Ancak; çalışanları denetleyemediğiniz, araç filoları üzerinde mutlak kontrol sahibi olamadığınız, verilere gerçek zamanlı olarak erişemediğiniz veya verileri aldıktan sonra bile doğru kararı vermede yetersiz kaldığınızda ortaya başarısız bir senaryo çıkacaktır.

Böyle bir durum ortaya çıktığında, kontrol altında tutulması gereken en çok yapılan 4 hatayı sizin için aşağıda derledik, aksi takdirde işletme filonuzun karlılığı azalacak ve toplam giderleriniz artacaktır.

Filo Yönetimi Konusunda En Çok Yapılan 4 Hata’yı beraber kontrol edelim:

1. Hata - Yetkisiz Satın Alma İşlemleri

İşletmeniz için akaryakıt alımlarını sürücülerinize para tahsis ederek mi gerçekleştiriyorsunuz? Satın alımları yakıt kartı olmadan mı yapıyorsunuz? Belirgin bir yakıt politikasına veya yakıt kartına sahip değilseniz, bazen sürücüler sizden izinsiz alımlar gerçekleştirecektir. Ne yazık ki, bu tür alımlar için harcanan para, yakıt alımları için ayrılan para içerisinden olacaktır. Sonuç olarak, haberiniz dahi olmadan borçlara maruz kalacaksınız. Bu gibi durumlardan kaçınmak için açık ve net şekilde kurallar benimsenebilir, bu kuralları çalışanlarınızla paylaşabilirsiniz. Kurallara uyulmasını özendirmek adına çalışanlarınızdan kurallara en çok uyan kişileri terfi ettirebilir ya da maaşla ödüllendirebilirsiniz.

2. Hata – Sürekli, Rutin Bakım Konuları

Elbette, filonuzun rutin bakımlarını kontrol etmezseniz, filo yönetimi görevini yürütürken çok sayıda zorlukla karşılaşırsınız. Satko Filo Yönetim Sistemi size işletme araçlarınızın bakım zamanını hatırlatır. Ancak filo yönetimi sisteminiz Satko değilse ve yanlış bir araç takip sistemi seçimi yaptıysanız rutin araç bakımlarını kaçırma gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bu tarz durumlar ile karşılaşmamak için size araç bakımınızı hatırlatmayan bir araç takip sistemi tercih ettiyseniz sisteminizi mümkün olduğunca erken değiştirmeniz yararınıza olacaktır. Filo yönetim sisteminin size araçlarınızın rutin bakımlarını hatırlatması işletme araçlarınız için filo harcadığınız işletme maliyetlerinizden tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

3. Hata - İzinsiz Araç Kullanımı

İşletme araçlarınızı gerçek zamanlı olarak takip etmiyorsanız veya araçlarınızın izinsiz kullanımıyla ilgili işletmenize ait kesin kurallarınız yoksa aracınızın izinsiz kullanım durumlarını azaltma şansınız çok azdır. Hiç şüphe yok ki, sürücüler şirket araçlarını kişisel amaçları için kullanacaklar veya özellikle gerçek zamanlı olarak izlenmediklerinin farkına vardıklarında molalarını ve dinlenme sürelerini uzun tutacaklardır. Bu gibi olasılıkları ortadan kaldırarak işletme maliyetlerinizden tasarruf edebilirsiniz.

4. Hata - Verimsiz Rotaların Takip Edilmesi

Bu, genellikle sürücüleriniz tarafından yapılan bir hatadır. Bir filo yöneticisi olarak, verimsiz rotaları tespit etmezseniz bir sürü zorlukla karşılaşabilirsiniz. Zaman zaman, artan yakıt maliyetleri (çok miktarda yakıt tüketilmesine yol açacak rotanın tercih edilmesi), bakım maliyetleri (araçlarınıza zarar verecek rotanın seçilmesi), boşa harcanan maliyetler (trafikli rotayı seçerek) gibi gereksiz birçok masraf nedeniyle zarar görebilirsiniz.

Sonuç;

Bu blogumuzda filo yönetimi konusunda en çok yapılan hataları sizin için derledik. Bu hataları yapmanız; işletme için paranızı boşa harcamanıza ve yüksek işletme giderlerinizin olmasına yol açabilir. Bu gibi durumların önlenmesi için, filo yöneticileri işletme araçlarını gerçek zamanlı olarak takip edebilmeli ve olumsuz bir durumla karşılaştığında bununla ilgili politikaları uygulayabilmelidir. Satko Filo Yönetimi Sistemi’ni tercih etmeniz durumunda işletme giderleriniz konusunda %1o gibi bir oranda tasarruf sağlayabilirsiniz.