Çoğu insan özgeçmiş yazmanın dikkat edilmesi gereken önemli bir konu olduğunu bilir. Çünkü bir işe başvurduğunuzda özgeçmişiniz kimliğinizdir. İşverenler, meslek hayatınız hakkında özet bilgiler içeren bu dosyaları inceleyerek sizinle ilgili ilk bilgileri alırlar. Bu ön bilgi, kolayca bir iş bulmanıza yardımcı olabilir. İyi bir özgeçmiş hazırlamak yeterli gibi görünebilir ancak özgeçmişte verdiğiniz bilgilerin de tamamı ile doğru olması gerekir. CV'de yazılacaklar, yanlış bilgiler içerirse başınıza dert açılabilir. Örneğin o işte çalışmaya başladığınızda bu durum fark edilirse kovulmanıza yol açabilir.

Etkili bir özgeçmiş oluşturmaya çalışan bazı kişiler; CV örnekleri içerisinde yer alacak bilgiler noktasında, çeşitli başlıklar altında yanlış bilgiler vermektedir. Örneğin orta seviyede İngilizcesi olan birisi ileri seviyede İngilizce bilgisine sahip olduğunu yazabilir. Bilgisayar programlama bilgisi olmayan kişiler bu programları yeterlilik adına yazabilirler. Bu yanlış verilen bilgiler masum bir yalan gibi görünse de aslında hiç masum değiller.  Birincisi, bu tür yalanlar işverenleri yanıltma eğilimindedir. Bir iş ilanı için bilgisayar becerileri veya çok iyi İngilizce gerekli olduğunda, yanlış bilgiler işverenleri son derece zor durumda bırakabilir.

Yalan CV’ler Nasıl Anlaşılır?

Özgeçmişiniz hakkında yanlış bilgilere yer verdiyseniz, gelecekte büyük sorunlarla karşılaşacaksınız. Peki, işverenler yalan söyleyen adayları nasıl tespit ediyor? Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki, iş bulduktan sonra yaptığınız yanlış bilgiler bir şekilde açığa çıkarsa işinizi kaybetme ihtimaliniz yüksek. Bu gibi durumlarda işverenin güvenini de oldukça kaybedersiniz. Ancak daha bu aşamaya gelmeden işverenler yalanlarınızı mülakat aşamasında da ortaya çıkarabilir. Böylelikle daha işi almadan çoktan kaybedebilirsiniz. Bunun yanı sıra istediğiniz ücret noktası yalan bilgiler kapsamında artış gösterdiyse oldukça kötü duruma da düşebilirsiniz.

Referans kısmına en son çalıştığınız kurumdan bazı kişileri yazdığınızı varsayalım. Önceki işinizden kendi isteğinizle ayrıldığınızı bir görüşmenizde belirtirseniz ve aslında işten çıkarıldıysanız, bu referanslar sayesinde bu yalanınız ortaya çıkabilir. Çünkü bir iş görüşmesi olumlu geçerse adayın doğru bilgi verip vermediğini görmek için referans kontrolü yapılır.

Yabancı diller bölümünde de birçok yalan vardır. Başlangıç ​​seviyesi Fransızca veya İngilizce bilginizi orta seviye olarak onaylarsanız, bu dillerde yapılan yazılı veya sözlü sınavlarda daha düşük bir seviye göstereceksiniz hiç şüphesiz. Sizler bu nedenle CV'de bulunacak bilgiler kısmında yanlış bilgilere dayanmadan konu hakkında bildiklerinizi ve yaşadıklarınızı net bir şekilde yazın. Aksi takdirde kendinizi zor bir durumda bulur ve işvereninizin size olan güveninizi kaybedersiniz.

CV Bilgileri Nasıl Olmalıdır?

CV bilgileri, tüm bu örnekler ve olaylar kapsamında, hiçbir yanlış bilgi içermemeli, tamamı ile tüm bilgiler doğru ve eksiksiz tamamlanmalıdır. Bilinen yabancı dillerin seviyesi doğru belirtilmeli, programlama becerilerinin seviyeleri de hangi seviyedeyse o belirtilmelidir. Bu sayede işe girdiğinizde bu alanlarda iş yükünüz de artmayacak ve işvereninizin size olan güveni kırılmayacaktır.

Editör: İbrahim Zinnar