HaberTS – Haber Servisi - Hepimizin bildiği üzere geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ilkokul ve orta öğretim okullarının 2020-2021 Eğitim ve Öğretim yılı takvimini açıklamıştı. Okulların açılacağı tarihi 31 Ağustos 2020 olarak gösteren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, her ne kadar 31 Ağustos dese de ‘’okulların açılacağı hafta ne olacağını kimse bilemez. Bizim için birinci öncelik öğretmen ve öğrencilerimizin sağlığı’’ dipnotunu ekledi.

Bilim kurulu üyelerinin görüşlerine baktığımızda onlar hala okulların açılmasını risk olarak görmekte. Okulların açılmasına yönelik olan çalışmalar kafaları karıştırsa vaka sayıları hala kritik seviyuede olduğu için okulların açılması risk olarak görülüyor.

Ziya Selçuk’un Açıklamaları

“Okulların açılacağı hafta ne olacağını kimse bilemez. Bizim için birinci öncelik öğretmen ve öğrencilerimizin sağlığı. 31 Ağustos'ta açılacak derken bunu temenni ediyoruz. Sağlıklı bir durum oluşursa, şartlar elverişli olursa bu tarihte açacağız demek istiyoruz. Aylardır hazırlanıyoruz. Bir süre açmayın, uzaktan eğitime devam edin” denirse biz buna hazırız. Seyrekleştirme modeli deneyin derlerse buna da hazırız. Neden hazırız, bir yıl sonrasının içeriklerini bitirmek üzereyiz. O kadar hazırız.Bizim beklentimiz şu: Verilere bakarız, ağustos sonu, eylül başında nasıl bir tablo varsa hareket planımızı ona göre uygularız. Her türlü altyapımız ve imkanımız fazlasıyla var’’

Dedi.

Bilim Kurulu Üyelerinin Açıklamaları

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz:  

"Bu tablo böyle devam ederse okulların açılmasıyla ilgili özellikle üniversitelerde sıkıntı yaşayabiliriz. Bu tablo binli rakamlarla devam ederse özellikle üniversitelerin açılmasında sıkıntı yaşanabileceğini düşünüyorum. Bu gerçekten çok dinamik bir salgın. Önümüzde ki yılların ön görüsünde bulunmak, elde ki verilerle tahmin etmek pek mümkün değil açıkçası. Bizler Temmuz ve Ağustos ayını nasıl geçirdiğimize bakarak, Ekim'de neler yapabileceğimize karar vereceğiz. Hazırlıklı olmak gerekiyor. Vaka sayıları sıfırlansa bile ikinci bir dalganın her an olabilir endişesi var. Bu yüzden, dinamik bir salgında eylül ya da ekim ayında okullar açılır ya da açılmaz diye şu an için bir şey diyemeyiz"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya:

2019-2020 eğitim öğretim yılının ikinci yarısı pandemi nedeniyle uzaktan eğitimle yapıldı. Hazırlıklı olmamamız, altyapı yetersizliği, öğrencilerimizin ekonomik nedenlerle uzaktan eğitime erişim sorunları vd. nedenlerle EBA TV üzerinden yapılan eğitim yeterli olmadı. Öğrencilerimizin yüzde 30’u yararlanabildi.

Milli Eğitim Bakanlığı, 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılının 31 Ağustos’ta başlayacağını açıkladı. Ancak pandemi koşullarında eğitim öğretimin nasıl yapılacağını açıklamadı.

Covid-19 salgınına karşı yeterli güvenlik tedbirleri alındı mı? Yüz yüze eğitimin yapılamadığı koşullarda eğitim EBA TV üzerinden mi yapılacak? Bunun için alt yapı eksiklikleri tamamlandı mı? Öğretmenler kendi okullarından, kendi sınıflarından, kendi öğrencilerine yönelik mi ders verecekler?”

Dedi.

Okulların açılıp açılmayacağı ile ilgili henüz net bir bilgi bulunmamaktadır. Yeni açıklamalar geldiği takdirde HaberTS olarak sizlere bilgi vermeye devam edeceğiz. Bizi takipte kalın.

Editör: TE Bilişim