgeler yüzeye çıkmaya başladı. Bazı sahillerde kurak alanlar görüldü. Bölgedeki çekilme 1 kilometreyi aştı!

Ülkemizde birçok göl tamamen kurudu. Van Gölü, yapısal olarak diğer göllerden daha hassas. Yağışsızlık veya fazla yağıştan çok etkileniyor. Şu an 3 metreye yakın su alçaldı. Geçmişe bakıldığında, Van Gölü'nün 150 metrelik yükselişi il merkezini ve Erciş ilçesini sular altında bırakmıştı. Şimdi ise durum tam tersi. Su çok azaldı ve göl gittikçe kuruyor.

Van'daki yaşlılar son 80 yıldır böyle bir çekilme görmediklerini dile getiriyor. 75 yaşındaki Seyithan Söylemez, göl kenarına ilk taşındıklarından bu yana gölün çok uzağa gittiğini anlattı. "Hayatımda suyun bu kadar çekildiğini hiç görmedim." dedi.