Yabancı uyruklu eşten boşanmanın hukuksal anlamda karşılıklı anlaşma sağlandığı sürece herhangi bir farklılığı bulunmamaktadır. Türkiye'de açılan boşanma davalarında herhangi bir ekstra prosedür uygulamanız gerekmeden normal boşanma davalarında yaşanan durumların birebir aynısı ile karşılaşabilir ve bu süreci anlaşmalı bir şekilde kolayca atlatabilmek mümkün ancak çekişmeli boşanma davalarında  alanında uzman avukattan hukuki destek almanız gerekebilir.

alanında sizlere her türlü hukuki desteği verecek olan Develioğlu Hukuk web sitesini ziyaret ederek detaylar hakkında bilgi alabilirsiniz.

Yurtdışında Görülen Boşanma Davalarında

Yurt içi boşanma davaları hukuki işleyiş bakımından diğer boşanma davaları ile aynı şekilde seyretmekte ve çiftlerin anlaşmaları dahilinde oldukça kolay bir şekilde sonuçlanmaktadır. Fakat Türk vatandaşı olan bir taraf için yurtdışında görülmüş olan boşanma davalarının ne yazık ki Türkiye Cumhuriyeti hukuksal kuralları dahilinde bir denkliği bulunmamaktadır. Bu yüzden taraflardan Türk uyruklu olanın Türkiye'de tanıma ya da tenfiz davası açması gerekmektedir. Bunun için de Türkiye'de bulunan Aile Mahkemelerine başvurmaları gereklidir. Ancak 5490 sayılı   Nüfus Hizmetleri Kanunu’na 17/04/2017 tarihli 690 sayılı KHK ile eklenen 27/A maddesi ile yabancı mahkeme kararının, yurt içindeki yetkili nüfus müdürlüklerine tescil edilmesi  imkanı tanınmıştır.   Ancak bu şekilde boşanma ya da ayrılık kararının tesçil edilebilmesi için ilgili ülkede bu kararların kesinleşmiş bulunması,Türk Kamu Düzenine açıkça aykırı  olmaması ,tarafların   birlikte ya da vekillerine verecekleri özel vekalet ile başvurmaları yeterli olacaktır. Ancak tesçile konu olan boşanma ya da ayrılık kararlarının içeriğinden icra edilmesi gereken velayet, tazminat gibi hükümlerin yer almaması gerekmektedir.

Yabancı Uyruklu Eşten Boşanmada Mal Paylaşımı

aşamasında karşılaşılan en büyük sorunlardan biri de mal paylaşımıdır. Taşınmaz malların paylaşımında özellikle sıkça karşılaşılan bu sorun tarafların birbirlerine olan saygılarını da yitirmelerine neden olabilmekte ve boşanma davasını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Anlaşmalı boşanma davalarında oldukça kolay çözümlenen bu süreç çekişmeli davalarda tarafları oldukça zor durumlara sürüklemekte ve yıpratmaktadır. Her boşanma davasında görülebilen sorunlardan biri olan nafaka, tazminat ve eşit mal paylaşımı gibi durumlar yabancı uyruklu eşten ayrılma durumlarında daha sık karşılaşılmakta ve büyük sorunlara gebe olmaktadır. Örneğin ülkesine dönmeyi düşünen tarafın evli iken yaşadığı ülkede yer alan taşınmaz ortak malların paylaşımında oldukça büyük sorunlar yaşaması kaçınılmaz olabilir.

Velayet Alımında Yaşanan Sorunlar

Yabancı uyruklu eşten boşanma sonuçlandıktan sonra çocuğun velayetini almışsa ülkesine geri dönerken çocuğunu da yanında götürmesi geride kalan taraf için oldukça büyük bir sorun teşkil edebilir. Hatta bunun yanı sıra bazı örneklerde yer alan velayet hakkı bulunmasa dahi çocuğu yurtdışına kaçırma durumu da yaşanabilmekte ve hem tarafları hem de çocuğu oldukça yıpratmaktadır. Bu durumla karşılaşıldığında yine aile mahkemeleri tarafından değerlendirilen şikayetler sonucunda açılan dava farklı bir şekilde seyredebilir.

Daha detaylı bilgi için Develioğlu Hukuk web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Editör: TE Bilişim