Mesleğin gerekse maddi getirisinin yüksek olması, gerekse yeni yerler gezip görmeye olanak tanıması bu mesleği gözde meslekler arasına sokmaktadır. Tüm bu avantajlar göz önüne alındığı zaman, her yıl binlerce öğrenci, üniversitelerin pilotaj eğitimi bölümünü hakkında ve de pilotlar ayda kaç kez uçar diye araştırmalar yapmaktadır.

Ülkemizde, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiş olan haftalık uçuşun maksimum süresi; 56 saattir, aylık olarak ise 210 saate tekabül etmektedir. Dolayısı ile pilotlar, bir yıl içerisinde maksimum 1800 saat uçuş gerçekleştirebilmektedir. Pilotlar için belirlenmiş olan tüm bu uçuş süresi, tüm uçuş ekibi için de geçerlidir.

Pilotlar ayda kaç kez uçar sorusunun cevabı, anlaşıldığı üzere uçuş sayısı üzerinden değil, uçuş saati üzerinden verilmektedir. Yani; bir pilotun minimum ya da maksimum bir uçuş sayısı yoktur; uçuş saati vardır. Aynı zamanda bu hesaplamalarda istisnai durumlar da yaşanabilmektedir.

Pilotların Kesintisiz Uçuş Süresi

Pilotlar ayda kaç kez uçar sorusunu tam olark yanıtlayabilmek için kesintisiz uçuş süresine de göz atmak gerekmektedir. Buna göre, bir pilot kesintisiz olarak maksimum 14 saat uçuş yapabilmektedir. Yapılan uçuşların arasında kesinti olması yani bekleme süresi olması durumunda, pilotlar ve beraberindeki uçuş ekibinin dinlendirilmesi ya da konaklatılması gerekmektedir.

Kesintili uçuşlar arasında dinlendirme mi yoksa konaklatma mı yapılacağı, kesintinin süresi ile belirlenmektedir. Buna göre; eğer kesinti süresi 4 saatin altında ise dinlenme için uygun bir tesis, 4 saatin üzerinde ise konaklama için uygun bir otel, uçuş ekibi için ayarlanmaktadır.

Pilotların Dinlenme Süreleri

Pilotların ve uçuş ekibinin dinlenme süreleri, kuçalışılan saate ve uçuşların kesintili olup olmadığına göre göre değişmektedir. Bu sebeple, pilotların dinlenme süreleri, uçuş sürelerine göre belirlenmektedir. Buna göre:

  • 6 saate kadar olan uçuşların dinlenme süreleri 8 saattir
  • 11 saate kadar olan ve 11 saat olan uçuşların dinlenme süreleri 10 saattir
  • 12 ve 14 saat olan uçuşların dinlenme süresi 14 saattir
  • Uzun menzilli olan uçuşlarda ise dinlenme süresi 24 saattir

Uçuşlarda, uçuşların yapılması ya da uçuşlara ara verilmesi gibi durumların kararı, sorumlu kaptan pilot tarafından verilmektedir. Dolayısı ile yukarıda belirtilen çalışma saatleri ve dinlenme sürelerinin dışına çıkabilmektedir. Ancak, sorumlu kaptan pilot kinu ile alakalı olarak karar vermeden önce, kabin ekibinin görüş ve onayını almaktadır.