İhale taraflarının uyması gereken kurallara maalesef ki her zaman uymuyor ve ihaleye fesat karıştırılıyor. Bununla birlikte edimin ifasına fesat karıştırma Türk Ceza Kanunu’nda bir suç olarak düzenlenmiştir. Türk Ceza Kanunu 236. maddesine göre, ihalede edimin ifasına fesat karıştırma 3 maddede açıklanmıştır.

İhalede edimin ifasına fesat karıştırma değişik şekillerde açığa kavuşturulmuştur. Edimin ifasına fesat karıştırma suçunun cezası üç (3) yıldan yedi (7) yıla kadar hapis cezası ile yargılanır şeklinde belirtilmiştir. İhalede, ihale kararında ve yahut ihale tarafları arasında  yapılan sözleşmede, anlaşması yapılan maldan başka bir malın teslim edilmesi ve yahut bu malın kabul edilmesi durumunda edimin ifasına fesat karıştırma suçu gerçekleşmiş sayılır. Yine ihalede taraflar arasında yapılan anlaşmada belirtilen miktardan eksik teslim edilmesi ve ya bunun kabul edilmesi durumunda da edimin ifasına fesat karıştırma suçu gerçekleşmiş olur. Ayrıca taraflar arasında yapılan sözleşmeye ve ihale kararına göre edimin  belirtilen sürede yerine getirilmemesine rağmen, süresinde ifa etmiş gibi kabul edilmesi, yine yapım ihalelerinde eserin ve ya eserin yapımında kullanılan malzemenin taraflar arasında yapılan sözleşmede belirtildiği  şartlara göre verilmemesine  ve ya eksik verilmesine rağmen bunun tam, eksiksiz verilmiş gibi kabul edilmesi de edimin ifasına fesat karıştırma suçunu oluşturur.

Edimin ifasına  fesat karıştırma ile birlikte menfaat elde eden görevli şahıslar da ayrıca bu suç hükümlerince cezalarını alırlar. Edimin ifasına fesat karıştırma suçu dolayısıyla hükmedilen hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi asla mümkün değildir. Ayrıca edimin ifasına fesat karıştırma suçu dolayısıyla şahs hükmedilen hapis cezasının da ertelenmesi asla mümkün değildir. 

Kaynak : http://www.hakkakul.com