Çocuk göz muayenesi, çocuklarda olası göz hastalıklarının tespit edilmesi adına birtakım yöntemlerin kullanılması ve gözlerin muayene edilmesi şeklinde tanımlanabilir. Çocuk doktorları, rutin muayeneler sırasında çocuğun gözlerini de değerlendirmekte olup gözde normal olmayan bulgu tespit ettikleri zaman göz doktoruna yönlendirmektedir.
Astigmatizma, hipermetropi başta olmak üzere çeşitli göz sorunları; dışarıdan belli olmayacağı için bu tür sorunların tespitinde, düzenli aralıklarla gerçekleştirilen göz muayeneleri oldukça önemlidir. Yapılan muayene sırasında gözdeki olası problemler analiz edilir, erken teşhis sayesinde ilgili hastalığın tedavisine erkenden başlanır. Peki çocuklarda göz muayenesi nedir, ne zaman yapılır, 2-5 yaş arası çocuklarda göz muayenesi nasıl yapılır?
İlk Göz Muayenesi Ne Zaman Yapılır?
Çocuk göz muayenesi, çeşitli göz hastalıklarının teşhis ve tedavisinde önemli bir rol oynar. Ayrıca yakını görme, gözleri hareket ettirebilme, uzağı görme, el göz koordinasyonu başta olmak üzere temel gelişim becerilerinin edinilmesi adına oldukça önemlidir. Bu nedenle ilk göz muayenesi sonrasında düzenli aralıklarla göz muayenesine gidilmesi, çocuğun çok daha sağlıklı bir görme elde etmesini sağlar.
İlk göz muayenesi ne zaman yapılır sorusu kapsamında, ilk muayenenin doğum sonrasında çocuk doktoru tarafından yapıldığını belirtmek mümkündür. İlk muayene ve devamındaki göz muayeneleri birçok bakımdan önemlidir.
Yaşamın ilk 4 yılı, görme açısından yüksek nöral plastisite yani görme yollarının hızlı gelişimi açısından “plastik periyod” şeklinde adlandırılır. Doğumda tam gelişmeyen görme, 4-5 yaşlarında gelişimini büyük oranda tamamlamakta olup süreç içerisinde meydana gelebilecek her türden sorun, çocuğun ileride sağlıklı görmesine engel teşkil edecektir. Şaşılık, kırma kusuru ve ortam opasiteleri; görmeyi kalıcı olarak etkileyebilecek göz bozukluklarıdır. Bebek 1 yaşını tamamlamadan ilk göz muayenesi yapılmalı ve var olan sorunlar belirlenerek tedavi süreci başlatılmalıdır.
Göz Muayenesi Kaç Yaşında Yapılır?
Konu ile ilgili cevabı merak edilen sorular arasında yer alan göz muayenesi kaç yaşında yapılır, ilk göz muayenesinden sonraki süreci ifade eder. Çocuk göz muayenesi doktor tarafından aksi belirtilmediği sürece genel olarak şu periyotlar halinde yapılmalıdır:
· İlk göz muayenesi ardından 6. ve 12. aylarda
· 3 ve 5 yaşlarında
· Okul döneminde her sene düzenli bir şekilde
1 Yaş Bebek Göz Muayenesi Nasıl Yapılır?
Bebeğin 1 yaşına girmesi sonrasında yapılacak olan 1 yaş bebek göz muayenesi çeşitli adımları içerir. Bu adımların her biri, gözde herhangi bir sorunun var olup olmadığını belirlemeye yöneliktir. 1 yaş bebek göz muayenesi kapsamında;
· Işık refleksi muayenesi
· Kapama-açma testi olarak da bilinen şaşılık testi
· Kırmızı refle testi
· Cisimlerin takibi (görme) testi
· Doğumsal katarakt ve glokom muayenesi
· Anatomik analiz ve değerlendirme
· Göz numaralarının ölçümü
· Damlalı göz dibi muayenesi yapılır.
Belirtilen muayenelerin her biri, 1 yaş bebek göz muayenesi kapsamında yer alır.
2-5 Yaş Arası Çocuklarda Göz Muayenesi Nasıl Yapılır?
Çocuklarda 2 ila 5 yaş arasındaki göz muayeneleri de oldukça önemlidir. Bu dönemde yapılan test ve muayeneler ile çocukların görme seviyesi ve göz hizalanması analiz edilir. Çocuk göz muayenesi kapsamında yer alan 2-5 yaş arası göz muayenesinin adımları şu şekildedir:
· Şaşılık muayenesi
· Işık refleksi
· Göz bebeklerinden kırmızı ışık yansıma testi
· Foto tarama yöntemleri kullanılarak göz numaralarının ölçümü
· Görme testi (Şekil veya E harfi eşelleri ile)
· Göz dibi muayenesi
Göz muayenesi sırasında göz tembelliği, gözde şaşılık, kırma kusurları tespit edilmişse bir sonraki aşamada ayrıntılı muayene yapılmalı ve sorun teşhis edilerek tedavi aşamasına geçilmelidir. Erken teşhis, ilerleyen yaşlarda kalıcı görme kayıplarının önüne geçebileceğinden doktor tarafından belirlenen aralıklarla yapılan göz muayenesi, çocuklarda sağlıklı görme bakımından oldukça önemlidir.