Hem kazancı hem de prestiji açısından pilotluk, hemen herkesin sahip olmak isteyebileceği bir meslek. Ancak pilot olmak için yalnızca bu işin okulunu okumak yetmiyor. Aynı zamanda yeterli fiziki ve psikolojik kıstaslara da sahip olmak şart. İşte bu noktada pilot olma hayali bulunan gençlerin aklına pilot adaylarına yapılan testler nedir sorusu geliyor. Çünkü pilot adayları okula kabulden ve uçuşa hazırlık öncesi bir dizi testten geçiriliyor. Kısa süre önce Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bununla ilgili bir tebliğ yayımladı. Buna göre eğitim alınmadan önce öğrenciler bir dizi testten geçirilecek ve uçuş için herhangi bir engeli bulunmayan öğrenciler eğitim almaya hak kazanacak. Yapılacak bu testler ile öğrenci adaylarının şu yetenekleri ölçülecek;

  • Görsel ve işitsel hafıza,
  • Matematik ve fizik bilgisi,
  • Kişilik testi,
  • Zekâ yeterliliği,
  • Algılama ve yoğunlaşma,
  • Psikomotor yeterlilik,
  • Stres altında karar verme becerisi,
  • Uzay oryantasyonu,
  • Fiziksel uyum,



Adaylar bu yetilerin kontrol edilebileceği sınavlardan geçtikten sonra elemeye tabi tutuluyor ve yeterlilik gösterenler eğitime alınıyor. Böylece eğitim sonunda eleme yapılmamış ve adayların hem zamandan, hem de paradan kaybetmesi engellenmiş olunuyor.

DLR Testi Nedir?

Pilot adaylarına yapılan testler dendiğinde DLR şeklinde bir ibare ortaya çıkabilmekte. Bu ibare aslında Deutsche Zentrum Für Luft – Und Raumfahrt, yani Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nin kısaltması. Pilot adayının havacılık bilgi ve becerisinin ölçüldüğü bu sınav iki aşamadan oluşuyor. İlki genel bilgi ve yetenek testlerinden oluşuyor. Yani adayın İngilizce, Matematik, Fizik, Genel kültür, Psikomotor, el ayak ve beyin uyumu becerileri kontrol ediliyor. İkincisi ise daha çok CRM becerilerini kapsıyor. Yani ekip çalışmasına yatkınlığı ve stres altında karar alabilme yetenekleri ölçülüyor. Burada adayın karakter yapısı ve acil aksiyon alması gerektiğinde sergilediği tavrın önemi büyük.

Pilot adaylarına, daha doğru bir ifade ile askeri pilot adaylarına yapılan bir diğer test olan santrifüj testi de, adayın basınca gösterdiği direnci ölçmek için yapılıyor. Olağan dışı bir basınç durumunda pilotun bu basınca gösterdiği mukavemetin ölçülmesi bu sınavın esası. Bunun için aday simülasyon cihazında yüksek hızla döndürülür ve kusmadan, bayılmadan, bilincini kaybetmeden simülasyonu tamamlaması beklenir. Test daha çok askeri pilot alımlarında yapılmaktadır. Ancak bazı yurtdışı üniversitelerinde sivil havacılık pilot alımları için de santrifüj testinin yapıldığı bilinmektedir.

Editör: TE Bilişim