Antalya'nın Manavgat ilçesinde çıkan ve 10 gün sonra kontrol altına alınan yangınla ilgili yangın ekolojisi uzmanından önemli değerlendirme...

Yangın ekolojisi uzmanı ve çevre bilimci Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, aynı zamanda Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Başkanı olarak görev yapıyor. Antalya Manavgat'ta 10 gün sonra kontrol altına alınan yangınla ilgili çok önemli değerlendirmelerde bulundu. Neyişçi, yangınların oluşma sebebi ve neler yapılması gerektiğine dikkat çekti.

"Doğaya 1 Yıl Şans Verin"

Yangınların çıkışına ve geniş bir alana yayıldığına nelerin sebep olduğunu aktaran Prof. Dr. Neyişçi, bu sebepleri şöyle açıkladı:

İlk sebep, insanların eğitilmemiş olması. Ormanlık alanda yanıcı bir madde varsa bir sigara izmariti dahi büyük yangınlara sebep olabilir. Ateş almaya meyilli maddelerin çevreye atılmaması gerekiyor.

Ağaçlardan dökülen kuru yaprakların yanıcı özelliği vardır. Bunlar çok kolay alev alır. İnce yanıcılar olmasa, ormana mazot bile dökülse yakamayız. Tutuşturucular, ince yanıcılar ve diğer etkenler devreye girdiğinde alevleri söndürmek kolay değildir.

Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, yangınlarda açığa çıkan enerjinin, Hiroşima'ya atılan atom bombasıyla eşdeğer olduğunu söyledi. Sözlerinin sonunda, "Bu kadar büyük enerjiyi de sizin uçaktan atacağınız 20 tonluk suyla söndürmeniz mümkün değil." ifadesini kullandı.

Öte yandan, tahrip olan alanların hemen ağaçlandırılmaya başlanmasının bu alanlarda felakete sebep olacağını aktardı. "Doğa, kendi kendini yenileyecektir. Doğaya 1 yıl şans verin. 1 yıl sonra yenilenmemişse fidan dikerek müdahale edilmeli." dedi.

Editör: TE Bilişim