CNC işleme, birçok malzeme ile uyumlu son derece sıkı toleranslarda hızlı bir şekilde üretim yapabileceğiniz bir yöntemdir. CNC işleme’de malzeme seçimi, üretim sürecinin verimliliğinde, maliyette  ve işlenen parçanın kalitesinde büyük rol oynar. Ancak CNC işleme için en iyi malzemeyi seçmek biraz zor olabilir. Bunun için size özel hazırladığımız aşamaları inceleyebilirsiniz. CNC işleme malzemelerini seçerken dikkat etmeniz gereken diğer noktalar şu şekildedir:

●      Parça önceliğinize karar verin: Parçanın özel gereksinimleri, CNC işlemenin temelidir; çünkü kullanabileceğiniz malzeme türü için altlık oluştururlar.

●      Potansiyel malzemeleri tanımlayın: Malzemelerin parça gereksinimlerine göre önceliğinin belirlenmesi hepsini ya da çoğunu karşılayabilecek bazı malzemeleri belirlemenize yardımcı olur. Bunun için malzeme listesini önceden yapabilirsiniz.

●      İşleminiz için en uygun malzemeyi seçin: Parça gereksinimleri arasında kapsamlı bir analiz ve prototip testleri yaparak en ideal malzemeyi seçin. Örneğin yüksek bütçeli bir projeye sahip değilseniz, maliyeti mekanik performansa tercih etmeniz gerekir.

●      Parça uygulamaları: Kullanacağınız CNC malzemesinin amaçlanan uygulama ya da kullanacağınız ortamla uyumlu olduğundan emin olmalısınız. Örneğin, deniz ortamında kullanılan yapısal parçaları yapmak için tasarlanan paslanmaz çelik ve karbon çeliği atmosferik ortamlarla uyumludur. Ancak paslanmaz çelikler korozyona  karşı çok daha dayanıklı olduğu için daha uygun bir seçim olabilir.

●      Parça ağırlığı: Düşündüğünüz malzemelerin proje gerekliliklerine göre istenen doğru ağırlığa sahip olduğundan emin olmalısınız. Daha büyük olması daha iyi olduğu anlamına gelmeyeceği için işleminize uygun parça ağırlığını seçebilirsiniz. Sadece ağırlık değil mukavemet/ağırlık oranının önemli bir faktör olduğunu unutmamanız gerekir.

●      İşlenebilirliği: CNC işleme sürecinde hızlı üretim ve daha düşük maliyet yakalamanızı sağlayan işlenebilirlik, doğru malzeme seçimine bağlıdır. Bu da üretim verimliliğinde artışa ve atık haline gelebilen CNC parçalarında azalmaya yol açabilir. Alüminyum, bakır ve plastik gibi yumuşak malzemeler yüksek oranda işlenebilir malzemeler sınıfındadır.

●      Kuvvet: Metal ve plastik malzemelerin farklı mukavemet değerleri mevcuttur. Projeniz için en doğru malzemeyi ararken gerilme direnci, tokluk, yük taşıma ve esneklik gibi etkenleri göz önünde bulundurarak seçim yapabilirsiniz.

CNC işleme hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için https://www.tridi.co/ adresini ziyaret edebilirsiniz.