Zorunlu deprem sigortası poliçesine ait teminat kapsamı sabittir ve prim tutarı değişmez. Deprem sigortası için poliçenizi takip eden yıllarda yenilemeniz durumunda indirimden de faydalanırsınız. Depreme karşı önlem alır ve hayatınızın depremden önceki ekonomik şartlarda devam etmesini sağlarsınız. Deprem gibi doğal afetlere karşı mal varlığınızı koruma amacıyla düzenlenir.

Zorunlu Deprem Sigortası Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Zorunlu deprem sigortası fiyat belirlemesinde çok farklı faktörler geçerlidir. Bulunduğunuz şehir ve semtin deprem riski bulunup bulunmadığına bakılır. Binanın yapı tarzı, inşa yılı, konutun brüt metrekaresi ve yenileme bilgileri dikkate alınır. İndirim, 2007 yılından sonra yapılan binalar için uygulanır. İndirim %10’luk bir indirimi kapsar. Evin yapısı ve bölgesi ile birlikte inşa yılı belirlenen tarife ücretinin ve sigorta bedelinin çarpılması sonucu bulunur.

Zorunlu Deprem Sigortası Gerekli mi?

Ülkemizin fay hattı üzerinde bulunması ve riskli bölge olarak konumlanmasından sonra kanuni düzenlemeler ile DASK sigortası zorunlu hale getirilmiştir. Afet Sigortalar Kanunu içeriğine göre DASK sigortası yaptırmayanlar devletin sağladığı konut kredisinden de yararlanamaz. Depremde binası zarar görmüş kişiler eğer DASK sigortası yaptırmamışsa devletin imkanlarını kullanamaz. Evinizde su, elektrik, doğalgaz kullanmak istiyorsanız ilk olarak DASK sigorta belgeleriniz talep edilir

DASK Sigortası Nasıl Yapılır?

Sigortalanacak binanın açık adresi, inşa yılı, tapu belgeleri, toplam kat sayısı, yapı tarzı, hasar durumu, sigortalının kimlik ve iletişim bilgileri sigorta şirketine verilir. DASK sigortalının beyanına göre yapıldığı için kesinlikle yanlış bilgilerin verilmemesi gerekir. DASK poliçesi 1 Mart 2013 yılı itibariyle geçerli adres kodu uygulamasıyla, sigorta sahiplerinin yanlış adres vermelerinin önüne geçilmiştir.

DASK poliçesinin her sene düzenli olarak yenilenmesi gerekir. Zorunlu deprem sigortası her yıl bilirkişiler tarafından bölge riskliliği ve bina yapısı değerleri hesaplatılarak sigortalının ne kadar ücret ödeyeceği belirlenir. Evlerin yapısı, bina durumu değişiklik gösterdiği için DASK sigorta primleri de değişir.

Zorunlu deprem poliçesinde binanın bulunduğu deprem risk bölgesi olarak belirlenir ve buna uygun poliçe düzenlenir. Binanın ahşap ya da betonarme olup olmadığı da poliçe bilgilerinde yer alır. Bilgiler doğrultusunda primler her yıl düzenli olarak peşin ödenir. DASK primlerinin peşin ödenmesinin nedeni ise primlerin poliçenin düzenlenmesinden önce sigorta şirketlerince Doğal Afet Sigortalar Kurumu’na yatırılmış olmasıdır.

Poliçe satışları ise yetkili acente ve sigorta şirketleri tarafından Doğal Afet Sigortaları Kurumu adına gerçekleştirilir. DASK primi hesaplanmasında yetkili acente ya da sigorta şirketleri arasında farklar olabilir. Bir yıllığına yapılır ve yenileme zamanında DASK poliçelerinde indirim uygulanır. DASK poliçesi düzenlenirken tapu kaydı şartı aranır. Tapusu olmayan meskenlerin sigortası ise sigorta ettirenin beyanına dayanarak arsa tapusu bilgileriyle düzenlenir.

Editör: TE Bilişim