Pilotluk mesleğinin, yeni yerleri görmeye imkân sağlaması dışında aynı zamanda pek çok avantajı bulunmaktadır. Pilot maaşlarının yüksek oluşu, mesai ücretlerinin dolgun oluşu, ekstra ücretlerinin söz konusu olması ve daha birçok şey, bu mesleğin sağladığı avantajlar arasında yerini almaktadır. Tüm bu durumlar göz önüne alındığı zaman, üniversitelerin pilotaj bölümüne ilgi de artmaktadır. Bununla birlikte pilotluğa ilgi duyan kişiler, pilotluk mesleği hakkında bilgi arayışına girmekte, çeşitli sağlık durumlarının bu mesleğin icra edilmesinde engel teşkil edip etmediğini araştırmaktadır. Örneğin; pilotların göz numarası internette sıklıkla aranan bilgiler arasındadır.

Pilot olmak, ülkemizde pilotaj bölümü bulunan üniversitelerde eğitim alarak mümkündür fakat üniversite dışında uluslar arası geçerliliği olan uçuş okullarının verdiği sertifika programları ile de pilot olunabilmektedir. Aynı zamanda, askeri okullarda, ilgili alanın seçilmesi ile de pilot olunabilmektedir. Görüldüğü gibi, pilot olabilmenin birden fazla yolu vardır fakat pilot olabilmenin gerekliliği hemen hemen birbiri ile benzerlik göstermektedir. Özellikle, pilotların taşıması gereken şartlar dışında aranılan sağlık durumları her alanda benzerlik göstermektedir. Bu mesleğin icrasına yönelik ve sağlık koşullarına yönelik kurallar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiştir.

Gözde Problemi Olan Pilot Olabilir Mi?

Pilot olmak isteyen kişiler pilot lisansına sahip olmalıdır fakat pilot lisansına sahip olmak, tek başına yeterli gelmemektedir. Ve pilotluk yapmak isteyen kişilerin, sağlık şartlarına uyum sağlaması gerekmektedir. Bu şartlarından birisi de göz sağlığı ile ilgili kurallardır. Buna göre; +5 derece hipermetrop ve -6 derece miyop olan kişiler pilotluk lisansı alabilmektedir fakat bu derecelerin üstünde göz problemine sahip olan kişiler pilotluk yapamamaktadır. Dolayısı ile; gözde problemi olan kişiler pilot olabilmektedir fakat bunun da bir kısıtlılığı bulunmaktadır.

Astigmat ve Pilotluk

Göze dair sağlık sorunlarından bir tanesi de astigmattır. Ve bu rahatsızlık toplumumuzda yaygın olarak görülmektedir. Pilotluk mesleğinin yerine getirilebilmesi için gerekli olan ve göze dair olan sağlık koşullarının içinde astigmat rahatsızlığına ilişkin sınırlılıklar da bulunmaktadır. Buna göre; 2 dereceye kadar olan astigmatlar pilotluk yapabilmektedir fakat 2 derecenin üzerinde astigmata sahip olan kişiler pilotluk yapamamaktadır.

Ayrıca; kişilerin iki göz numarasının eşit olmadığı durumlarda, iki göz numarası arasındaki farka bakılmakta ve bu farkın 2 derecenin üzerinde olduğu görülüyorsa pilotluk yapılmasına izin verilmemektedir.

Editör: TE Bilişim