Genellikle down sendromu ile otizm aynı hastalıklar gibi düşünülse de bu iki rahatsızlık arasında birtakım farklar mevcuttur. İki rahatsızlık arasındaki en temel fark otizmli çocuklarda dış görünüş olarak belirgin bir durum yokken down sendromlularda çekik gözlü, kısa boylu, yassı kafalı ve ince dudaklı olma durumu vardır.

Otizm belirtileri incelendiğinde göz kontağı kurmada sorun, empati eksikliği, kalıplaşmış konuşmalar, yaşıtlar ile arkadaşlık kuramama, aynı şeyleri yapmakta ısrar etmek, yeni bir sohbet açmakta güçlük gibi haller daha sık görülür.

Down sendromunda ise uykuda zorluk, inatçılık, öfke nöbeti, dil ve konuşma becerilerinde gecikmeler, dikkat sorunları, kaslarda gevşeklik gibi durumlar görülür. Ortaya çıkacak belirtiler bebeklerde ve çocuklarda farklılık gösterebilir. Doğru ve zamanında teşhis için erken dönemde düzenli muayene yaptırmak faydalı olacaktır. Bireylerde 47 kromozom görülme hali olarak da ifade edilen down sendromu genetik yapı üzerinde etkilidir. Hücre bölünmesi sırasında ortaya çıkan hata bu hastalığa neden olur.

FZFSSc9XwAIthLI-2

Down Sendromu Neden Olur?

Genetik yapıdaki değişiklik nedeniyle ortaya çıkan down sendromu kendi içerisinde çeşitlere ayrılır. Bunların neden olduğu ile ilgili net bir açıklama olmasa da görülmesinde kalıtsal geçişin etkili olmadığı belirtilir. İnsanlar çoğunlukla 46 kromozoma sahipken down sendromu olan kişilerde 47 kromozom bulunur. Bunun sonucunda kişide farklılıklar görülmeye başlanır.

Down sendromu fiziksel belirtileri arasında zayıf kas tonu, eller ve ayakların küçüklüğü, ayakta ilk iki parmak arasındaki mesafenin diğer parmaklara kıyasla daha az olması, avuç içinde enine tek bir çizgi ve yaşıtlara kıyasla boyun kısalığı durumları görülür. Sendroma ait ilk bulgular gebeliğin 11 ile 14. haftalarında yapılan kan testi ve ultrasonografi ile fark edilir. Yapılacak ikili testte sendromun yakalanma hassasiyeti %85 civarındadır.

FZFSSdAXwAAufsp-2

Otizm Belirtileri

Otizm belirtileri kendi içerisinde geçici, ağır gibi aşamalara ayrılır. Geçici belirtiler ilk olarak 1994 yılında görülmüş ve atipik olarak da isimlendirilmiştir. Belirsiz veya farklı yoğunluklarda ortaya çıkan geçici belirtiler arasında konuşma ve dilde gecikmeler, takıntılı davranışların tekrarlanması, soyut kavramları anlamakta zorluk, fiziksel koordinasyon belirtileri, dokunma, tat ve sese karşı hassasiyetin artması ve benzer durumlar yer alır. Diğer bir tür olan ağır otizm belirtileri arasında ise tam davranış kontrolünü sağlayamama vardır. Bu nedenle günlük destek şart olarak görülür. İletişim becerisi sınırlı olan çocuklar ismine cevap vermez, sosyal becerileri eksiktir, diğer çocuklar ile paylaşımı azdır. Bu gibi rahatsızlıklara karşı daha güvende olmak ve rahat hareket edebilmek için Demir Sağlık imkanlarından yararlanabilirsiniz.

Editör: Haber TS