Ülkemizde ehliyet almak için sürücü kurslarının belirli dönemlerde açtığı kurslara katılmak ve kurs bitiminde yapılan sınavlarda başarılı olmak gerekiyor. Her ayın 1 i ile 10 arasında açılan kurslar gündüz ve akşam saatlerinde iki grup şeklinde yapılır. Sürücü kursları teorik eğitim ve direksiyon eğitimi olmak üzere iki bölümden oluşur. Teorik eğitimde Trafik Dersi, İlk Yardım Dersi, Motor ve Araç Tekniği Dersi vardır. Teorik eğitimler sürerken sürücü adaylarının müsait olduğu zaman aralıklarında direksiyon dersleri de verilmeye başlar. Ehliyet sınav soruları da bu eğitimlerde verilen bilgilere göre hazırlanır. Teorik eğitimde günlük yaşamla bağlantılı olarak da verilen bilgilerle adaylar kendilerini psikolojik olarak da sürücü olmaya hazırlar. Ders programlarını dikkatle dinleyen adaylar direksiyon sınavlarında da başarılı olur.

Direksiyon eğitimleri her ehliyet türüne uygun araçlarla yapılır. Direksiyon eğitimlerinin en önemli bölümünü adayın refleks kazanma süreci oluşturur. Refleksler önce beynin kontrolündedir. Zaman geçtikçe davranışlar rutinleşir ve kontrol omuriliğe geçer. Bu eğitim süreci sonunda adaylar direksiyon sınavına hazırdır. Tabi direksiyon sınavından önce yazılı sınavda başarılı olmak gerekiyor. Sınavlarda başarılı olmak için dersleri dikkatle izlemek, verilen kitapçıklardaki bilgileri tekrarlamak ve önceden sorulmuş soruları çözmek önemlidir. Önceki yıllarda sorulmuş ehliyet sınavı soruları sınav başarınıza önemli katkı sağlayacaktır. Ehliyet alma şartları her ehliyet sınıfı için farklıdır. Ehliyet sınıflar A Motosiklet Ehliyeti, A1 Motosiklet Ehliyeti, A 2 Motosiklet Ehliyeti, B Sınıfı Ehliyet, C Sınıfı Ehliyet, D Sınıfı Ehliyet, E Sınıfı Ehliyet ve H Sınıfı Ehliyettir.

A sınıfı sürücü belgesi için yaş şartı 16 dır. Yaş şartı B sınıfı için 18, C sınıfı için 21, D sınıfı için 24 tür. İlk kez ehliyet alacak adaylar 16 saat Trafik ve Çevre Dersi, 8 saat İlk Yardım dersi, 6 saat Araç Tekniği dersi, 4 saat Trafik Adabı dersi alırlar. Ehliyet sınıflarına göre teorik ders saatleri ve direksiyon dersi saatleri farklıdır. Başvuru ve kayıt sırasında bu bilgiler size iletilir. Teorik eğitim ve direksiyon eğitimleri bittikten sonra artık sınav için hazır olursunuz. Kurslardaki deneme sınavları da sınava hazırlıkta önemlidir. Özellikle geçmiş sınavlardaki soruları bol bol çözerek evinizde de sınav hazırlıklarınızı sürdürmenizde yarar vardır. Ehliyet sınavları artık belirli tarihlerde yapılmıyor. Böylece sınav için aylarca beklemenize gerek kalmıyor. Teorik dersler bittikten sonra elektronik sınav için randevu alıyorsunuz. Elektronik sınavda basılı evrak kullanılmaz, uygulama ve değerlendirme dâhil tüm işlemler elektronik ortamda bilgisayarlar kullanılarak yapılır. Sınav sonuçları da birkaç saat içinde duyurulur.

Ehliyet sınavı çıkmış sorular kurs merkezlerinden ve internet üzerinden temin edilebilir. Sınavlarda 12 soru ilk yardım, 23 soru Trafik, 9 soru Motor ve 6 soru Trafik Adabı soruları sorulmaktadır. Sınav süresi ise 45 dakikadır. E- Sınava girebilmek için kurs merkezinizden giriş belgesi almanız gerekiyor. Tabi kimliğinizin de yanınızda olması gerekiyor. Sınavdan yarım saat önce sınav merkezinde olmalısınız. Eğer e- sınavda başarısız olursanız en erken 15 gün sonra yeni bir e-sınav için başvuru yapabilirsiniz. Sınavlarda başarılı olup ehliyet almaya hak kazananların ise hazırlaması gereken evrak ve belgeler vardır. Bunlar 4 adet biyometrik fotoğraf, öğrenim belgesi aslı veya diploma aslı, nüfus cüzdanı fotokopisi, resimli sağlık raporu, sabıka kaydıdır. Ehliyet alma süreçlerinde sorunlar ve güçlükler yaşamak istemiyorsanız eğitim kalitesini ve başarısını kanıtlamış kurs merkezlerini tercih etmelisiniz. Detaylı bilgi için www.surucukurslari.com web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.6