İnsanların kimliği var, hayvanların da kimliği var peki, evlerin neden kimliği olmasın ki? Peki, enerji kimlik belgesi nedir? Enerji kimlik belgesi nereden alınır? İşte Enerji Kimlik Belgesi ille ilgili detaylar... 

Enerji kimlik belgesi (EKB) nedir? Enerji kimlik belgesi nasıl ve nereden alınır? Kimler enerji kimlik belgesi almak zorundadır? Enerji kimlik belgesi ne kadar süre geçerlidir? Fiyatları ne kadardır? Enerji kimlik belgesi alınmazsa ne olur? EKB için gerekli evraklar nelerdir?

2017 yılının Mayıs ayından itibaren tüm binalarda enerji kimlik belgesi alınması zorunlu hale getirilmişti. Bu tarihten sonra da enerji kimlik belgesi olmayan binaların alımı ve satımı yapılamayacak. Bu tarihten itibaren başlayan zorunluluk 2011 yılında önce ruhsatı alınmış binalar için geçerli olacaktı. Peki, nedir bu enerji kimlik belgesi yani kısaca EKB nedir? 

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Nedir?

Enerji kimlik belgesi, binaların enerji ihtiyacının yani enerji tüketim sınıflarının belirlendiği ve beyan edildiği belgeye verilen addır. Enerji kimlik belgesi içinde bir binanın asgari enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ile soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Yapılan hesaplamaların sonunda bina “A,B,C,D,E,F,G” şeklinde ölçekler halinde sınıflara ayrılırdı. A sınıfı en yüksek ve G sınıfı en düşük enerji verimliliğine sahip bina anlamını taşımaktaydı. Binalarda Enerji performansı Yönetmeliğine göre 2011 yılından sonra yapılan yeni binalar iskan alma aşamasında enerji kimlik belgesi almaları, 2011 yılından önce yapılmış eski binalara ise 2 Mayıs 2017 tarihinde enerji kimlik belgesi almaları zorunlu hale getirilmiştir. Peki, enerji kimlik belgesi nereden alınır? Enerji kimlik belgesi nasıl alınır? 

Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır?

Enerji Kimlik Belgesi almak için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yetki tanınmış bünyesinde Enerji Kimlik Belgesi uzmanı istihdam etmekte olan enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine başvuru yapmanız gerekmektedir. Enerji verimliliği danışmanlık şirketleri, enerji kimlik belgesi vermekle yetkilendirilmişler. Bu şirketlere başvuruda bulunursanız eğer, şirket binanızda gerekli incelemelerde bulunarak;  binanın yapım yılı, yönü, konumu gibi genel bilgileri, binanızın hangi malzemeler kullanılarak inşa edildiği, yalıtım durumu, çatı, dış cephe mantolama, döşeme ve pencere alanları gibi temel bilgileri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verim düzeyi, sıcak su sistemi ile ilgili bilgileri ve kullanılan aydınlatma elemanlarının tipi, sayısı gibi bilgileri toplar. Elde edilen bu bilgileri Enerji Kimlik Belgesi uzmanı binanızın enerji performansına dair gerekli hesaplamaları gerçekleştirerek enerji kimlik belgesini çıkartır ve ilgili birimlere onaylatır. Ve bu sayede enerji kimlik belgeniz oluşturulur. 

Enerji Kimlik Belgesi Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Mimari Proje
Isı Yalıtım Projesi
Elektrik Projesi
Mekanik Tesisat Projesi ( Isıtma, Soğutma, Havalandırma)
Enerji kimlik belgesi tüm bina için düzenlenir. Yalnızca sadece tek bir ev için düzenlenmez. Bu durum bir zorunluluktur. Enerji kimlik belgesinin bir kopyası bina sahibine, yöneticisine, yönetim kurulu veya enerji yöneticisine verilir ve bunlarca saklanır. Bir başka nüshası da bina girişine rahatlıkla görülebilecek bir yere asılmak zorundadır.

Enerji Kimlik Belgesi Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Enerji kimlik belgesi bir bina için 10 yıl için geçerlidir. Ancak bina içinde ihtiyacın değişeceği bir uygulama yapılması durumunda enerji kimlik belgesinin 1 sene içerisinde yeniden çıkartılması gerekmekte. Bu sebepten dolayı, bina içinde herhangi bir değişiklik yapmayı planlıyorsanız, enerji kimlik belgesi almadan önce bu değişikliği gerçekleştirmeniz sizin faydanıza olacaktır.

Kimler Enerji Kimlik Belgesi Almak Zorundadır?

Enerji kimlik belgesi aşağıda özel olarak belirtmiş olduğumuz yapıların haricinde her bina için alınması zorunlu haldedir. 2 Mart 2019 tarihinin ardından enerji kimlik belgesi olmayan binaların satışı ve alımı gerçekleştirilmeyecektir.

  • Planlanan kullanım süresi iki yıldan az olan binalar,
  • Toplam kullanım alanı 50 m2’nin altında olan binalar,
  • Seralar, Atölyeler, Münferit olarak inşa edilen ve ısıtılmasına, soğutulmasına gerek duyulmayan depo, ardiye, ahır, ağıl gibi binalar,
  • Mücavir alan dışında kalan ve toplam inşaat alanı 1.000 m2’den az olan binalar.

Yukarıda saymış olduğumuz binalar haricinde her bina enerji kimlik belgesi almalıdır.

Enerji Kimlik Belgesi Alınmazsa Ne Olur?

Enerji kimlik belgesi bulunmayan binalarda konutların satışı, alımı veya kiralanması söz konusu olmuyor. Yani eğer binanızda enerji kimlik belgesi yok ise konut alım satımı yapmanız mümkün değildir. Ayrıca ileride yapılacak olan düzenlemelerde enerji kimlik belgesi almayanlara cezai yaptırım da uygulanacağı da yayılan söylentiler arasında yer almakta 

Enerji Kimlik Belgesi Fiyatları Ne Kadar?

Başvuru yaptıktan sonra enerji kimlik belgesi 1 gün ile 1 hafta arasında değişen sürelerde hazırlanır ve sizlere teslim edilir. Enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluşlar özel sektör kuruluşları oldukları için fiyatları da farklılık göstermektedir. Fiyatları da genellikle metre kare bazında hesaplanmakta. Metrekare 0.2 TL ile 0.5 TL arasında değişiklik göstermektedir. İlinizde bu belgeyi veren kuruluşlar ile iletişime geçerek, güncel fiyatları daha detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. getirebilirsiniz.

Enerji Kimlik Belgesi Son Başvuru Tarihi Ne Zaman? 

Enerji Kimlik Belgesi için son başvuru tarihi 31 Aralık 2019 olarak belirlenmiştir. Enerji kimlik belgesi almayan konutlar için satış gerçekleşememektedir. 

Enerji Kimlik Belgesi Neden Zorunlu? 

1 Ocak 2020 tarihinden sonra Türkiye'deki yaklaşık 9,5 milyon bina için Enerji Kimlik Belgesi zorunlu hale getirilecek. Belgeye sahip olmayan binalarda alım, satım ve kiralama yapılamayacak. Ancak Ekim ayı itibarıyla Türkiye genelinde Enerji Kimlik Belgesi sahibi bina sayısı 920 bine ulaşmıştır. Enerji Verimliliği Kanunu'na uygun olarak enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanıldığı, enerji israfını önleyen binalara Enerji Kimlik Belgesi verilmeye başlanmıştır. Sizde fazla vakit kaybetmeden enerji kimlik belgenizi binaya aldırın ve rahata erin. İleri ki zamanda Enerji kimlik Belgesi için cezai yaptırım uygulanacağı da söylentiler arasında yer almıştır. 

Editör: TE Bilişim